• Hoe de Theaterkerk duurzaam werd, Dorine Schenk, Zichtlijnen 185, oktober 2019

  “Duurzaamheid is gaandeweg, op een natuurlijke manier op ons pad gekomen”, vertellen Bas Gerding en Frits Meurs van Theaterkerk Bemmel. Het was niet een doel op zich toen ze de kerk in Gelderland ombouwden tot theater, maar door bepaalde keuzes, die ze vooral maakten uit praktische overwegingen, werden ze steeds duurzamer. Gerding: “Al rondlopend en erover pratend zag ik pas waar je allemaal het label duurzaamheid op kunt plakken.”

  Download hier het artikel

   

  Download

 •  
  Gehoorondersteuning 3.0, Bas Molenveld, Zichtlijnen 180, september 2018

  Gehoorondersteuning is een groeimarkt, de techniek groeit mee. Er ligt een mooie uitdaging om het gewenste geluid zo schoon mogelijk op te pikken, het ongewenste geluid weg te houden en het signaal vervolgens lip-sync af te leveren bij het publiek.

  Download

 •  
  Van Siberië naar Carré, Wendy Koops, Zichtlijnen 180, september 2018

  Na twee succesvolle seizoenen op locatie verhuisde theaterspektakel Het Pauperparadijs naar Carré. Van een openlucht speelveld van 50 bij 100 meter naar een houten vloer van 10 bij 16 meter. Decorontwerper Michiel Voet: “Hier fantaseert het publiek de rest er niet bij.”
   

  Download

 •  
  Vliegende magie in de toneeltoren, Rebecca van Vuure, Zichtlijnen 180, september 2018

  De dansers van de verticale dansgroep Sky Motion hangen regelmatig aan een kabel tegen een muur. Voor de voorstelling Inner Worlds maakten ze de stap naar de vrije ruimte. Aan dunne staaldraden vliegen ze rond in de kap van schouwburg Amphion.

  Download

 •  
  Aan het werk, Zichtlijnen 179, juli 2018

  Tien kilo weegt de steadycam. Voor aanvang loopt Thomas Verstraeten (32) zijn route door de toren van vier verdiepingen waarin de voorstelling JR speelt. 

  Download

 •  
  Een kaars onder een ijsblok, Bas Molenveld, Zichtlijnen 179, juli 2018

  De voorstelling Beast is een muziekvoorstelling met een groot thema in een grote loods, maar met een klein budget en nog minder stroom. Hoe breng je dat samen? 

  Download

 •  
  Gaan de theaters op zwart in Europa?, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 179, juli 2018

  Het door de EU voorgenomen verbod op lichtbronnen met een lager rendement dan 85 lumen per watt maakt een eind aan alles wat voor publiek en belichters heilig is. Tenzij een uitzonderingspositie voor de entertainmentsector wordt bedongen.

  Download

 •  
  Gemechaniseerd meedeinen, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 179, juli 2018

  Regisseur en scenograaf van de voorstelling Romeo Castellucci combineert in de voorstelling opera, film en theater met grote projecties op gaasdoeken en live camerabeelden. Drie solisten en een koor van 120 mensen staan op het toneel.

  Download

 •  
  Recht op beeld, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 179, juli 2018

  Wie de vergoeding voor het gebruik van beeldmateriaal in voorstellingen netjes wil regelen kan zich het beste rechtstreeks tot de producent wenden. Gaat het alleen om korte fragmenten dan kun je je op het principe van fair use of het citaatrecht beroepen. 

  Download

 •  
  Aan het werk, Zichtlijnen 178, mei 2018

  Na de line-check achter de tafel en een rondje luisteren in de zaal met de iPad vraagt Arne Bock aan de bassist of die de microfoon van de percussionist wat beter op het instrument wil richten...

  Download

 •  
  DOSSIER: Fryslân, Zichtlijnen 178, mei 2018

  Leeuwarden en eigenlijk heel Friesland zijn culturele hoofdstad van Europa. In het dossier drie verhalen uit deze provincie: De alleskunners van Tryater, theater in een tomatenkas en de hybride trekkenwand van het Posthuis Theater.

  Download

 •  
  KUNSTGREPEN: Laat de lucht eruit lopen en de deur valt weer dicht, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 178, mei 2018

  Coppelia is het verhaal over de sinistere poppenmaker Coppelius en zijn schepping, de levensechte pop Coppelia. Het Nationale Ballet danst dit verhaal in een choreografie van Ted Brandsen. Hij verplaatst het verhaal naar onze tijd.

  Download

 •  
  Naadloos van shot naar shot, Wendy Koops, Zichtlijnen 178, mei 2018

  Live cinema performance is het handelsmerk van regisseur Katie Mitchell. In de voorstelling La maladie de la mort wordt in real-time een film van een uur gedraaid. Vloeiend glijdt het verhaal van scène naar scène en shot naar shot. De boomoperator op het toneel doet zijn best buiten beeld te blijven. 

   

  Download

 •  
  Rechten en plichten bij muziekgebruik, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 178, mei 2018

  Bij het maken van een voorstelling staat het regelen van de muziekrechten zelden bovenaan de kluslijst van techniek en productie. Toch zijn er goede redenen om het daar wel te plaatsen. Zichtlijnen begaf zich in het woud aan regelingen en zet op een rij hoe het wel en niet moet. 

  Download

 •  
  Aan het werk, Coen Jongsma, Zichtlijnen 177, maart 2018

  Met de afstandsbediening shift Lisette Stokkel (31) het beeld van de videoprojector op het net uitgerolde scherm aan de achterwand van het Patronaat, terwijl haar collega Mark van den Berg de dj-booth van de Vunzige Deuntjes aansluit. Een half uurtje eerder stond de Amerikaanse Soul/Jazz legende Lee Fields and the Expressions op het podium.

  Download

 •  
  KUNSTGREPEN: Een magneetklep voor een drol, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 177, maart 2018

  Schaamteloos en wreed, dat is Richard, in 1994 gespeeld door Pierre Bokma bij Toneelgroep Amsterdam in een regie van Gerardjan Rijnders en een decor van Paul Gallis.

  Download

 •  
  Eenheid van gebruik en installatie, Koen Koch, Zichtlijnen 177, maart 2018

  Sinds kort ligt het ontwerp voor de nieuwe Europese norm voor hijs- en hefinstallaties in de entertainmentindustrie ter inzage. Het uitgelezen moment om er kennis van te nemen, zegt commissielid Gert Jan Brouwer. “Nu kun je er commentaar op geven.” 

  Download

 •  
  Belast en bevlogen, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 177, maart 2018

  De gemiddelde podiumtechnicus haalt veel energie uit de samenwerking met z’n collega’s. Daarmee worden burn-outs voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van Eric de Ruijter. Minder fraai is de positie van zzp’ers ten opzichte van technici in loondienst.

  Download

 •  
  Als VIS À VIS in het water, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 175, november 2017

  Het backstagegebied van de spektakelvoorstelling Mare ligt grotendeels onder water. Daar is het koud en donker, intercoms kunnen niet gebruikt worden. Publiek en inspiciënten houden hun adem in. “Maar het moet er uitzien alsof het vrij ronddobbert.” 

   

  Download

 •  
  Gecodeerd in de decorwagen, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 175, november 2017

  Er rijden nogal wat technici rond met een decorbus die menen dat ze vrijstelling hebben van code 95, of denken dat ze geen transportvergunning nodig hebben omdat ze ‘eigen vervoer’ verrichten. Een overzicht van de verplichtingen en enkele praktische oplossingen.

  Download

 •  
  DOSSIER: Jonge Honden, Zichtlijnen 175, november 2017

  We proberen het gewoon
  Drie jaar na het voltooien van hun opleiding slepen Neal Groot en Koen Steger voor de neus van gerenommeerde ontwerpbureaus een prestigieuze opdracht binnen: het decor voor het tv-programma Zomergasten. “Een enorme kans om onszelf te laten zien.” I Tekst: Rebecca van Vuure I

  Een hoofd techniek van 17
  Nog voordat jonge mensen een opleiding podiumtechniek kiezen kunnen ze op veel middelbare scholen al ervaring opdoen met moving heads, rigging en zenderproblematiek. Leerlingen leggen zelf de lat heel hoog, zoals op het Gerrit van der Veen College. I Tekst: Coen Jongsma I

  ”Dus je maakt alles zelf?”
  Stel vier scenografen die nog niet zo heel lang geleden zijn afgestudeerd dezelfde vraag en ze geven alle vier een geheel ander antwoord. Hoe kijken ze naar hun vak, hoe verhouden ze zich tot de techniek? En hoe ontwerpen ze hun toekomst? I Tekst: Rebecca van Vuure I

  Download

 •  
  KUNSTGREPEN: Een fontein van liefde, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 175, november 2017

  Liefde is een dans/mimevoorstelling van Maas theater en dans. Dit gezelschap maakt en speelt jeugdvoorstellingen in het eigen theater in Rotterdam en in scholen en theaters in het hele land. Liefde gaat over, hoe kan het ook anders, de liefde en relaties en hoe die zich ontwikkelen tijdens het leven van kind tot volwassene. Regisseur Moniek Merkx wilde letterlijk een spetterend einde aan de voorstelling en vroeg om ‘iets met water’.

  Download

 •  
  Strak gemonteerd geweld, Jorg Schellekens, Zichtlijnen 174, september 2017

  De voorstelling Demolishing everything with amazing speed komt voor uit een obsessie van meer dan honderd jaar oud met snelheid, vernietiging en technologie. Het leidt tot een veelvoud aan complexe cues, die in een adembenemend tempo worden geserveerd.

  Download

 •  
  Dossier: Video, Zichtlijnen 174, september 2017

  Hijsinstallatie als hightech 3D-illusie
  Voor een groots 3D-effect moet je het brein goed voor de gek houden. Live Legends bedacht daarvoor een slimme interactie tussen licht, decor en videoprojectie – geholpen door een realtime content engine en een extra zware mediaserver. TEKST: ERIC DE RUIJTER 

  In de ban van de selfie
  Smartphones zijn multifunctionele devices van steeds hogere kwaliteit. Bij True colors doen ze dienst als camera voor een geprojecteerde livestream. Een ingenieuze zet, zo lang je ze op de juiste manier in toom weet te houden.  TEKST: NICK KIVITS 

  Projectie-proeftuin
  “Experimenteren met videotechniek is zó belangrijk”, zegt directeur van BeamSystems Jozef Heij. Maar waar kun je dat nog doen? Om die leemte te vullen, besloot Heij met enkele partners uit de branche een proeftuin voor theatermakers te openen. Welkom in het Performance Tech Lab.  TEKST: COEN JONGSMA 

  Download

 •  
  Safety first: de test, Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 174, september 2017

  Het driejarige project om een Europees veiligheidspaspoort van de grond te krijgen loopt ten einde. Bastiaan Schoof is betrokken bij de ontwikkeling ervan en doet verslag van de weg naar dit document. 

