•  
  DOSSIER: Overzee, Zichtlijnen 179, juli 2018

  De wereld rond op het zijtoneel
  Een baan op een cruiseschip is de ultieme vorm van werken als reizend technicus. Alexandra Jansen vaart sinds haar afstuderen de wereld rond. Via het Panamakanaal op weg naar Alaska vindt ze tijd om te vertellen over het leven als stage tech op de Norwegian Bliss. TEKST: COEN JONGSMA 

  Topniveau in Taiwan
  Friso van der Steen en Louis Janssen werkten 12 jaar samen aan het National Kaohsiung Center for the Arts in Taiwan, het grootste theatergebouw ter wereld. “Daar komt toneeltechniek bij kijken die wij in Nederland helemaal niet kennen.” TEKST: REBECCA VAN VUURE 

  Netwerken en mensen ontmoeten
  In 2008 vertrok Gertjan Houben naar New York om zich een jaartje te verdiepen in het lichtontwerpen. Tien jaar later woont en werkt hij er nog steeds. “Hoe dichter je bij Broadway komt, hoe diplomatieker je moet communiceren.” TEKST: BASTIAAN SCHOOF

  Download

 •  
  President in een land zonder handleiding, Wendy Koops, Zichtlijnen 179, juli 2018

  Jack Smale werkt sinds 1986 voor en met artiesten van het formaat U2 en Muse. Hij produceerde evenementen als de MTV Awards. Tijd voor een terugblik op wilde jaren, professionalisering en verzakelijking. Wat is er veranderd, en wat is de onveranderde kern?

  Download

 •  
  Aan het werk, Coen Jongsma, Zichtlijnen 177, maart 2018

  Met de afstandsbediening shift Lisette Stokkel (31) het beeld van de videoprojector op het net uitgerolde scherm aan de achterwand van het Patronaat, terwijl haar collega Mark van den Berg de dj-booth van de Vunzige Deuntjes aansluit. Een half uurtje eerder stond de Amerikaanse Soul/Jazz legende Lee Fields and the Expressions op het podium.

  Download

 •  
  Alles past in de Te Kleine Komedie, Rebecca van Vuure, Zichtlijnen 177, maart 2018

  “Het was er een ouwe troep. Maar de sfeer was meteen hartstikke goed”, zegt Jacques Visser als hij terugdenkt aan zijn begintijd in de Kleine Komedie in Amsterdam. Na 36 jaar dienst als technicus en Hoofd Techniek is hij met pensioen. Het theater is in prima staat, de opvolging geregeld. 

  Download

 •  
  Bescheiden visionair, Wendy Koops, Zichtlijnen 177, maart 2018

  Afgelopen december kreeg Hugo van Uum de Frits van den Haspel Award uitgereikt. Hij was toen al ernstig ziek. Begin februari overleed hij. Hij werd 58 jaar. Een portret van de man die als hoofd Toneel- en Belichtingsdienst van Nationale Opera & Ballet altijd naar verbetering streefde. 

  Download

 •  
  Aan het werk, Coen Jongsma, Zichtlijnen 173, juli 2017

  “Even tellen of alle filterraampjes erbij zitten.” Walter Nelissen controleert alle racks en kisten die terugkomen uit verhuur.

  Download

 •  
  Kunstgrepen: De geest uit de koker, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 173, juli 2017

  Holes, een coproductie van De Jonge Republiek en Tryater, is een bewerking van het gelijknamige boek van Louis Sachar. Hoofdpersoon is Stanley Yelnats (een rol van Tim Linde), die moet kiezen of hij zijn leven laat bepalen door zijn treurige familiegeschiedenis of zijn eigen keuzes moet leren maken.

  Download

 •  
  Drie in één: mute, patch en chat, Frans Roovers, Zichtlijnen 173, juli 2017

  De zendertechnicus die heen en weer lopend op het zijtoneel tegelijkertijd moet luisteren, overleggen en patchen heeft er een bondgenoot bij, het softwarepakket Listen; ontwikkeld door een net afgestudeerde geluidstechnicus. 

  Download

 •  
  De oudste nog werkende technici van Nederland

  In Zichtlijnen 171 plaatsten we een oproepje voor de oudste nog werkende podiumtechnicus van Nederland. We waren nieuwsgierig wat hem – of haar – nog altijd drijft, en hoe het vak in zijn of haar ogen in de loop der jaren is veranderd.

  Lees meer

 •  
  Zichtlijnen-onderzoek: Podiumtechnici zwaar belast, maar ook tevreden

  Eric de Ruijter heeft voor Zichtlijnen een inventariserend onderzoek gedaan naar de beleving van werkbelasting onder de werkenden in en rondom de podiumtechniek.

