•  
  40 jaar bouwen aan theaters, Martien van Goor en Roel ten Bras, Zichtlijnen 181, december 2018

  In 1987, het jaar waarin de VPT werd opgericht, was de Nederlands toneelwereld volop aan het hervormen als gevolg van de Aktie Tomaat. Dit betekende een tamelijk forse herindeling van het theaterlandschap.

  Download

 •  
  Slim schakelen, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 180, september 2018

  De afbouw van halogeenlicht heeft gevolgen voor de inrichting van theaters. Theateradviseur Gerbrand Borgdorff gaat na welke consequenties dat heeft voor de infrastructuur, voor nieuwbouw en bestaande theaters.

  Download

 •  
  Zo dicht mogelijk op het publiek door Coen Jongsma, Zichtlijnen 160, mei 2015

  Acteurs bespelen de theaters maar worden over het ontwerp ervan vreemd genoeg zelden gehoord. Op uitnodiging van Theateradvies konden ze hun mening erover geven.

  Download

 •  
  Een muziekstad met vijf zalen door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 158, januari 2015

  Op 10 november was er een VPT-themadag over akoestiek in TivoliVredenburg. Tachtig technici, adviseurs, akoestici en architecten waren aanwezig bij de lezingen en de rondleiding. ‘Wanneer je een gebouw als een stad ziet, moet je het ook zo behandelen’, zei architect Patrick Fransen.

  Download

 •  
  ‘Binnen een half uur van klassiek naar pop’ door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 154, mei 2014

  's Ochtends repeteert het Noord Nederlands Orkest er, ‘s avonds staat Nick Cave voor een uitverkochte zaal. Die twee uitersten moeten ze in De Oosterpoort in Groningen met elkaar zien te verenigen. Om dat op niveau te kunnen blijven doen, is de grote zaal grondig vernieuwd: de stoelen, de akoestiek, de luchtbehandeling. Projectleider Jos Jutte licht toe. 

  Download

 •  
  Sprookjes via showcontrol door Reynoud van der Molen, Zichtlijnen 150, september 2013

  In juni was er een VPT-themadag in de Efteling over showcontrol en gebouwbeheer. Die blijken in het sprookjespark in grote mate geïntegreerd.

  Download

 •  
  Kunstmin Dordrecht, een geschiedenis door Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 149, juli 2013

  In Dordrecht wordt gewerkt aan de restauratie van Schouwburg Kunstmin, een gebouw met een bijzondere geschiedenis in een bijzondere stad.

  Download

 •  
  Themadag gebouwbeheer culturele gebouwen en prestatiemonitoring door Jeroen Seeboldt, Zichtlijnen 148, mei 2013

  In februari organiseerde de VPT de themadag Culturele gebouwen en prestatiemonitoring in samenwerking met de Nederlandse Brancheorganisatie voor Gebouw Automatisering. In het Nieuwe Luxor Theater had zich een divers publiek verzameld, vijfenzestig aanwezigen uit de theatersector, twintig gebouwautomatiseerders en opvallend genoeg ook enkele gemeentefunctionarissen in hun rol van theatereigenaar. 

  Download

 •  
  Naar de oorsprong van het lijsttoneeldoor door Henk van der Geest, Zichtlijnen 147, maart 2013

  De architectuurcommissie van de Oistat organiseerde een studiereis langs Noord-Italiaanse renaissancetheaters. Een gemêleerd internationaal gezelschap ging op pad. Henk van der Geest, sinds lang actief lid van de lichtwerkgroep van Oistat, reisde mee en doet verslag.

  Download

 •  
  Groen met gereedschap dat je al hebt door Koen Koch, Zichtlijnen 140, januari 2012

  Hoe kunnen we de gevolgen voor het milieu van onze activiteiten zo gering mogelijk maken? Welke maatregelen zijn succesvol? Koen Koch doet verslag van de VPT-themadag Duurzaam gebouwbeheer in november.

  Download

 • Feikes door Coen Jongsma, Zichtlijnen 137, juli 2011

  Feikes Huis is het kleinste en jongste van de productiehuizen in Nederland. En het enige dat geheel ten dienste staat van het poppen- en objectentheater.

  Download

 • Duurzaam gebouwenbeheer van de Rotterdamse Schouwburg, Zichtlijnen 124, mei 2009

  Download

 • Een tent als tijdelijk theater door Joost Giesken, Zichtlijnen 124, mei 2009

  Wat ontwerpers willen met de portaalzone. De discussie over de portaalzone woedt al een paar jaar, maar de ontwerpers kwamen weinig aan het woord. Uit een enquête van Theateradvies bleek dat juist de ontwerpers vaak aanlopen tegen de beperkingen van de huidige portaalzone, dus als er één groep is die behoefte heeft aan verandering dan is het wel deze. Wat zijn dan die beperkingen? Wat zijn hun wensen? De VPT organiseerde een gesprek met ontwerpers.

  Download

 • De Paradox van de vierde wand door Luc Dhooghe, Zichtlijnen 122, januari 2009

  Luc Dhooghe reageert op de discussie in Zichtlijnen over de toneelopening. Hij geeft het historische kader voor het ontstaan van de huidige toneellijst en noemt de bezwaren die eraan kleven vanuit het oogpunt van de theatermaker.

 •  
  Elk instrument op eigen hoogte, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 105, maart 2006

  Flexibel podium van hefplateaus in De Doelen - In De Doelen in Rotterdam werd vorig jaar tijdens de zomerstop een nieuw podium gebouwd op basis van hefplateaus. De operatie is onderdeel van een ingrijpende renovatie die in fasen wordt uitgevoerd.

  Lees meer

 •  
  Een rollenzolder: ja of nee?, Frits van den Haspel, Zichtlijn 12, augustus 1990

  Bovenstaande overweging blijkt weer actueel te worden gezien de reacties op het artikel van Jan Kramer in Zichtlijn 10 over de nieuwbouw aan het Vrijthof in Maastricht.

  Lees meer

 •  
  Een on-Nederlands theater door Jos van de haterd, Zichtlijnen 159, maart 2015

  Schouwburg Kunstmin is in Nederland uniek, vooral dankzij de barokke stijl van architect Sybold van Ravesteyn. Sinds eind vorig jaar is het theater na een grondige renovatie weer open. ‘We hebben heel veel moeten veranderen om te zorgen dat het niet veranderde’, zegt architect Martien van Goor.

  Download

LID WORDEN