  Download

 •  
  DOSSIER: Outdoor, Zichtlijnen 173, juli 2017

  Aggregaten op het strand
  Jaarlijks steken er tijdens Oerol zo’n 50.000 mensen de Waddenzee over naar Terschelling, dat zichzelf dan graag het grootste podium ter wereld noemt. Zichtlijnen sprak met de toneelmeester ervan, David Jansen. “De wind onderschatten we nooit.” I Tekst: Rebecca van Vuuren I

  Buiten binnen de normen blijven
  Festivals in de buitenlucht geven geluidsoverlast. Maar slimme meetsystemen kunnen precies vertellen hoe de geluidsproductie binnen de normen te houden is. I Tekst: Jorg Schellekens I

  Tweehonderd ton in een tent
  Lowlands, hét toonaangevende zomerfestival in Nederland, bestaat 25 jaar. En dat is een mooi moment om te reflecteren. Twee nieuwe tenten en een nieuwe terreinindeling zijn het gevolg. Zichtlijnen kijkt alvast onder het tentdoek door. I Tekst: Koen Koch I

  Download

 •  
  Verdonck geeft de techniek de vrijheid, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 173, juli 2017

  Kris Verdonck is beeldend kunstenaar, architect en theatermaker, die naam maakt met heftige, donkere projecten. “De techniek is het begin- en eindpunt en dicteert de rest”, zegt zijn technische man. Eric de Ruijter bespreekt Verdoncks recente werk. 

  Download

 •  
  Zichtlijnen-onderzoek: Podiumtechnici zwaar belast, maar ook tevreden

  Eric de Ruijter heeft voor Zichtlijnen een inventariserend onderzoek gedaan naar de beleving van werkbelasting onder de werkenden in en rondom de podiumtechniek.

  Lees meer

 •  
  Aan het werk, Coen Jongsma, Zichtlijnen 172, mei 2017

  Een donderdagmiddag, begin april. Met een willemjantje zet Isabel Voorbij een kabelboompje vast voor een serie kleine bewegende ledspotjes die ze net heeft ingehangen. 

  Download

 •  
  DOSSIER: Oldtimers, Zichtlijnen 172, mei 2017

  Vliegen van linksvoor naar rechtsachter, Eric de Ruijter
  Niet alleen om nostalgische redenen is het de moeite waard om de klassieke negentiendeeeuwse theatertechniek te koesteren. Het is ook een rijke bron van kennis en vooruitgang. De machinerie van henneptouwen en houten trommels is soms zelfs superieur aan de gemechaniseerde trekkenwand.

  Onbeperkt houdbaar, Bastiaan Schoof
  Theatertechnici lijken niet kapot te krijgen. Zichtlijnen was weleens benieuwd tot welke leeftijd zij doorwerken. Wie zijn de alleroudste rotten en hoe hebben zij het vak zien veranderen? Een drieluik: “Vroeger ging het er misschien iets amateuristischer aan toe, maar we hadden wel veel lol.”

  Voorstelling schrijft geschiedenis, Jorg Schellekens
  Als een voorstelling uitgroeit tot een klassieker, haakt de gebruikte apparatuur op een gegeven moment af. Daarover – en nog veel meer – spreekt Jorg Schellekens met Arthur Sauer. Sauer is componist en techniekfreak, en medemaker van De Grote Oorlog van Hotel Modern.

  Download

 •  
  Game over on stage, Rebecca van Vuure, Zichtlijnen 172, mei 2017

  Explorer/Prometheus ontketend is een coproductie van het in ‘scientific fiction’ gespecialiseerde Vlaamse CREW en het Rotterdamse performancecollectief Urland. Met een motiontrackingsysteem en een oneigenlijk gebruikte game engine bouwen ze ter plekke een soort Second life.

  Download

 •  
  Zwaar belast, maar dik tevreden, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 172, mei 2017

  Meer doen met minder middelen en minder mensen – de sector is er maar al te bekend mee. Zichtlijnen wilde uit eerste hand horen hoe werkenden in de podiumtechniek de steeds hogere werkbelasting ervaren. Wat waren de belangrijkste bevindingen?

  Download

 •  
  Dossier: Special effects, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Dossier: Special effects

  Download

  Lees meer

 •  
  On tour zonder artiest, Coen Jongsma, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Als grenzen verleggen de essentie van cabaret is, dan hield Micha Wertheim zich daar met zijn laatste show perfect aan. Want: hij was er niet. Zijn technici maakten samen met het publiek de voorstelling. Dat betekende naast licht, geluid en decor soms óók crowd control.

  Download

 •  
  KUNSTGREPEN: Goed gerichte woede, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Amphitryon is een stuk van de Franse schrijver Molière, gebaseerd op een blijspel van de Griekse schrijver Plautus en daarmee in feite een eeuwenoude in-de-kast-uitde- kast met veel liefde, veel misverstand en een goed einde.

  Download

 •  
  Van arbo naar artistiek, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Het is nu tien jaar geleden dat de handtrekkenwand werd verboden. Een besluit met ingrijpende gevolgen. Wat heeft dit ons gebracht en wat ligt er nog in het verschiet? Eric de Ruijter maakt de balans op.

  Download

 •  
  Aan het werk, Coen Jongsma, Zichtlijnen 170, januari 2017

  Gistermiddag om vijf uur ging de klep dicht in Arnhem. Belichter Emile van Gils sjouwt een plank uit de wagen; een onderdeel van het middeleeuwse decor van de voorstelling Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde van Het Zuidelijk Toneel.

  Download

 •  
  Dossier: Veiligheid, Zichtlijnen 170, januari 2017

  Bickt- en Boeh-geroep, Koen Koch
  Mag een hoofd techniek zijn eigen hijsinstallatie keuren, of moet er een Sachverständige worden ingevlogen? Of heb je toch een NoBo nodig? Kersvers hoofd techniek Koen Koch ging op onderzoek uit.

  ‘Helm op, werkschoenen aan! Hij staat te kijken!’, Maud Mentink
  Oud-brandweerman Rob van den Puttelaar werkte jarenlang als veiligheidsdeskundige van de RAI. Tegenwoordig adviseert hij onder meer bij de grote feesten van ID&T. Wat betekent veiligheid voor hem en zag hij de veiligheidscultuur door de jaren heen veranderen? Portret van een bevlogen vakidioot. 

  Nieuw paspoort voor hoogtewerkers, Eric de Ruijter
  Niemand wil gevaarlijk werken, zeker niet boven op trussen en spanten. Maar hoe toon je aan dat je veilig werkt? Een nieuw pasje moet daarbij helpen. Vooral voor zelfstandigen biedt het uitkomst.

  Download

 •  
  Drones dansen het theater binnen, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 170, januari 2017

  Ze bezorgen pizza’s, verjagen vogels en zijn de kekke opvolgers van radiografisch bestuurbare vliegtuigjes. Maar theatermakers zouden geen theatermakers zijn als ze voor drones geen kunstzinnigere toepassing zouden bedenken. Eric de Ruijter duikt in deze vliegende techniek boven het podium.

  Download

 •  
  Opinie: Geen gehannes, alstublieft, Coen Jongsma, Zichtlijnen 170, januari 2017

  Toegankelijkheid moet niet afhankelijk zijn van Europese verdragen of mondige individuen, 
  vindt Coen Jongsma. Het hoort gewoon bij onze publieksfunctie.

  Download

 •  
  Vrachtwagens met een eigen wil, Leonard van den Berg, Zichtlijnen 169, november 2016

  Met Groot wild plaatste theatergezelschap Afslag Eindhoven deze zomer mens tegenover machine. Een stierengevecht met trucks, boordevol techniek en op afstand bediend. “Het bleek verrassend makkelijk om je de vrachtwagen voor te stellen als een levend wezen.”

  Download

 •  
  Kunstgrepen: ‘Bloed en hersenen van het dode kind druipen langzaam naar beneden’, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 169, november 2016

  VPT-erelid Dhian Siang Lie zei ooit: “Podiumtechniek bestaat niet. Er bestaat alleen techniek, en die kun je toepassen op een podium.” Dus waarom zou je enkel naar middelen grijpen die voor theater bedoeld zijn? Kunst vraagt om een vrije geest – het verlangde effect soms om een verrassende oplossing.

  Download

 •  
  Opinie: Daar wel, waarom hier niet? Laura van Haperen, Zichtlijnen 169, november 2016

  De boete voor de Nationale Opera & Ballet blijft de gemoederen bezighouden. Laura van Haperen onderzocht hoe de zaak in het buitenland beoordeeld zou worden en komt tot een interessante conclusie.

   

  Download

 •  
  Bliksemflits van de autosloop, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 168, september 2016

  Wie voorstellingen heeft gezien uit de Ring-cyclus van Wagner van de Nationale Opera en Ballet, herinnert zich zeker de schitterende effecten. Zo knetterde de bliksem levensecht over het toneel om de toorn van de goden te verbeelden. Hoe kregen ze die dramatische (ont)lading voor elkaar?

  Download

 •  
  Opinie: de zaak tussen Nationale Opera & Ballet en het Ministerie van SZW, Frits van den Haspel, Zichtlijnen 168, september 2016

  In de zaak tussen Nationale Opera & Ballet en het Ministerie van SZW over valgevaar is uitspraak gedaan. Is er nu meer duidelijkheid? Frits van den Haspel plaatst daar stevige vraagtekens bij.

  Download

 •  
  De Waldvogel achter een hek, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 167, juli 2016

  Advocaten van de Arbeidsinspectie en Nationale Opera & Ballet staan in de rechtszaal tegenover elkaar rond de vraag of je de risico’s van werken op hoogte kunt ondervangen met grondig repeteren of dat je altijd hekken moet plaatsen. Voor Nationale Opera & Ballet is het een principiële zaak. Als het repeteren als maatregel niet wordt toegestaan, heeft dat gevolgen voor de hele sector.

  Download

 •  
  Elf keer bouwen en breken, Rebecca van Vuure, Zichtlijnen 167, juli 2016

  Decors bouwen en breken, en niets meer dan dat. Als voorstelling. Wat voor menig technicus een dagdroom is, nam Theatercollectief Schwalbe serieus. Ze bouwen in de nachtelijke urenelf verschillende decors op en breken ze weer af. ‘Slapen mag.’ 

  Download

 •  
  Een veelvoudige virtuele trein, Thea Derks, Zichtlijnen 166, mei 2016

  In 2013 presenteerde het Holland Festival Sunken Garden, de ‘eerste 3D-opera’, waarin Michel van der Aa live zangers combineerde met in 3D gefilmde personages.

  Download

  Lees meer

 •  
  Verder zonder var, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 166, mei 2016

  Het verdwijnen van de var en de invoering van een systeem van modelovereenkomsten roept bij zzp’ers en werkgevers onzekerheid op. Dat is niet per se nodig. Als er weinig twijfel is over de zelfstandigheid is zelfs een modelovereenkomst niet verplicht. En omdat het ook voor de Belastingdienst nog lang niet duidelijk is hoe een en ander gaat uitpakken zal er in het overgangsjaar, dat op 1 mei begint, nog niet worden gehandhaafd.

