•  
  Gemechaniseerd meedeinen, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 179, juli 2018

  Regisseur en scenograaf van de voorstelling Romeo Castellucci combineert in de voorstelling opera, film en theater met grote projecties op gaasdoeken en live camerabeelden. Drie solisten en een koor van 120 mensen staan op het toneel.

  Download

 •  
  Naadloos van shot naar shot, Wendy Koops, Zichtlijnen 178, mei 2018

  Live cinema performance is het handelsmerk van regisseur Katie Mitchell. In de voorstelling La maladie de la mort wordt in real-time een film van een uur gedraaid. Vloeiend glijdt het verhaal van scène naar scène en shot naar shot. De boomoperator op het toneel doet zijn best buiten beeld te blijven. 

   

  Download

 •  
  Dossier: Draadloos, Zichtlijnen 169, november 2016
  • Gezocht: restruimte door Eric de Ruijter
  • Frequentiemanagement: een beroep met toekomst
  • Liever (g)een kabel door Bastiaan Schoof
  • Hijsen zonder draad door Coen Jongsma

  Download

 •  
  Een veelvoudige virtuele trein, Thea Derks, Zichtlijnen 166, mei 2016

  In 2013 presenteerde het Holland Festival Sunken Garden, de ‘eerste 3D-opera’, waarin Michel van der Aa live zangers combineerde met in 3D gefilmde personages.

  Download

  Lees meer

 • No Comment door Eric de Ruijter, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  The four Dutch colleges of stage design have each delegated two bachelor students to the PQ. Monitored by Peter Missotten, they have designed a pavilion that is filled with video projections.

  Download

 • Bewegend beeld in theater door Chris van Goethem, Zichtlijnen 136, mei 2011

  Chris van Goethem en Rob van Ertvelde deden in het driejarige LiViDat project (Live Video en Data projectie) onderzoek naar het gebruik en de taal van bewegend beeld in theater. Het onderzoek werd uitgevoerd voor het kenniscentrum podiumtechnieken van de RITS (Erasmus Hogeschool Brussel).

  Download

 • ‘Het begrip video is feitelijk achterhaald’ door Mirjam Grote Gansey, Zichtlijnen 124, mei 2009

  De studiedag over videoprojectie op 23 februari trok 125 bezoekers naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De dag liet zien hoe actueel en veelzijdig het onderwerp projectie is en hoe snel de ontwikkelingen gaan.

  Download

 • Sample Madness door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 124, mei 2009

  Eboman kan met zijn SensorSuit live video bewerken en monteren. Maar de werkelijke vernieuwing zit hem niet in zijn witte pak maar in de software die hij met dat pak aanstuurt. ‘Met deze software kun je video als een volwassen medium in de voorstelling integreren.’

  Download

 •  
  Belichten zonder dimmers - Lichtontwerper Uri Rapaport over digitaal licht, Coen Jongsma, Zichtlijnen 105, maart 2006

  In de twee vorige nummers ging Coen Jongsma in op de vraag wat bedoeld wordt met digitaal licht en wie verantwoordelijk is voor het beeldmateriaal. Deze keer concentreert hij zich op de vraag wat lichtontwerpers er in de voorstelling mee kunnen doen.

  Lees meer

 •  
  De danser en zijn gedematerialiseerde dubbelganger, Marijn van der Jagt, Zichtlijnen 68, januari 2000

  Bij de buiging aan het eind van de dansvoorstelling Pôles staan er aanvankelijk twee mannen. Pierre-Paul Savoie en Jeff Hall van de Canadese groep PPS Dance hebben samen de choreografie gemaakt die ze ook met z’n tweeën opvoeren. Bij de tweede buiging, waar het luid applaudisserende publiek bij deze succesvolle productie steevast om zal vragen, staan vier mannen op het toneel.

  Lees meer

 •  
  De opkomst van Ethernet, Karl G. Ruling, Zichtlijnen 48, september 1996

  Het komt me allemaal erg bekend voor. In de jaren tachtig namen belichtingsbedrijven afstand van analoge besturingssystemen met één ader per kanaal en omarmden allerlei meervoudige communicatieprotocollen om de grote hoeveelheden gegevens door te geven die nodig waren om systemen met een dimmer per circuit en de vroege generaties bewegend licht aan te sturen.

  Lees meer

 •  
  Patchkabels in alle tijdvakken, Dave van Roon, Zichtlijnen 176, januari 2018

  ’Een geschiedkundig pretpark’, zo mag je de Canon van Nederland in Arnhem best noemen. Mede dankzij de technici van Rapenburg Plaza ondergaan de bezoekers er een filmische interactieve beleving. 

  Download

LID WORDEN