•  
  De oudste nog werkende technici van Nederland

  In Zichtlijnen 171 plaatsten we een oproepje voor de oudste nog werkende podiumtechnicus van Nederland. We waren nieuwsgierig wat hem – of haar – nog altijd drijft, en hoe het vak in zijn of haar ogen in de loop der jaren is veranderd.

  Lees meer

 •  
  Zichtlijnen-onderzoek: Podiumtechnici zwaar belast, maar ook tevreden

  Eric de Ruijter heeft voor Zichtlijnen een inventariserend onderzoek gedaan naar de beleving van werkbelasting onder de werkenden in en rondom de podiumtechniek.

  Lees meer

 •  
  Opinie: Verre van spot on, Zichtlijnen 172, mei 2017

  In Zichtlijnen 171 zette theateradviseur Huub Huikeshoven uiteen welke invloed de komst van bewegende ledarmaturen kan hebben op de inrichting van en de werkwijze in theaters. Drie lichtontwerpers reageren.

  Download

 •  
  OPINIE: Leds erin, brug eruit, Huub Huikeshoven, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Bewegende ledspots stel je met behulp van de computer, niet vanaf een lichtbrug. Volgens Huub Huikeshoven gaat dat veel gevolgen hebben. Niet alleen voor onze werkwijze, maar ook voor het ontwerp en de infrastructuur van theatergebouwen.

  Download

 •  
  'Hé! Ik ken dit ergens van', Rebecca van Vuure, Zichtlijnen 170, januari 2017

  Selfmade geluidsontwerper Jimi Zoet maakt opvallende creaties. Geschoold om zelf op het toneel te staan, besloot hij zich volledig op geluid te richten. “Van een willekeurige soundbite kun je via samplers weer een nieuw instrument maken.” 

  Download

 •  
  Kunstgrepen: Een ruitenwissermotor is een ideale aandrijving voor veel decoreffecten, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 170

  VPT-erelid Dhian Siang Lie zei ooit: “Podiumtechniek bestaat niet. Er bestaat alleen techniek, en die kun je toepassen op een podium.” Dus waarom zou je enkel naar middelen grijpen die voor theater bedoeld zijn? Kunst vraagt om een vrije geest – het verlangde effect soms om een verrassende oplossing.

  Download

 •  
  Aan het werk, Sake Rijpema, Zichtlijnen 168, september 2016

  Zaterdagmiddag 2 juli. Productiemedewerker Mitchel Keizer loopt ontspannen door de Botanische Tuinen van Utrecht, het bijzondere decor van festival deBeschaving.

  Download

 •  
  Aan het werk, Coen Jongsma, Zichtlijnen 167, juli 2016

  Op een zonnige ochtend in Alkmaar mag de sfeer in Theater de Vest best ‘verlaten’ worden genoemd. In de foyer is niemand. In de kleine zaal is het donker en leeg.

  Download

 •  
  Interview met Don Courchaine door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 154, mei 2014

  Half Nederland leerde van hem met lichtcomputers werken. Nu gaat hij met pensioen. Tijd voor een interview.

  Download

 •  
  Column: Supertrooper door Egbert Davids, Zichtlijnen 132, september 2010

  Er is een tijd geweest waarin ik dacht dat volgspotten het domste baantje ter wereld was. In mijn beleving hoefde je alleen maar
  te wachten op een aankondiging via je headset dat je lampje aan kon, om vervolgens braaf een acteur of actrice te volgen tot je weer uit mocht. Een kind kan de was doen, zou je zeggen.

  Download

 •  
  Snapshot Hennie Schwithal door Alies Veul, Zichtlijnen 132, september 2010

  In deze Snapshot Hennie Schwithal, 55 jaar, technisch producent.

  Download

 •  
  Werklicht: Advieswerk, Niko Bovenberg, Zichtlijnen 107, juli 2006

  ‘In trek vier komt een fries, in vijf poten, in acht komt licht, dat fries moeten we omknopen naar de negentien.’

  Lees meer

 •  
  Mark den Hertog, Shirley Constapel, Zichtlijnen 28, april 1993

  Sinds ongeveer anderhalf jaar is Mark den Hertog directeur van de Schouwburg en het Concertgebouw in Haarlem en sinds augustus 1992 is hij tevens voorzitter van de Vereniging voor Podiumtechnologie. Hij bracht het van balletdanser tot schouwburgdirecteur, een loopbaan die hem naar veel verschillende plaatsen voerde, waaronder Frankrijk en Duitsland.

  Lees meer

 •  
  Nieuwe Boeken: Uitgeven met impact, Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 172, mei 2017

  Twee techniekdocenten maken een boek van een reader, en al snel loopt het uit de hand. Meer uitgaven volgen, vertalingen, seminars. Bastiaan Schoof tekent op hoe uitgeverij Edusonic aan het kopieerapparaat werd geboren.

  Download

LID WORDEN