  Download

 •  
  Verbouwen tussen de bedrijven door, Koen Koch, Zichtlijnen 166, mei 2016

  Er zijn goede redenen om ingrijpende werkzaamheden buiten het seizoen te plannen. Maar in de praktijk wordt er ook in het seizoen flink aan de installaties gewerkt. Soms omdat het moet, soms omdat het kan. Koen Koch bespreekt drie praktijkgevallen en noteert vijf tips.

   

  Download

 •  
  Geen zorgen om Borgen, Eric Korsten, Zichtlijnen 165, maart 2016

  De theaterversie van de eerste twee seizoenen van de tv-serie Borgen vraagt het uiterste van de logistieke en productionele vermogens van het gezelschap. In januari zijn de voorbereidingen in volle gang.

  Download

 •  
  Veel regen, heel veel regen, Maud Mentink, Zichtlijnen 164, januari 2016

  Van een regeninstallatie in een voorstelling kijken we nauwelijks nog op. Voor De Stille Kracht hing Toneelgroep Amsterdam een beweegbare brug van vijf ton in de kap en verwerkte daarin zeven verschillende watereffecten. En: ‘Al dat water bleek toch behoorlijk wat geluidsoverlast te veroorzaken.’

  Download

 •  
  Onbegrensde risicofantasieën, Koen Koch, Zichtlijnen 164, januari 2016

  Soms gaat er in een project veel aandacht naar het in kaart brengen en bestrijden van bijna niet bestaande risico’s. Koen Koch roept op om reëel te blijven. We zijn al behoorlijk veilig. En we maken kunst.

  Download

 •  
  Een schuimende zee van galm, Jorg Schellekens, Zichtlijnen 163, januari 2016

  Geluidsontwerper Gareth Owen is nog geen veertig en leverde vorig jaar reeds zijn 250e ontwerp voor een commerciële musical af. De productie in kwestie was Moeder ik wil bij de revue in het Utrechtse Beatrix Theater. Owen is hier momenteel weer terug voor een nieuwe productie, The bodyguard. De bekende film uit 1992 is bewerkt tot een musical en wordt door Stage Entertainment in Nederland uitgebracht in een regie van Carline Brouwer.

  Download

 •  
  Zaagsel, leem en tafeltennis, Maud Mentink, Zichtlijnen 164, januari 2016

  Tromgeroffel … ‘Hij heeft het gehaald! Applaus!’, schalt het door Theater Carré.

  Download

  Lees meer

 •  
  Dossier: Duurzaamheid, Zichtlijnen 163, november 2015
  • De lange weg naar groene podia
  • Parade en De Veste over hun leds
  • Duurzaamheid voor dummies: negen tips

  Download

 •  
  Korea kijkt mee door Hans-Willem de Haan, Zichtlijnen 162, september 2015

  Opera- en ballethuizen zorgen tegenwoordig zelf voor hun uitzendingen. Bieden webcasts over internet de route naar internationale ontsluiting? En zo ja, kunnen ook kleinere podia via dit nieuwe medium op zoek naar een groter publiek?

  Download

 •  
  Proefkonijnen in ledlicht door Henk van der Geest, Zichtlijnen 162, september 2015

  Dat leds zuinig in gebruik zijn wordt door niemand betwist. Maar bij toepassing in de professionele praktijk mogen er wat meer vragen worden gesteld. Over het gebruiksgemak, de esthetische kwaliteit en gezondheid. Henk van der Geest stelt deze vragen. Wie geeft de antwoorden?

  Download

 •  
  Een geliefde schrappost door Martin Hendriksma, Zichtlijnen 162, september 2015

  Vanwege de bezuinigingen op cultuur staan de uitgaven aan theaterdecors onder druk. Marieke Smits onderzocht hoe theatergezelschappen daarmee omgaan. Een van de opvallende conclusies: er worden minder vergelijkende offertes aangevraagd.

  Download

 •  
  Aan het Werk: Job Woudstra door Martin Hendriksma, Zichtlijnen 162, september 2015

  ‘Het is mijn negentiende’, bekent Job Woudstra (46). ‘En de eerste zes Parades heb ik als theaterbezoeker gezien.’ Hij is een van de drie faciliterende huistechnici, zeg maar de haarlemmerolie van het rondtrekkend theaterfestijn dat deze zomer 25 jaar bestaat.

  Download

 •  
  Toneelmeester op toneel door Ruud Buurman, Zichtlijnen 161, juli 2015

  Ruim vijfentwintig jaar zat het in zijn achterhoofd, als een project dat hij ooit eens zou gaan doen. Dat ‘ooit’ is nu gekomen. Toneelmeester Gé van Berkel treedt uit de schaduw en staat aan het begin van het nieuwe seizoen in zijn eigen Theater aan de Parade in Den Bosch, zes avonden op de planken met Gilles, een monoloog van Hugo Claus. ‘Het is een ware krachttoer.’

  Download

 •  
  Puccini tussen de vleermuizen door Aaltje Atsma, Zichtlijnen 161, juli 2015

  Waar kun je naar de opera op de plek waar die geschreven is? In het plaatsje Torre del Lago Puccini, in Toscane, Italië. Aaltje Atsma haalt herinneringen op aan het vervallen podium én het state of the art theater dat ervoor in de plaats kwam.

  Download

 •  
  Gehoorconvenant: te weinig daden door Martin Hendriksma, Zichtlijnen 161, juli 2015

  Poppodia stellen zich terughoudend op tegenover de uitvoering van het Convenant preventie gehoorschade muzieksector. Als ‘regelaar’ binnen de VVEM vreest Willem Westermann kritische Kamervragen over het uitblijven van vooruitgang.

  Download

 •  
  Honderd keer uitvergroot door Coen Jongsma, Zichtlijnen 161, juli 2015

  In De stad der blinden heerst blindheid als besmettelijke ziekte. Video-ontwerper Arjen Klerkx en geluidsontwerper Pim van den Heuvel maakten beeld en geluid bij het audiovisuele spektakel. ‘Het leek op het monteren van een complete film, maar dan zonder draaiboek’.

  Download

 •  
  Draai die posters om door Terry Brochard, Zichtlijnen 161, juli 2015

  Hoe beleeft een bezoeker z’n avondje theater? Op die vraag studeerde Terry Brochard aan de TU Delft onlangs af.

  Download

 •  
  Klaar voor windkracht 10 door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 161, juli 2015

  Het extremer worden van het weer dwingt zomerfestivals tot scherpere veiligheidsmaatregelen. Niels Peeters, technisch producent bij Mojo, legt uit hoe Lowlands windkracht tien kan doorstaan.

  Download

 •  
  20 Apps voor podiumtechnici door Maud Mentink, Zichtlijnen 160, mei 2015

  In januari bespraken we 25 apps voor podiumtechnici. Daar ontvingen we veel positieve reacties op, daarom bespreken we er graag nog meer!

  Download

 •  
  Flexibel meebewegen door Maud Mentink, Zichtlijnen 160, mei 2015

  Uitzendorganisatie Art Support viert dit jaar zijn vijftienjarig bestaan. Maud Mentink sprak met oprichters Dick Heinz en Grace Jagdewsing over de gevolgen van de recente bezuinigingen, nieuwe wetgeving, en de positie van technici op de arbeidsmarkt. ‘We zien dat technici nu langer bij ons blijven hangen en minder vaak een vast contract aangeboden krijgen dan voorheen.’

  Download

 •  
  Knutselen in HD door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 160, mei 2015

  PIPS:lab is een collectief van techneuten, theater- en muziekmakers, dat al 15 jaar interactief muziektheater maakt op basis van zelf ontworpen technologie. In hun nieuwste voorstelling Shadows in the cloud onderzoeken de makers wat je nog meer met al die techniek kunt doen als je je fantasie de vrije loop laat en geen gelikte realiteit wilt fabriceren. 

  Download

 •  
  Machines in plaats van dansers door Antje Grajetzky, vertaling Jos van de Haterd, Zichtlijnen 159, maart 2015

  De Ruhrtriënnale opende in 2014 met het ballet Le Sacre du Printemps. In plaats van levende dansers zag het publiek in Duisburg industriële machines die beendermeel uitstorten.

  Download

 •  
  In-ears in De laatkomer door Maud mentink, Zichtlijnen 158, januari 2015

  De acteurs in De laatkomer van het Noord Nederlands Toneel dragen niet zozeer in-ears om alles goed te kunnen horen, maar eerder om verwarring te zaaien. ‘Met geluid wilden we laten horen wat er in het hoofd van een dementerende omgaat,’ zegt geluidstechnicus Peter Zwart.

  Download

 •  
  In Joops virtuele stoel door Maud Mentink, Zichtlijnen 158, januari 2015

  Het decor voor Moeder, ik wil bij de revue bestaat voor een groot gedeelte uit ledschermen. Het visualiseren en programmeren van de videocontent gebeurde in de studio van The Unit Showcontrol. ‘Het was alsof we aan het monteren waren in het theater’, zegt Dave van Roon.

  Download

 •  
  Dance meets theatre door Coen Jongsma, Zichtlijnen 157, november 2014

  Armin van Buuren verlegt met zijn Intense worldtour de grenzen. Intense is een DJ-show maar ook een zes uur durende theatershow. Coen Jongsma was erbij in Valencia. 

  Download

 •  
  Auteursrecht en lichtontwerpen door Tim van t'Hof, Zichtlijnen 156, september 2014

  Kan een lichtontwerper het auteursrecht gebruiken om zijn belangen te beschermen? Daarover schreef Tim van ‘t Hof zijn scriptie. Dit artikel is daarop gebaseerd.

  Download

 •  
  Technische types in PICNIC door Koen Koch, Zichtlijnen 156, september 2014

  Deze zomer was PICNIC van Theatergezelschap Vis à Vis te zien op hun nieuwe locatie bij het Almeerderstrand. Het publiek kijkt backstage mee met de hilarische inspanningen die daar geleverd worden.

  Download

 •  
  Een opera in een tv-studio door Hans-Willem de Haan en Jos van de Haterd, Zichtlijnen 156, september 2014

  De opera Laika speelde in de Rabozaal van de Stadsschouwburg in een setting met meer dan twintig beeldschermen en een roterende kubus op twintig meter hoogte. Een flinke uitdaging voor de techniek.

  Download

 •  
  Een mobiele kabelbaan door Maud Mentink, Zichtlijnen 156, september 2014

  Dansgezelschap Introdans gebruikt al enkele jaren een kabelbaan met behulp van mobiele afspanpunten in de jeugdvoorstelling Pulcinella. ‘Het is de investering waard geweest,’ zegt toneelmeester Sander Jansen.

  Download

 •  
  Veilig werken met het VCE-certificaat door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 155, juli 2014

  Een algemeen erkend, persoonsgebonden certificaat voor veilig werken in de podiumen evenemententechniek. Daar kan niemand op tegen zijn. Het in de bouw verplichte VCA-certificaat is nu aangepast voor onze sector. VCE dus, waarbij de E staat voor Entertainment en de twee andere letters voor Veiligheid en Certificaat. Frank Smit en Rudy de Koning lichten toe.

  Download

 •  
  Achter de schermen bij Anne door Coen Jongsma, Zichtlijnen 155, juli 2014

  Anne is wellicht het grootste project in de Nederlandse theatergeschiedenis. Er is niet alleen een compleet nieuw theater voor gebouwd, de voorstelling zelf is ook van een onalledaagse schaal.

