Stichting Arbo & Podiumkunsten

De Stichting Arbo & Podiumkunsten is opgericht door verschillende werkgeversorganisaties binnen de podiumkunsten. Doel: de sector informeren over Arbozaken ten einde daarmee gezonde en veilige arbeidsomstandigheden binnen de podiumkunsten te bevorderen. Arbo & Podiumkunsten heeft (samen met de vakbonden) de Arbocatalogus Podiumkunsten uitgebracht en exploiteert de PodiumRIE. Ook is de stichting verantwoordelijk voor de website https://www.arbopodium.nl/

Het bestuur van de stichting bestaat uit VSCD, NAPK, VNPF en VVTP. Toehoorders zijn CLC VECTA en VVEM. VPT (Vereniging voor Podiumtechnologie) is adviseur.

PodiumRIE
De PodiumRIE is een digitaal instrument dat een aantal koepels in de podiumkunsten heeft laten ontwikkelen. Sinds de introductie van de PodiumRIE in 2008 zijn er op aangeven van gebruikers verschillende verbeteringen aangebracht. Dit heeft in de huidige gebruiksvriendelijke PodiumRIE geresulteerd.

De PodiumRIE bevat een BasisRIE-module en een ProductieRIE-module, speciaal voor producerende organisaties. Ook is er een standaard 'technische lijst' ontwikkeld.

De PodiumRIE is erkend door het Steunpunt RI&E. Wanneer u gebruik maakt van de PodiumRIE en u hebt maximaal 25 werknemers dan hoeft u uw RI&E-document niet te laten toetsen. Maar ook als u meer dan 25 werknemers hebt, is het een zeer geschikt instrument.

Voor meer informatie en een licentie kunt u terecht op www.podiumrie.nl.

Arbocatalogi
Afspraken over arbeidsomstandigheden in de podiumkunsten zijn vastgelegd in een eigen arbocatalogus. Stichting Arbo & Podiumkunsten, is hiervan de initiator en bewaker.
De Arbocatalogus Podiumkunsten is gefaseerd ontwikkeld en bestaat uit drie deelcatalogi. Deze worden in principe elke 3 jaar geëvalueerd, en aangepast indien noodzakelijk of gewenst.

Deelcatalogi Arbocatalogus Podiumkunsten:

  • Download hier de branchecatalogus podiumkunsten: Versterkt geluid (2006)
  • Download hier de deelcatalogus: Fysieke belasting (dans en technici) en Hijsen en heffen (2009)
  • Download hier de deelcatalogus: Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
  • Download hier de deelcatalogus: Werken op hoogte
  • Download hier de deelcatalogus: Samenwerkende werkgevers
  • Download hier de deelcatalogus: Special effects (2011)

Relevante arbocatalogi uit andere branches zijn: Arbocatalogus van de grimeur, visagist en toneelkapper (2009) en Arbocatalogus orkesten (2008).

LID WORDEN