> VPT home > Nieuws > Archief 2012 > mei 2012 > Gouden A.A.P. en Artifex Award 2012 voor Scheepvaartmuseum
Gouden A.A.P. en Artifex Award 2012 voor Scheepvaartmuseum
 
 

Gouden A.A.P. voor Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum heeft maandag 14 mei de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 gewonnen, oftewel de Gouden A.A.P.

De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt elk jaar door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) uitgereikt aan de opdrachtgever en uitvoerders van het bijzonderste project van het afgelopen jaar. De renovatie (2007-2011) van ons gebouw ’s Lands Zeemagazijn was met 25 andere projecten genomineerd.

De jury met architectuurhistorica Fredie Floré, architectuurcritica Indira van 't Klooster en architect Peter Defesche was ‘unaniem’ in zijn keuze voor Het Scheepvaartmuseum. Uit het juryrapport:

“De juryleden vonden elkaar in grote bewondering voor de moed die bij de restauratie, de ruimtelijke vernieuwing en reorganisatie van Het Scheepvaartmuseum is betracht. Zowel bij het uitpellen van het gebouw tot op de historische kern, als bij het maken van de heldere keuzes op het gebied van de routing, als bij de beslissing om voor de overkapping een extra ontwerpprijsvraag te organiseren – een beslissing die ertoe heeft geleid dat een zwaar historisch gebouw kon worden bekroond met een extreem licht zeil van glas en baleinen, dat tot de verbeelding spreekt door zijn verfijning en door het vanzelfsprekende vakmanschap dat eruit spreekt.”

Het Scheepvaartmuseum heeft de Gouden A.A.P. gewonnen samen met de Rijksgebouwendienst (opdrachtgever van de restauratie), Dok architecten (masterplan renovatie), Ney + Partners (overkapping) en Rappange & Partners (restauratieadvies).

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum wint Artifex Award 2012

Het Scheepvaartmuseum heeft maandag 16 april de Artifex Award 2012 gewonnen voor effectief cultureel ondernemerschap.

Volgens de jury is het ons gelukt om met onze heropening 'op een sensationele wijze, gedeeltelijk op eigen kracht, een groot publiek te bereiken'.

Het museum was genomineerd samen met het Westfries Museum, Vincent van Gogh Huis, Amsterdam Museum en Museum Speelklok. Het Westfries Museum en Museum Speelklok wonnen de 2e en 3e prijs. Al deze musea laten volgens de jury in tijden van culturele bezuinigingen 'het hoofd niet hangen, maar durven tegen de stroom in te gaan'.

De Artifex Award is een initiatief van cultureel organisatiebureau Artifex en het Platform voor Museale Locaties.

Bron: Het Scheepvaartmuseum