  Download

 •  
  Gehoorconvenant is een laatste kans door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 155, juli 2014

  Genieten van muziek bij live concerten en dance party’s, prima. Zo lang het publiek maar niet met piepende oren naar huis gaat. Dat is het doel van het convenant dat staatssecretaris Martin van Rijn in februari heeft gesloten met podia, festivals en evenementen. Wat zijn die afspraken waard? Welke eisen stelt het convenant aan locaties en festivals?

  Download

 •  
  War Horse door Irmgard Berner, Zichtlijnen 154, mei 2014

  In juni beleeft War Horse zijn Nederlandse première in Carré tijdens het Holland Festival, daarna volgt een tournee door Nederland. De handgemaakte paarden worden op het toneel tot leven gewekt door poppenspelers. Onderstaand artikel mochten we overnemen van ons zusterblad Bühnen Technische Rundschau. In Berlijn staat de voorstelling sinds oktober 2013 in het Theater des Westens. Daar sprak Irmgard Berner met hoofd techniek Andreas Dieckmann over de paarden en het werk van de poppenspelers. 

  Download

 •  
  Anne in acht talen door Coen Jongsma, Zichtlijnen 154, mei 2014

  In mei gaat Anne in première. Hoe maak je een toneelstuk toegankelijk voor internationaal publiek? De producent besloot om een vertaalsysteem met iPad mini’s te laten ontwikkelen.

   

  Download

 •  
  Locatietheater in de schouwburg door Marieke Smits, Zichtlijnen 153, maart 2014

  Waar normaal het publiek zit ligt nu een vloer met een zwembad. Op het toneel groeit een bos van varens. Daartussen een transparante wand die de hele toneelopening vult, als een raam waar je doorheen kunt kijken en dat tegelijk een reusachtig projectiescherm is. Van den vos van FC Bergman beleefde in januari zijn Nederlandse première in Amsterdam. Marieke Smits, student aan de Opleiding Techniek en Theater van de AHK, werkte mee aan de voorstelling en doet verslag.

  Download

 •  
  Veiligheid van tijdelijke constructies door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 152, januari 2014

  Bij festivals, evenementen en concerten bouwen we podia, tenten, regietorens en tribunes. Hoe zit het met de veiligheid van die constructies? Daarover ging de themadag Evenementen en veiligheidsnormen voor tijdelijke bouwsels op 23 september, georganiseerd door de VPT in samenwerking met de VVEM. Een kleine honderd bezoekers waren te gast bij Ampco Flashlight in Utrecht.

  Download

 •  
  Mobiele brandblusser voor Tsjechov door Sebastiaan Kruijs, Zichtlijnen 152, januari 2014

  Zeer brandbaar folie op het toneel en vuurpotten op de vloer. Hoe ga je daarmee veilig op tournee? Toneelgroep Amsterdam vond een snel inzetbare, mobiele brandblusser met een bijzondere blustechniek.

   

  Download

 •  
  Luisteren naar de Dam door Jorg Schellekens, Zichtlijnen 152, januari 2014

  Historisch verantwoord geluid bij een schilderij van Breitner, dat is te horen in het Amsterdam Museum. Geluidstechnicus van dienst was Arnoud Traa.

  Download

 •  
  Drive-in-theater op de Afsluitdijk door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 151, november 2013

  Halverwege de Afsluitdijk, nog net op Friese bodem, maken de theatermakers van Buog en tientallen vrijwilligers de voorstelling Leeghwater. Locatietheater op de meest desolate plek van Nederland.

  Download

 •  
  ‘Dat het zo hard moet is een dogma’ door Koen Koch en Jos van de Haterd, Zichtlijnen 150, september 2013

  Gehoorschade op jonge leeftijd heeft grote gevolgen voor wie het treft. Ook de maatschappelijke kosten zijn hoog. Te lang naar te harde muziek luisteren is schadelijk, of dit nu gebeurt via een oortelefoontje of bij live muziek. In 2011 werd een convenant gesloten waarin een norm staat van 103 dB(A). Maar hoe maak je dat waar? De Nationale Hoorstichting organiseerde een pilot project rond keurmerk Oorveilig

  Download

 •  
  Het verhaal achter QLab door Jorg Schellekens, Zichtlijnen 150, september 2013

  QLab werd gemaakt als gratis oplossing voor een klein Amerikaans gezelschap. Nu is het wereldwijd gebruikte software om geluid en video af te spelen vanuit een cuelijst. Christopher Ashworth vertelt zijn verhaal. 

   

  Download

 •  
  Sunken Garden door Coen Jongsma, Zichtlijnen 150, september 2013

  In de jongste opera van Michel van der Aa gaan live actie en 3D-film naadloos in elkaar over. Technisch producent Frank van der Weij over drie jaar voorbereiding, filmen op locatie en speciaal geschreven software. 

  Download

 •  
  Lowtech animatiefilm met hightech software door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 149, juli 2013

  TamTam objektentheater maakt al 34 jaar beeldende kunst en beeldend theater dat zij inmiddels over de hele wereld presenteren. Voor het eerst in al die jaren waagt de harde kern, bestaande uit Marije van der Sande en Gérard Schiphorst, zich aan een technisch complexe theatervoorstelling in de vorm van een live animatiefilm. Zichtlijnen was bij de première in de Toneelschuur in Haarlem.

  Download

 •  
  Veiliger werken door verandering van cultuur en gedrag door Louis Bruins en Anke van Es , Zichtlijnen 148, mei 2013

  Louis Bruins deed in 2012 onderzoek bij de Technische Organisatie van Het Muziektheater Amsterdam (TOM) naar de ‘zachte’ aspecten van veiligheid. Zijn onderzoek, dat hij deed in het kader van zijn opleiding veiligheidskunde, sluit goed aan bij het Actieplan Arbeidsveiligheid van de overheid met de ambitieuze doelstelling om het aantal ongevallen met 25 procent te reduceren. 

  Download

 •  
  Film in de theaterzaal: een platte voorstelling met toekomst! door Koen Koch, Zichtlijnen 148, mei 2013

  Meer en meer theaters hebben hun zalen de laatste jaren geschikt gemaakt voor het vertonen van films. De overgang van de bioscopen in 2012 naar volledig digitale distributie en projectie heeft theaters een extra impuls gegeven om te investeren in 2K- of 4K-projectoren en een surroundinstallatie. Een van de doelstellingen is natuurlijk verbetering van de exploitatie. Koen Koch sprak met vier theaters over hun ervaringen.

  Download

 •  
  Bring Your Own Device :To Theatre door Dave van Roon, Zichtlijnen 148, mei 2013

  Bij aanvang van een voorstelling wordt standaard medegedeeld: ‘Vergeet niet uw telefoon UIT te zetten’. Maar wat als we die telefoons aan laten staan? Tot wat voor soort theater kan dat leiden? Deze vraag staat centraal in de afstudeerscriptie van Dave van Roon, student aan de Opleiding Techniek en Theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. 

  Download

 •  
  STREAM door Dave van Roon, Zichtlijnen 149, juli 2013

  Via een livestream dansen studenten in Amsterdam en Toronto met elkaar. Voor Dave van Roon is STREAM zijn afstudeerproject aan de Opleiding Techniek en Theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het publiek in Amsterdam woont de opnames bij van het virtuele deel van de dansvoorstelling en kan live meekijken met Toronto op een eigen device.

  Download

 •  
  Wel brandmelders, geen brandmelding? door Johan Hoogeweg en Joris Kahlert, Zichtlijnen 147, maart 2013

  In de Goudse Schouwburg worden alternatieve brandmelders toegepast waardoor tussen vijf en zeven geen brandwacht in de zaal hoeft te blijven. Die oplossing is beschreven in Zichtlijnen 141. Joris Kahlert en Johan Hoogeweg nuanceren de strekking van dat verhaal. 

  Download

 •  
  Schilderen met rook in een glazen huis door Maud Mentink, Zichtlijnen 147, maart 2013

  Vanuit de zaal zie je glittergordijnen die het toneel afkaderen, een schuine, verhoogde vloer met kunstbont die de orkestbak inloopt en vooral een groot glazen huis van 6 bij 4 meter. Voor de technische ploeg van het Nationale Toneel was dit decorontwerp van Bernhard Hammer voor Drie Zusters een uitdaging om uit te voeren en reisbaar te maken.

  Download

 •  
  Einstein on the beach: een wereld(se) productie door Maud Mentink, Zichtlijnen 147, maart 2013

  In 1976 werd de opera Einstein on the Beach ontwikkeld. Het is nog steeds een moderne voorstelling met een overweldigende kwaliteit. Maud Mentink sprak met Marc Warren (Production Manager) over de totstandkoming van de herneming en wereldtour in 2012-2013, de gebruikte technieken, de technische innovaties na 1976 en natuurlijk ook de samenwerking met Robert Wilson en Philip Glass.

  Download

 •  
  Net of geen net door Sebas van Haperen, Zichtlijnen 146, januari 2013

  Bij valgevaar moet er een vangnet over de orkestbak. Maar wat als er artistieke redenen zijn om hiervan af te wijken? Welke zijn die redenen? Hoe moet het ontvangende theater handelen? Eric Blom van het Nederlands Dans Theater beschrijft de kwestie vanuit zijn gezelschap, Sebas van Haperen geeft zijn visie vanuit de Stadsschouwburg Utrecht.

  Download

 •  
  Shrek de Musical door Maud Mentink, Zichtlijnen 146, januari 2013

  Shrek de Musical staat sinds half oktober in het RAI Theater in Amsterdam. Technisch supervisor Lykle Hemminga en eerste inspiciënt Siemen van der Werf vertellen over de totstandkoming. 

  Download

 •  
  PIPS:lab is hightech met humor door Coen Jongsma, Zichtlijnen 146, januari 2013

  PIPS:lab is een club van vijf creatievelingen die naast allerlei andere hobby’s ook theater maken. Ze combineren technologie met slapstick, schrijven zelf alle software en het publiek kan niet zomaar achteroverleunen.  Coen Jongsma zag DieSpace 3.0 in het Amsterdamse Rozentheater en bezocht de studio van PIPS:lab.

  Download

 •  
  Storing draadloze microfoons, Zichtlijnen 146, januari 2013

  Op 30 november 2012 heeft Agentschap Telecom het bericht op de website geplaatst dat draadloze microfoons met ingang van 1 januari 2013 mogelijk storing gaan ondervinden. Het is de officiële bevestiging van wat onder professionele gebruikers bekend is maar onder het grote publiek nog volstrekt niet.

   

  Download

 •  
  ‘Iets toevoegen wat niet gezegd kan worden’ door Jorg Schellekens, Zichtlijnen 145, november 2012

  Het Paleis van Boem timmert aan de weg met muziek en geluidsdecors voor toneel, film, exposities en dans. ‘Je hebt wel eens dat je achteraf iets hoort en denkt: hoe hebben we dat nou kunnen doen?’

