EVENEMENTEN

PQ2003: 1:4 schaaltheater

1:4 schaaltheater
Workshops lichtontwerpen

Tijdens de PQ ’03 is een groot aantal activiteiten gepland. Naast de officiële inzending die de professionele ontwerpers en architecten laat zien en de studentenpresentatie neemt Nederland ook het 1:4 schaaltheater mee. Lichtontwerper Henk van der Geest, die samen met enkele collega’s in dat schaaltheater workshops zal geven, licht toe wat er met dit onderdeel van het programma wordt beoogd.

Het maken van theater is een gezamenlijke onderneming van wat genoemd wordt het artistieke team. Binnen het werk van dat team kunnen het decor- en kostuumontwerp gepresenteerd worden op een inzichtelijke en concrete basis. Een maquette, kleuren, stoffen, tekeningen, foto's zijn voorbeelden van een dergelijke presentatie, die door de teamleden goed beoordeeld kunnen worden. Geluid kan gepresenteerd worden door muziek te laten horen die onmiddellijk tot de verbeelding spreekt. Bij het bepalen van het lichtplan kun je een foto laten zien en tekeningen of schilderijen maken of laten zien. Toch heeft dat weinig concreets.

Het schaaltheater biedt de mogelijkheid om te 'spelen met licht' op een heel informele manier. Het geeft de kans met het artistieke team heel concreet over het licht te praten in een setting die op geen enkele wijze definitief is, maar waar wel naar toe gewerkt kan worden. Het 1:4 schaaltheater wordt dan ook steeds vaker gebruikt als speeltuin waarin de diverse disciplines binnen een team van theatermakers 'hands-on' aan het werk kunnen om te experimenteren, resultaten te boeken en besluiten te nemen.

De PQ is een smeltkroes van nationaliteiten en culturen. Onze opzet is om die veelheid en differentiatie van mensen samen te brengen. Met zoveel mogelijk verschillende disciplines, zoals dramaturgie, regie, decorontwerp, kostuumontwerp, lichtontwerp en geluidsontwerp, maar ook met acteurs, dansers, zangers en technici die allen hun inbreng in het proces kunnen hebben. Deze groepen worden workshops geboden die allemaal een eigen thema kennen. Ze worden geleid door Nederlandse lichtontwerpers die eerder in het schaaltheater hebben gewerkt. Centraal staat steeds het creatieve proces van het maken van theatrale beelden.

Het schaaltheater is uitgerust met voldoende basismateriaal waarmee gewerkt kan worden. Deelnemers kunnen zelf en in onderling overleg voor aanvullend materiaal zorgen, op voorhand maar ook in Praag. Het schaaltheater wordt door de Amsterdamse Theaterschool en door Beo ter beschikking gesteld.

De drie workshops hebben de volgende thema’s:

  • 14-16 juni: 'Autonoom licht als concept', door Henk van der Geest;
  • 18-20 juni: 'Licht als decor, wat wil je meer', door Jan Chris Duijvendak;
  • 23-25 juni: 'Het onzichtbare van licht, de vierde en vijfde dimensie’, door Kees van de Lagemaat in samenwerking met Niko van der Klugt.

Verder zal er een groot aantal lezingen worden gegeven, onder andere over het gebruik van bewegend licht. Er wordt door de lichtontwerpersopleiding van Finland een set bewegend licht ter beschikking gesteld waarvan thuis in WYSIWYG een plan voorbereid kan worden dat ter plaatse kan worden uitgevoerd. Dat is een hele andere manier van benaderen, zodat er twee geheel verschillende manieren van het ontstaan van een lichtplan bestudeerd kunnen worden.

Henk van der Geest

LID WORDEN