  Download

 •  
  Zakelijk en bevlogen door Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 145, november 2012

  Onlangs verschenen twee publicaties over duurzaamheid in de theatersector. Een zakelijk opgesteld Nederlands rapport en een bevlogen Vlaamse e-publicatie over de noodzaak van een duurzame transitie. Jeroen de Leeuw zoekt de verschillen.

  Download

 •  
  'De voorstelling gaat niet door.' door Koen Koch, Zichtlijnen 145, november 2012

  ‘De voorstelling gaat niet door.’
  ‘Grapje zeker.’
  Dit is de korte dialoog waarin Wim Jansen, medewerker techniek van het Speelhuis, hoorde van de brand die het theater in de as zou leggen. ‘Pas als je het ziet, geloof je het.’

  Download

 •  
  Document schept eindelijk duidelijkheid door Koen Koch, Zichtlijnen 144, september 2012

  Een beetje theater heeft vijftig trekken boven het toneel die snel en geruisloos op en neer bewegen, elektrisch aangedreven en computergestuurd. Hoe zit het met keuring, inspectie en certificering van deze potentieel gevaarlijke machines? Eindelijk ligt er een document dat duidelijkheid probeert te scheppen. Belanghebbenden worden opgeroepen commentaar te geven. 

  Download

 •  
  ZZP’er verhaalt schade na ongeval door Pauline Beran, Zichtlijnen 144, september 2012

  Ruim zeven jaar geleden had een ZZP’er grote pech. Tijdens zijn werk kreeg hij een ongeval als gevolg waarvan hij een been kwijtraakte. Hij stapte naar de rechter om schadevergoeding van de opdrachtgever af te dwingen en hield vol tot de Hoge Raad. Die besliste in maart van dit jaar in zijn voordeel.

  Download

 •  
  Afvalscheiding volgens Vis à Vis door Coen Jongsma, Zichtlijnen 144, september 2012

  HaRT van Vis à Vis is een voorstelling vol visueel spektakel. Coen Jongsma liet zich door technicus Jeroen Henstra rondleiden in de tunnels onder het toneel.

  Download

 •  
  ‘Wanneer mag ik de videobril op?’ door Marloeke van der Vlugt, Zichtlijnen 143, juli 2012

  Marloeke van der Vlugt schrijft over vernieuwende theatervormen die gebaseerd zijn op interactie tussen publiek, performer en technologie. Bij Terra Nova van Crew zoekt zij naar de invloed van technologie op de dramaturgie.

  Download

 •  
  Eerste hulp bij inventariseren risico’s door Maud Mentink, Zichtlijnen 143, juli 2012

  De PodiumRIE is een digitaal hulpmiddel om risico’s te inventariseren. Op dit moment zijn er 130 gebruikers. Tijd voor een evaluatie.

  Download

 •  
  Alles onder Showcontrol door Tiedo Wilschut, Zichtlijnen 142, mei 2012

  Licht en multimedia hangen in het Scheepvaartmuseum aan een omvangrijk showcontrol systeem. Een kleine vierduizend armaturen en enkele honderden videoplayers, projectoren, beeldschermen en touchscreens worden hiermee aangestuurd. Een innovatief railsysteem voorziet alle apparatuur van spanning en elk spotje van DMX.

  Download

 •  
  Ballet in de bioscoop: de techniek door Hans-Willem de Haan, Zichtlijnen 142, mei 2012

  In het vorige nummer schreven we over de live uitzending naar tachtig Europese bioscopen van Notenkraker en Muizenkoning, uitgevoerd door Het Nationale Ballet. In dit artikel richten we ons op de techniek van deze cinemacast.

  Download

 •  
  Geen rookmelders maar brandmelders door Robert Baaij, Zichtlijnen 141, maart 2012

  In Goudse Schouwburg hoeven de brandmelders niet uit. De brand die eind december ‘t Speelhuisin Helmond verwoestte, drukt ons met de neus op een bekend probleem: we gebruiken rookmachines én we hebben automatische brandmelders.

  Download

 •  
  Live ballet in de bioscoop door Hans-Willem de Haan, Zichtlijnen 141, maart 2012

  Op vrijdag 30 december werd het ballet Notenkraker & Muizenkoning live vanuit Het Muziektheater in Amsterdam uitgezonden naar tachtig bioscopen in heel Europa. Hans-Willem de Haan beschrijft hoe de uitzending, ook wel ‘cinemacast’ genoemd, tot stand kwam en waarom dit uitstekend past in de operatraditie.

  Download

 •  
  Planning, de puzzel 2 door Maud Mentink, Zichtlijnen 141, maart 2012

  In de vorige Zichtlijnen spraken we uitvoerig over het werk van de mannen en vrouwen die de technici inplannen en de gewerkte uren bijhouden. Nu gaat het over de software. Welke programma’s zijn er? Welke keuzes worden gemaakt en waarom?

  Download

 •  
  VPT-bedrijfsleden op handelsmissie naar Turkije door Els Wijmans, Zichtlijnen 141, maart 2012

  De VPT heeft in haar buitenlandbeleid opgenomen dat ze voortrekker wil zijn in het deelnemen van haar bedrijfsleden aan internationale handelsmissies. Culturele uitwisseling en handelsmissies zijn uitstekende manieren om Nederlandse bedrijven de gelegenheid te geven te laten zien hoe bijzonder, innovatief en oplossingsgericht zij op het gebied van theateren podiumtechniek zijn. Economische Zaken denkt bij handelsmissies al snel aan waterbouw, maar nooit aan theaterbouw! De VPT wil daar verandering in brengen en heeft EVD Internationaal (onderdeel van Agentschap NL) benaderd om een handelsmissie voor VPT bedrijfsleden te initiëren. Uitgangspunt daarbij is aan te sluiten bij al geplande culturele uitwisselingen en festiviteiten. De viering van 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland is de eerste gelegenheid voor een VPT handelsmissie!

  Download

 •  
  Mason Live door Jorg Schellekens, Zichtlijnen 140, januari 2012

  In de nieuwe show van Mason vormen video en licht een geheel met de muziek. De twee muzikanten spelen de nummers live met de instrumenten, geluiden en stemmen die op computer staan. Elk element in de muziek correspondeert met een visuele gebeurtenis, waardoor een organisch geheel ontstaat van animaties, licht en muziek. Jorg Schellekens ging kijken in het Haagse Paard van Troje.

  Download

 •  
  Personeelsplanning, de puzzel door Maud Mentink, Zichtlijnen 140, januari 2012

  Planning is het fundament onder elke productie en organisatie in de podiumsector. In Zichtlijnen besteden we daar in 2012 extra aandacht aan. We beginnen dicht bij huis: personeelsplanning. Wie zijn de planners, hoe maken zij keuzes en tegen welke problemen lopen zij aan? Maud Mentink vroeg het aan de vrouwen en mannen die verantwoordelijk zijn.

  Download

 •  
  Duetten met spiegels en sensoren, Dave Gönner, Zichtlijnen 139, november 2011

  Technologie doet de grens tussen toeschouwer en perfomer vervagen.

  Download

  Lees meer

 • Brandveiligheid van decors en doeken door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 138, september 2011

  Werkgroep publiceert brancheregeling over brandveiligheid. Eerder dit jaar verscheen de brancheregeling Brandveiligheid van decors, doeken en decoratiemateriaal. Wat staat erin? Wat is het belang ervan? En wat is de status van dit document?

  Download

 • Themadag geluid Soldaat van Oranje door Bert Kraaijpoel, Zichtlijnen 137, juli 2011

  Vijftig deelnemers waren er aan de themadag over geluid in de TheaterHangaar in Katwijk, op 23 mei.

  Download

  Lees meer

 • Meer zelf bepalen... door Frank Smit en Ruud de Koning, Zichtlijnen 137, juli 2011

  De NEN 3140 gaat over het veilig gebruik van elektrische installaties. Wat betekent dit voor de theatersector? Op 19 mei organiseerde het Nederlands Instituut voor Podiumtechniek (NiPT) een dag over dit onderwerp in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

  Download

 • Keuring van theaterinstallaties nut en noodzaak door C. van den Einden en S. Villerius I, Zichtlijnen 137, juli 2011

  Liftinstituut over keuring, inspectie en certificering. De veiligheid van theaterinstallaties is een cruciale factor op en rond de podia. Over de noodzaak van inspecties of keuringen bestaat weinig verschil van mening, en dat certificering zin heeft wordt zelden betwist. Maar wat mag en moet is lang niet altijd duidelijk. De auteurs, beiden werkzaam voor het Liftinsitituut, proberen enige helderheid te scheppen.

  Download

 • Evenement en veiligheid door Willem Westermann, Zichtlijnen 137, juli 2011

  Veel nieuwe normen en instrumenten bij landelijk symposium. Op 12 mei 2011 werd het Nationaal Evenementen Symposium gehouden in het Gelredome, op initiatief van de VVEM (Vereniging Van EvenementenMakers) en de VEHB (Vereniging voor Evenementen en Horeca Beveiliging). Bijna 250 professionals, voornamelijk werkzaam bij gemeenten, hulpdiensten en andere overheden, waren naar Arnhemgekomen. Zij kregen een breed programma voorgeschoteld over veiligheid, kwaliteit en beoordeling van publieksevenementen. Ook werd de stichting SKEN gepresenteerd, die keurmerken voor de sector wil uitgeven.

  Download

 • Ruimte voor draadloze microfoons door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 137, juli 2011

  Voor gebruikers van draadloze microfoons verandert er de komende jaren een en ander. In overleg met Agentschap Telecom is bereikt dat met onze sector rekening wordt gehouden.

  Download

 • Toespreekinstallatie in De Doelen door Cees Wagenaar, Zichtlijnen 137, juli 2011

  De grote zaal van De Doelen in Rotterdam heeft, behalve een installatie voormuziekversterking, een aparte installatie om het gesproken woord te versterken. De installatie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, akoestisch adviseur en leverancier. Cees Wagenaar beschrijft de eisen, het ontwerp, de problemen die ze in de praktijk tegenkwamen en de uiteindelijke oplevering.

  Download

 • Niets werkt zo goed als een incident, door Koen Koch, Zichtlijnen 136, mei 2011

  Themadag ‘Veiligheid boven alles’ in Schouwburg De Meerse.

  Download

 • “Waarom? Omdat ik in de doelstellingen geloof!” door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 136, mei 2011

  Wie lid is van de VPT, is indirect ook lid van Oistat. Maar hoeveel VPT-leden weten wat Oistat is en doet? Reden voor een interview met Louis Janssen, sinds anderhalf jaar President van Oistat, de internationale organisatie van scenografen, theatertechnici en architecten. ‘Het is nogal wat voor een eenvoudige theatertechnicus om voorzitter te worden van zo’n club.’

  Download

 • Grensverleggende Opera door David Staples, Zichtlijnen 135, maart 2011

  Eind september ging in Monaco een opera in première waarin de hoofdpersoon zijn sterfelijkheid probeert te ontlopen door voort te leven in de apparaten, de verlichting en de wanden van zijn woonkamer, die zo één groot levend systeem wordt. Het koor dat de handeling vertelt en becommentarieert bestaat uit elf robots. David Staples reisde van Londen naar Monaco om de opera te zien.

  Download

 • Energiezuinig licht de toekomstwaarde, Zichtlijnen 134, januari 2011

  De winst bij energiezuinig licht valt niet te halen in gewicht, bekabeling of op- en afbouw. Die zijn vergelijkbaar met een conventionele set. De grote winst zit hem in het energieverbruik: het aangesloten vermogen van de conventionele set is 141 kW tegenover de duurzame set 24 kW. Het advies van Hugo van Uum aan gebruikers, theaters, gezelschappen: ‘Start met onderzoek! Weet wat je per productie verbruikt. Onderzoek waar je snel resultaat kunt boeken.

  Download

 • Conclusies onderzoek energiezuinig licht in het theater, door Jos van de Haterd en Hugo van Uum, Zl 134, jan 2011

  Hoeveel energie kunnen we besparen met nieuwe, energiezuinige armaturen? Hoe goed zijn ze voor het belichten van een voorstelling? Hoe beleeft het publiek dit licht? Wat is het artistieke oordeel? De VPT organiseerde een onderzoeksproject. In dit nummer van Zichtlijnen een samenvatting van de resultaten.

  Download

 • Resultaten van metingen, publieksenquête, klankbordgroep en symposium van energiezuinig licht, Zichtlijnen 134, januari 2011

  Hoeveel energie kunnen we besparen met nieuwe, energiezuinige armaturen? Hoe goed zijn ze voor het belichten van een voorstelling? Hoe beleeft het publiek dit licht? Wat is het artistieke oordeel? De VPT organiseerde een onderzoeksproject. In dit nummer van Zichtlijnen een samenvatting van de resultaten.

  Download

 • De beleving van energiezuinig licht, Zichtlijnen 134, januari 2011

  Onderzoek naar energiezuinig licht is meer dan het meten van de lichteigenschappen en stroomverbruik. Uiteindelijk staat of valt alles met het subjectieve oordeel van het publiek, de ontwerpers en de artistieke staf. Daarom stond op 3 november in Rotterdam die subjectieve beleving centraal.

  Download

 • Symposium Duurzaamheid on Stage! door Alies Veul en Jos van de Haterd, Zichtlijnen 134, januari 2011

  De directe aanleiding voor Duurzaamheid on stage! op 6 december in De Spiegel in Zwolle was het onderzoek naar duurzaam theaterlicht, zie elders in dit nummer. Maar het symposium ging verder dan theaterlicht. Het ging ook over doeken en decor, over afval en vervoer. Er waren workshops over ‘meten is weten’ en tips voor snelle besparingen. En bovenal ging het over bewustwording.

  Download

 • Duurzaam on stage door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 133, november 2010

  De VPT is bezig met een groot onderzoek naar duurzame podiumverlichting. In de vorige Zichtlijnen schreven we over opzet en achtergrond. In dit deel beschrijven we de metingen en de lichtplannen. Op 6 december worden de resultaten gepresenteerd tijdens het symposium Duurzaamheid on stage! in De Spiegel in Zwolle.

  Download

 •  
  ‘Dit is geen onderzoek naar ledlicht’ door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 132, september 2010

  De VPT organiseert een groot onderzoek naar de technische neartistieke aspecten van duurzame theaterbelichting. Begin december volgt een symposium. Projectcoördinator Hugo van Uum licht toe.

  Download

 •  
  Geluid bij Nacht door Coen Jongsma, september 2010

  Bij de voorstelling Nacht dragen de toeschouwers koptelefoons. Tekst, muziek en regie is van Thibaud Delpeut, het geluidsontwerp is van Pim van den Heuvel. Met Coen Jongsma spreken zij over het hoe en waarom van de voorstelling, de soundscapes en de achterliggende techniek.

  Download

 • Geen woorden maar daden, een vliegende start met duurzaamheid, Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 130, mei 2010

  Download

 • Het minste der middelen, The Song/ Rosas door Niko Bovenberg, Zichtlijnen 130, mei 2010

  Ontwerp en techniek van The Song zijn minimalistisch als de voorstelling zelf. Er wordt één bewegende spot gebruikt en er zijn flarden te horen van The White Album van The Beatles. Johan Penson gaf in januari een lezing over The Song tijdens de Vakbeurs Theatertechniek. Niko Bovenberg ging naar Gent om de voorstelling te zien.

  Download

 • Vakbeurs Theatertechniek 2010 De Groene Lezingen, Jeroen de Leeuw en Jos van de Haterd, Zichtlijnen 129, maart 2010

  Download

 • Onderzoek naar duurzaamheid onder Nederlandse podia, Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 127, november 2009

  Download

 • Het Gelders Orkest is aansprakelijk voor gehoorschade, Pauline Beran, Zichtlijnen 127, november 2009

  Het Gelders Orkest is aansprakelijk voor de gehoorschade van cellist Hans Borstlap. Dat besliste het gerechtshof Arnhem op 18 augustus 2009, na veertien jaar procederen. Orkesten en andere werkgevers in de podiumkunsten vragen zich nu af: kunnen wij ook zo’n procedure aan onze broek  krijgen? En wat kunnen we doen om dat te voorkomen? Pauline Beran werpt haar juridische licht op de zaak.

  Download

 • Onderzoek naar veiligheid rond de orkestbak, Jos van de Haterd en Kas van Huisstede, Zl 126, sept 2009

  Download

 • De Straattheaterkar door Bob Wenstedt, Zichtlijnen 126, september 2009

  Een slimme, praktische oplossing waar ook veel collega’s iets aan kunnen hebben. Zo’n oplossing is de Straattheaterkar. Bob Wenstedt schrijft over de kar die hij zelf heeft ontwikkeld en gebouwd.

  Download

 • Duurzaam inkopen door Lowie Looijen en Harm van Dijk, Zichtlijnen 125, juli 2009

  De overheid gaat vanaf 2010 specifieke eisen stellen aan duurzaamheid bij elke inkoop. Vroeg of laat krijgen ook culturele instellingen en hun toeleveranciers hiermee te maken. De auteurs bepleiten dat de sector zelf het voortouw neemt.

  Download

 • Dossier Orkestbak door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 125, juli 2009

  De orkestbak is in elk theater een complex gebied, ingeklemd tussen toneel en publiek. De bak moet groot genoeg zijn, goed toegankelijk, akoestisch goede condities bieden en hij moet goed ingericht zijn, niet te koud of te warm, en veilig. Op 4 mei organiseerde de VPT een expertbijeenkomst over dit onderwerp.

  Download

 • De weg naar een orkestbaknet door Sebastiaan van Haperen, Zichtlijnen 125, juli 2009

  Valbeveiliging rond de orkestbak is een actueel thema in de schouwburgen. Een veiligheidsnet is zeker niet dé oplossing voor alle risico’s, maar wel één van de middelen om te verhinderen dat mensen in de orkestbak vallen. En in iedere schouwburg is de situatie weer anders. In dit artikel beschrijft Sebas van Haperen de specifieke problemen en oplossingen in Utrecht.

  Download

 • Arbocatalogus Podiumkunsten in de steigers door Aart Kraak, Zichtlijnen 125, juli 2009

  Op dit moment wordt volop gewerkt aan de Arbocatalogus Podiumkunsten. Wat staat erin? Wanneer is hij klaar? En wat voor status heeft zo’n ding? Hier vindt u de antwoorden.

  Download

 • Duurzaam gebouwenbeheer van de Rotterdamse Schouwburg, Zichtlijnen 124, mei 2009

  Download

 • Arbeidsinspectie kritisch positief, Zichtlijnen 124, mei 2009

  Download

 • Productieleiders krijgen erkenning in nieuwe CAO, Zichtlijnen 124, mei 2009

  Vier jaar geleden kwamen vijfenzeventig productieleiders in de podiumkunsten voor het eerst bij elkaar. Edith den Hamer maakt de balans op. Er is veel gebeurd aan uitwisseling en kennisontwikkeling. Concreet resultaat: erkenning voor de productieleiders in de nieuwe CAO.

  Download

 •  
  Technisch nieuws: Buiten uw schuld in de problemen?, Zichtlijnen 121, november 2008

  Misschien kan het Hans Boswinkel Fonds (HBF) iets voor u betekenen in de vorm van een financiële bijdrage. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden.

  Lees meer

 • Veilig studeren, Pauline Beran, Zichtlijnen 120, september 2008

  'Hoeveel avontuur wil een opleiding creëren?' Veilig dit, veilig dat. Alles moet tegenwoordig veilig. Hoe zit het eigenlijk met veilig studeren? Welke risico's lopen studenten theatertechniek tijdens hun opleiding? Het begin van het nieuwe studiejaar is een mooi moment om daar wat licht op te werpen.

  Lees meer

 • Welke eisen stelt Europa aan gehoorbescherming?, Willem Westermann, Zichtlijnen 118, april 2008

  Geluid blijft een hoofdzaak De podiumkunsten kwamen vorig jaar als eerste met een arbocatalogus en dat hebben we geweten. Interviews hoe het zo gekomen was. Voorlichtingsbijeenkomsten voor MKB Nederland, VNO-NCW, het Normalisatie-instituut en belangstellende branches. Stukjes in de krant van het ministerie van SZW. Kortom: nieuwsgierigheid, bewondering en enthousiasme. Maar wat hebben we zelf gedaan met onze catalogus?

  Lees meer

 • Terugblik op de staking van theatertechnici van 19 mei 1978, Magne van den Berg, Zichtlijnen 118, april 2008

  'Dan moesten we maar gaan staken'

  Op 19 mei 1978 legden theatertechnici in Nederland hun werk neer. Een unicum in de theatergeschiedenis. Van de 23 voorstellingen die de gesubsidieerde gezelschappen zouden geven, ging er die dag maar één door - een besloten voorstelling voor gedetineerden in een Rotterdamse gevangenis. De inzet was bescheiden - een werkweek van gemiddeld 50 en maximaal 60 uur. Toch kostte het de nodige moeite, niet alleen om de werkgevers te overreden, maar ook om de technici te overtuigen dat de voorstelling deze ene keer niet moest doorgaan.

 • Wijziging normering elektro, Frank Smit, Zichtlijnen 116, januari 2008

  De NEN1010 is gewijzigd en er komt een NTA voor tijdelijke installaties. Frank Smit zet de relevante elektrotechnische normen op een rij en kijkt alvast vooruit.

  Lees meer

 • Welke bescherming biedt de arbowet aan de freelancer, Pauline Beran, Zichtlijnen 112, mei 2007

  Welke bescherming biedt de arbowet aan de freelancer Vrij en kwetsbaar (2)

  Lees meer

 • Veiligheid op en rond het podium, Michiel van der Zijde, Zichtlijnen 112, mei 2007

  Veiligheid op en rond het podium We staan rechtop, nu moeten we nog leren lopen.

  Lees meer

 • Brand meester op het podium, Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 111, maart 2007

  Op 22 januari werd de themadag Brandveiligheid decors gehouden in Den Haag bij theater De Appel. De sprekers stonden in het fascinerende decor van de voorstelling Navragen. Voorzitter Bert Determann begon met de constatering dat de podiumsector eigenlijk al behoorlijk brandveilig is. ‘Al kennen we doorgaans de letter van de wet niet, in de podiumsector zelf wordt altijd goed nagedacht, ook over brandveiligheid.’

  Lees meer

 • Overzicht bestaande en nieuwe regelgeving Brandveiligheid van decors, Willem Westermann, Zichtlijnen 111, maart 2007

  Overzicht bestaande en nieuwe regelgeving Brandveiligheid van decors.

  Lees meer

 •  
  Trekkenwanddagboek deel 4: Vier meter in drie kwartier, Hugo Stolwijk, Zichtlijnen 105, maart 2006

  De voorstelling Amadeus in de regie van Matthijs Rümke speelde in tien theaters door heel Nederland met Jeroen Krabbé als Salieri en Marc-Marie Huybregts als Wolfgang Amadeus Mozart.

  Lees meer

 •  
  Column: Zelfregulering, Aart Kraak, Zichtlijnen 105, maart 2006

  De firma Hoza uit het Groningse Scheemda was onlangs prominent in het nieuws. De directeur van dit staalbedrijf had blijkbaar vernomen dat de overheid in de nieuwe Arbowet minder regels wil stellen en het omschrijven van normen en richtlijnen aan de private sector over wil laten.

  Lees meer

 •  
  Werkgever aansprakelijk - Nieuwe jurisprudentie na ongeval in Ivoorkust, Pauline Beran, Zichtlijnen 105, maart 2006

  In Zichtlijnen 104 kon u lezen hoe het zit met arbo in het buitenland, welke regels daar gelden en wie er aansprakelijk is. De werkgever blijft voor de volle honderd procent aansprakelijk voor schade van de werknemer door ongeval of letsel tijdens het werk.

  Lees meer

 •  
  VPT-berichten, Zichtlijnen 105, maart 2006

  Themadagen VPT tot en met oktober 2006, VPT-lezingenprogramma op Vakbeurs Theatertechniek succesvol verlopen en Nieuwe leden VPT

  Lees meer

 •  
  Podiumkunstenbranche pakt arbeidsomstandigheden aan, Zichtlijnen 72, september 2000

  De podiumkunstenbranche gaat met steun van de overheid de arbeidsomstandigheden aanpakken. Staatssecretaris Hoogervorst van SZW, staatssecretaris Van der Ploeg van OC&W en een aantal werknemers- en brancheorganisaties uit de wereld van de dans, muziek, opera, toneel, pop- en jazzpodia en theater- en concertzalen, hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend.

  Lees meer

 •  
  Ingezonden: Mag ik alstublieft lid worden van de Werkgeversorganisatie?, Niko Bovenberg, Zichtlijnen 70, mei 2000

  In het vorige nummer van Zichtlijnen beschreef Niko Bovenberg zijn moeizame pogingen om de WW-uitkering te krijgen waarop hij recht dacht te hebben. Hieronder het vervolg van deze bureaucratische verrassingstocht.

  Lees meer

 •  
  Normbladen nr. 1 en 2, Commissie VGWT, Zichtlijnen 68, januari 2000

  De commissie Veiligheid, Gezondheid en Welzijn in het Theater (VGWT) houdt zich bezig met preventie en volumebeheersing van arbeidsongeschiktheid in de theaterbranche. Hiertoe is zij in continu gesprek met de overheid en geeft zij informatie aan haar leden.

  Lees meer

 •  
  Ook met een Arbo-convenant kan je nog doodvallen, Monique ten Boske, Zichtlijnen 68, januari 2000

  Op dinsdag 25 januari zal staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de Vakbeurs in Den Haag een toelichting geven op het Arbo–convenant dat de overheid en de theaterbranche zijn overeengekomen.

  Lees meer

 •  
  Het was niet uit liefde, het was om je geld…, Pauline Beran, Zichtlijnen 68, januari 2000

  Collectieve arbeidsovereenkomsten in het theater Dat er ook voor podiumkunstenaars CAO's bestaan lijkt tegenwoordig vanzelfsprekend.

  Lees meer

 •  
  De danser en zijn gedematerialiseerde dubbelganger, Marijn van der Jagt, Zichtlijnen 68, januari 2000

  Bij de buiging aan het eind van de dansvoorstelling Pôles staan er aanvankelijk twee mannen. Pierre-Paul Savoie en Jeff Hall van de Canadese groep PPS Dance hebben samen de choreografie gemaakt die ze ook met z’n tweeën opvoeren. Bij de tweede buiging, waar het luid applaudisserende publiek bij deze succesvolle productie steevast om zal vragen, staan vier mannen op het toneel.

  Lees meer

 •  
  Als het maar geen arbozorg heet, George Evers en Femke Rijenga, Zichtlijnen 61, november 1998

  Voor veel kleine organisaties is het niet eenvoudig om voortdurend te werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Directeuren van dergelijke kleine organisaties moeten dagelijks een groot aantal problemen oplossen. De werkwijze is veelal resultaatgericht.

  Lees meer

 •  
  Boete zonder schuld, de tweede akte, Pauline Beran, Zichtlijnen 59, juli 1998

  In Zichtlijnen 57 van maart 1998 hebben we u opgeschrikt met een artikel over het strafrecht in het theater bij overtreding van de Arbeidstijdenwet (ATW).

  Lees meer

 •  
  Rectificatie, Commissie voor Aanbevelingen Veiligheid in het Theater, Zichtlijnen 51, maart 1997

  Het artikel over de verbeteringen aan de PAR leverde nogal wat reacties op. Enkele van deze reacties zijn het vermelden waard.

  Lees meer

 •  
  Arbo, cultuurverandering of cultuurschok, Eric Japenga uit Zichtlijnen 51, maart 1997

  Sinds 1 januari 1994 is de nieuwe ArbeidsOmstandighedenwet (Arbowet) van kracht. Deze wet zal er ook in het theater toe moeten leiden dat er geen misstanden meer voorkomen op het vlak van de arbeidsomstandigheden. Door de wetgever wordt voortaan gesproken van Arbozorg.

  Lees meer

 •  
  Consulenten OVAV-verklaring, Pauline Beran, Zichtlijnen 48, september 1996

  In Zichtlijnen 47 van juni 1996 stonden mogelijkheden en onmogelijkheden voor het verkrijgen van een zogenaamde OVAV-verklaring voor freelancers. Waar kunnen belangstellenden en belanghebbenden nu terecht wanneer zij over deze kwestie vragen hebben?

  Lees meer

 •  
  Trekkenwandinstallaties: gebruiksonderzoek, Rinus Bakker en Jeroen Seeboldt, Zichtlijnen 46, mei 1996

  In het volgende nummer van Zichtlijnen gaat een driedelige serie over normering en benaming van trekkenwanden van start. Om tot overeenstemming over de normen voor de installaties en het gebruik ervan te komen, willen de schrijvers van die reeks graag inventariseren hoe de trekkenwanden in de praktijk gebruikt worden. Wij doen daarom een oproep aan iedereen die een trekkenwand in huis heeft om de enquête in te vullen en op te sturen.

  Lees meer

 •  
  Ledenvergadering VPT: dinsdag 29 augustus Theater Carré, Zichtlijnen 42, augustus 1995

  De Vereniging voor Podiumtechnologie houdt op dinsdag 29 augustus haar jaarvergadering in theater Carré in Amsterdam.
  Vanaf 10.00 uur bent u welkom, de vergadering begint om 10.30 uur. Na de lunch, die om 12.30 uur op het programma staat en die f. 22,50 kost, zal de bijeenkomst in het teken van Arbo-wetgeving staan. Na de vergadering zal er gelegenheid zijn het theater te bezichtigen. Tenslotte kan er geborreld worden.

  Koninklijk Theater Carré ligt aan de Amstel, nummer 115-125, en is bereikbaar per metro (halte Weesperplein, uitgang Weesperstraat-Stadstimmertuin).

  Komt Allen!

 •  
  Nieuw verschenen, Zichtlijnen 42, augustus 1995

  Brandveiligheidsconcept voor gebouwen met een publieksfunctie.

  Te bestellen bij:
  Logistiek centrum van de Directie Brandweer en Rampenbestrijding
  Chroomstraat 151
  2718 RJ Zoetermeer.

  De prijs bedraagt f. 17,50 en het bestelnummer is 7610953014.

 •  
  Bedrijfsongevallen, arbeidsinspectie en aansprakelijkheid, Pauline Beran, Zichtlijnen 38, december 1994

  Een onveilige overstap kan de oorzaak van een ongeluk zijn, of ondeugdelijke apparatuur, of een combinatie van onzorgvuldig handelen en materiaal dat niet volgens de veiligheidsvoorschriften gebruikt wordt (als die er al zijn).

  Lees meer

 •  
  Wat heb ik nou weer binnen gehaald?, Shirley Constapel, Zichtlijnen 31, oktober 1993

  Vrouwen die zich bezig houden met de techniek van een theatervoorstelling waren, en zijn eigenlijk nog steeds, een zeldzaam verschijnsel. Wat beweegt vrouwen er toe in de theatertechniek te gaan? Is het een trend zoals vaak in andere bedrijfstakken te zien valt, of is er meer aan de hand? Waarom kiezen vrouwen zo’n –ook voor mannen- zwaar beroep terwijl er toch ook andere banen in de theaterwereld zijn te vinden? Is deze baan hun eigenlijke doel of willen ze eigenlijk meer of iets anders?

  Lees meer

 •  
  Ziek worden in Nederland, een hele verandering, Jaap Jong, Zichtlijnen 28, april 1993

  Nederland is bezig met een grote operatie ‘Herziening sociaal zekerheidsstelsel’. Vanuit de gedachte dat het huidige stelsel langzamerhand onbetaalbaar is geworden en dat het heeft geleid tot te grote aantallen mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, wordt nu gewerkt aan het beheersbaar maken van zowel kosten, als aantallen.

  Lees meer

 •  
  Theatertechnicus in Nederland, Huub van Oosterhout, Zichtlijnen 28, april 1993

  Is de Nederlandse theatertechnicus goed op de hoogte of maken gezelschappen en gemakzucht hem of haar steeds minder slim? Steeds vaker moet ik constateren dat gezelschappen in Nederland, maar ook in het buitenland, bezig zijn de technische kennis in theaters te verkleinen.

  Lees meer

 •  
  Bericht van de commissie van aanbevelingen, Zichtlijnen 28, april 1993

  Het is alweer anderhalf jaar geleden dat een overzicht werd gepubliceerd van de diverse Publikatiebladen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de NEN-bladen van het Nederlands Normalisatie Instituut die betrekking hebben op omstandigheden binnen het theaterbedrijf.

  Lees meer

 •  
  Aanbevelingen veiligheidsvoorschriften, Zichtlijnen 28, april 1993

  In de vorige nummers van Zichtlijnen heeft u kennis kunnen nemen van deel 1 van de Duitse aanbevelingen veiligheidsvoorschriften voor het theater, vertaald en op de de Nederlandse situatie toegepast. In dit nummer volgt nu deel 2.

  Lees meer

 •  
  Trilogie van het zomerverblijf, Mechteld van Gestel, Zichtlijnen 28, april 1993

  In het Appeltheater in Den Haag draait momenteel de voorstelling Trilogie van het zomerverblijf van Erik Vos, naar een drietal met elkaar samenhangende toneelstukken van de 18e-eeuwse Italiaanse schrijver Carlos Goldoni.

  Lees meer

 •  
  Welzijn en gezondheid in het theaterbedrijf, John Lakwijk, Zichtlijnen 27, februari 1993

  Technici in theaters werken met technici van gezelschappen. Daarbij praten ze met elkaar en bespreken elkaars problemen. Bij de commissie voor aanbevelingen van veiligheidsvoorschriften leidt de inhoud van dergelijke gesprekken nog al eens tot verbazing.

  Lees meer

 •  
  Ingezonden brief, Han Ellenbroek, Zichtlijnen 27, februari 1993

  Geachte redactie, c.q. commissie, Naar aanleiding van de aanbevelingen veiligheidsvoorschriften (Zichtlijnen 25, oktober 1992) heb ik enige op- en aanmerkingen. Er wordt geschreven dat de aanbevelingen overgenomen zijn uit Duitsland en aangepast zijn aan de Nederlandse situatie.

  Lees meer

 •  
  Nieuwe CAO Technische Organisatie Muziektheater, Frans van Haaren, Zichtlijn 12, augustus 1990

  Voor de oprichting van de Technische Organisatie Muziektheater (TOM) in 1986 was uiteraard een CAO noodzakelijk. Deze had als belangrijkste kenmerk dat de grenzen die de arbeidswet stelt ten aanzien van de arbeidstijden gehandhaafd zouden kunnen worden.

  Lees meer

 •  
  Vervroegde pensionering?, Dhian Siang Lie, Zichtlijn 12, augustus 1990

  In Zichtlijn nr. 11, juni 1990 stelde Chris Lievaart in zijn interview met Gerard Voskuilen de vraag of er toch niet eens gesproken zou moeten worden over het recht voor theatertechnici om met 55 jaar met pensioen te gaan.

  Lees meer

 •  
  Toneelmeester in een middelgroot theater, Chris Lievaart, Zichtlijn 12, augustus 1990

  In de serie monografieën van technische beroepen is een toneelmeester van een middelgrote schouwburg aan de beurt. Voor het interview stond Gert Mensink van Schouwburg Hengelo model.

  Lees meer

 •  
  Brieven aan de redactie, Aryan Kleykamp, Zichtlijn 12, augustus 1990

  De haren te berge Geachte redactie, In Zichtlijn nr. 10 (april 1990) berichtte ik over de perikelen rond de reorganisatie van het Cultureel Centrum Amstelveen. Hierover later meer.

  Lees meer

 •  
  ARBO-wet en theater, John Lakwijk, Zichtlijn 11, juni 1990

  Als lid van de veiligheidscommissie heeft John Lakwijk, theatertechnicus in de Stadsschouwburg van Eindhoven, zich georiënteerd op de ARBO-wet, waarover hieronder een eerste verslag van zijn hand.

  Lees meer

 •  
  Geluid in de praktijk / deel 3, Martijn Hasebos, Zichtlijn 10, april 1990

  Toneelgroep Amsterdam bracht op 4 april j.l. de première van Ballet. Dit is geen balletvoorstelling maar een toneelstuk, geregisseerd door Gerardjan Rijnders. Op het moment dat dit artikel geschreven wordt, woeden de repetities nog in volle hevigheid in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

  Lees meer

 •  
  Bericht van de Commissie van aanbevelingen voor de veiligheid in het theater, Frits van den Haspel, Zichtlijn 10, april 1990

  In Zichtlijn nr. 9 werd door de veiligheidscommissie aandacht besteed aan het fenomeen ‘kettingwerk’ (pag. 20-21). In vervolg hierop wordt in het onderstaande artikel nog iets verder uitgeweid over ‘touwwerk’.

  Lees meer

 •  
  Rectificatie foto kettingen, Frits van den Haspel, Zichtlijn 10, april 1990

  Het bijschrift bij de foto in het artikel van de veiligheidscommissie over kettingwerk in het vorige nummer van Zichtlijn (pag. 20) is niet correct.

  Lees meer

 •  
  Korte theaterflits uit Los Angeles, Frits van den Haspel, Zichtlijn 8, december 1989

  In de zomer van 1988 bracht Frits van den Haspel zijn vakantie in de Verenigde Staten door. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan, dus bezocht hij her en der een theater.

  Lees meer

 •  
  De Ring in Bayreuth, Chris Lievaart, Zichtlijn 8, december 1989

  Elke zes jaar produceert het Festspielhaus in Bayreuth een nieuwe ‘Ring des Nibelungen’. In 1976 werd de ‘Ring’ geregisseerd en ontworpen door Patrice Chéreau (Frankrijk) en Richard Peduzzi, in 1982 door Peter Hall (Engeland) en William Dudley, in 1988 door Harry Kupfer (DDR) en Hans Schavernoch.

  Lees meer

 •  
  Commissie veiligheid, Frits van den Haspel, Zichtlijn 8, december 1989

  De ‘Commissie van aanbevelingen voor de veiligheid in het theater’, kortweg de ‘Commissie veiligheid’ genoemd, is nu een jaar aan het werk. De leden van deze groep (Martin Haars, Hans Derek, Henk ter Haar, John Lakwijk, Ron Weinberg, Frits van den Haspel en Fred-Paul Vogel) komen eens per maand bij elkaar.

  Lees meer

 •  
  Cabaret in Carré: “Iedereen praat over Broadway, maar het staat hier groter!”, Thijs Gennissen, Zichtlijn 7, oktober 1989

  Na het succes van A Night at the Cotton Club staat de volgende musical alweer op de planken van Carré. Ditmaal is het Cabaret, samen met Sweet Charity de musicals die dit theaterseizoen door Joop van den Ende worden uitgebracht.

  Lees meer

 •  
  Verenigingsnieuws: Demonstratie Hinderlaag door Toneelgroep Amsterdam, Nieuwsbrief 4, maart 1989

  In dit nummer kunt u een interview lezen met de kunstenaar Jeroen Henneman, maker/ontwerper van Hinderlaag. Dit stuk wordt in mei door Toneelgroep Amsterdam weer op het repertoire genomen.

  Lees meer

 •  
  Damnation de Faust: grenzen aan de groei, E. van de Vijver, Nieuwsbrief 4, maart 1989

  Op 10 februari jl. ging in Het Muziektheater in Amsterdam, de opera La Damnation de Faust van de 19e-eeuwse componist Hector Berlioz in première. De regie van deze productie was in handen van Harry Kupfer, bijgestaan door kostuumontwerper Reinhard Heinrich en decorontwerper Hans Schavernoch.

  Lees meer

 •  
  “Het is een heel braaf, regelrecht toneelstuk”, Theo van Apeldoorn, Nieuwsbrief 4, maart 1989

  Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman (46) houdt eigenlijk helemaal niet van toneel. Het windt hem niet op, boeit hem niet en het zet zijn fantasie niet in werking. Alleen Pierre Bokma, Peter Oosthoek en Kitty Courbois kunnen hem zo nu en dan nog wel bekoren.

  Lees meer

 •  
  Commissie van aanbeveling voor veiligheid in het theater, Nieuwsbrief 3, januari 1989

  In de Nieuwsbrief is al eerder gemeld, dat direct na de ‘veiligheidsdag’ in Arnhem in april j.l. een aantal leden besloot een commissie van aanbeveling op het gebied van veiligheid op te richten.

  Lees meer

 •  
  Terugblikken op Solid Ashes, Theo van Apeldoorn, Nieuwsbrief 2, november 1988

  Over zware kritiek, duizend kilo verse takjes en dromen van een afstandsbediening

  Lees meer

 •  
  Een uit zijn voegen gegroeid fenomeen, Theo van Apeldoorn, Nieuwsbrief 2, november 1988

  Voor de achtste en voorlopig laatste keer organiseerde Peter Floor (37) afgelopen zomer de Uitmarkt in Amsterdam. Met de nadruk op in Amsterdam. Want de Amsterdamse Uitmarkt, zo mag het van Floor niet heten.

  Lees meer

 •  
  In april bijeenkomst over brandweerzaken, W. Atsma, Podium & Techniek, jaargang 3, nummer 6, december 1981

  In april bijeenkomst over brandweerzaken, W. Atsma, Podium & Techniek, jaargang 3, nummer 6, december 1981

  Lees meer

 •  
  Brandveiligheid buitenshuis en op locatie, Willem Westermann, Zichtlijnen 176, januari 2018

  Elk locatieproject of evenement kent het probleem: de regels voor brandveiligheid zijn overal net even anders. Die lokale verschillen zijn sinds 1 januari 2018 opgelost door het landelijk geldende Besluit BGBOP.

  Download

 •  
  Een nieuw familiegevoel, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 176, januari 2018

  Er zijn ingrijpende fusieprocessen tussen theatergezelschappen en theaters gaande in de grote steden. Dit jaar begonnen Theater Rotterdam en Het Nationale Theater in Den Haag. Amsterdam volgt komend jaar. Wat betekenen die fusies voor de organisatie van de techniek?

  Download

 •  
  KUNSTGREPEN: ‘De deuren moesten langzaam openen, maar wel direct reageren’, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 176, januari 2018

  The School for Scandal van de Britse schrijver Richard Brinsley Sheridan was de laatste voorstelling van Toneelgroep Baal. Het stuk is geschreven in 1777 voor het Londense Theater Drury Lane, een commercieel theater dat publiek trok met spektakelstukken en decoreffecten. Het is een voorstelling met veel misverstand, roddel, een moralistisch einde en volop aanleiding voor een serie inde-kast-uit-de-kast-scènes.

  Download

 • Richtlijnen aanleveren digitale advertenties

  Media

  Advertenties kunnen per e-mail of via WeTransfer worden aangeleverd.

  Bestanden

  Advertenties bij voorkeur aanleveren als hoge resolutie pdf-bestand, met cmykkleurmodus en de fonts ingesloten. Een hoge resolutie jpeg, tiff of eps kan ook. Advertenties die zijn opgemaakt in een tekstverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld Word) kunnen niet digitaal worden verwerkt.

  Beeld

  Foto’s, logo’s of andere illustraties dienen een resolutie van 300 dpi te hebben. Een beeldschermresolutie (72 dpi), zoals bijvoorbeeld op een website, is niet voldoende voor drukwerk. Let op: indien u jpeg-bestanden verzendt per e-mail, comprimeer ze dan niet.

 •  
  Waar ligt de grens? Maud Mentink, Zichtlijnen 169, november 2016

  De theaterbudgetten nemen af, maar de productie blijft vrijwel gelijk. Is hier sprake van een economisch wonder, of gaan de vergoedingen in de richting van het onbehoorlijke? Het Transitiebureau wil dit probleem in kaart brengen en bespreekbaar maken. Een nieuwe gedragscode moet het evenwicht terugbrengen. 

  Download

 •  
  Bedrijven die in het afgelopen verenigingsjaar financiële steun verleenden aan de Vereniging, Nieuwsbrief 2, november 1988

  Bedrijven die in het afgelopen verenigingsjaar financiële steun verleenden aan de Vereniging:

  Lees meer

LID WORDEN