  Lees meer

 •  
  Opinie: Verre van spot on, Zichtlijnen 172, mei 2017

  In Zichtlijnen 171 zette theateradviseur Huub Huikeshoven uiteen welke invloed de komst van bewegende ledarmaturen kan hebben op de inrichting van en de werkwijze in theaters. Drie lichtontwerpers reageren.

  Download

 •  
  OPINIE: Leds erin, brug eruit, Huub Huikeshoven, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Bewegende ledspots stel je met behulp van de computer, niet vanaf een lichtbrug. Volgens Huub Huikeshoven gaat dat veel gevolgen hebben. Niet alleen voor onze werkwijze, maar ook voor het ontwerp en de infrastructuur van theatergebouwen.

  Download

 •  
  'Hé! Ik ken dit ergens van', Rebecca van Vuure, Zichtlijnen 170, januari 2017

  Selfmade geluidsontwerper Jimi Zoet maakt opvallende creaties. Geschoold om zelf op het toneel te staan, besloot hij zich volledig op geluid te richten. “Van een willekeurige soundbite kun je via samplers weer een nieuw instrument maken.” 

  Download

 •  
  Kunstgrepen: Een ruitenwissermotor is een ideale aandrijving voor veel decoreffecten, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 170, januari 2017

  VPT-erelid Dhian Siang Lie zei ooit: “Podiumtechniek bestaat niet. Er bestaat alleen techniek, en die kun je toepassen op een podium.” Dus waarom zou je enkel naar middelen grijpen die voor theater bedoeld zijn? Kunst vraagt om een vrije geest – het verlangde effect soms om een verrassende oplossing.

  Download

 •  
  Aan het werk, Sake Rijpema, Zichtlijnen 168, september 2016

  Zaterdagmiddag 2 juli. Productiemedewerker Mitchel Keizer loopt ontspannen door de Botanische Tuinen van Utrecht, het bijzondere decor van festival deBeschaving.

  Download

 •  
  Aan het werk, Coen Jongsma, Zichtlijnen 167, juli 2016

  Op een zonnige ochtend in Alkmaar mag de sfeer in Theater de Vest best ‘verlaten’ worden genoemd. In de foyer is niemand. In de kleine zaal is het donker en leeg.

  Download

 •  
  Nieuwe boeken: Papieren lessen en Zo, natuurlijk. Natuurkunde voor evenemententechnici door Steven van Galen, Zichtlijnen 158, januari 2015

  Natuurkunde voor evenemententechnici Dit is het derde boek in een mooie reeks van Uitgeverij Edusonic. Eerder verschenen de basisboeken over geluid en licht, dit derde deel heet Zo, natuurlijk en heeft als ondertitel Natuurkunde voor evenemententechnici. Over die ondertitel straks meer. Het boek is net als de andere delen bedoeld als schoolboek voor het mbo-onderwijs en bevat basiskennis voor de podiumtechnicus.

  Download

  Lees meer

 •  
  Interview met Don Courchaine door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 154, mei 2014

  Half Nederland leerde van hem met lichtcomputers werken. Nu gaat hij met pensioen. Tijd voor een interview.

  Download

 •  
  Column: Supertrooper door Egbert Davids, Zichtlijnen 132, september 2010

  Er is een tijd geweest waarin ik dacht dat volgspotten het domste baantje ter wereld was. In mijn beleving hoefde je alleen maar
  te wachten op een aankondiging via je headset dat je lampje aan kon, om vervolgens braaf een acteur of actrice te volgen tot je weer uit mocht. Een kind kan de was doen, zou je zeggen.

  Download

 •  
  Snapshot Hennie Schwithal door Alies Veul, Zichtlijnen 132, september 2010

  In deze Snapshot Hennie Schwithal, 55 jaar, technisch producent.

  Download

 •  
  Werklicht: Advieswerk, Niko Bovenberg, Zichtlijnen 107, juli 2006

  ‘In trek vier komt een fries, in vijf poten, in acht komt licht, dat fries moeten we omknopen naar de negentien.’

  Lees meer

 •  
  'Als je slim bent, bouw je eerst een theater na, en dan pas maak je de maquette erin.', Marijn van der Jagt, Zichtlijnen 72, september 2000

  Generaties theaterbezoekers hebben zijn werk gezien, al zullen de meesten van hen zijn naam niet kennen. Generaties theaterontwerpers hebben met hem te maken gehad: als vormgever, als auteur of als leraar. En bij hen is zijn naam zeker wél een begrip: Benno de Vries staat voor de verbinding tussen ontwerpfantasie en praktische uitvoerbaarheid.

  Lees meer

 •  
  Boeken, Steven van Galen, Zichtlijnen 68, januari 2000

  Faszination Licht

  Lees meer

 •  
  De Theaterschool-bibliotheek als bron van informatie, Zichtlijnen 68, januari 2000

  Leden van de VPT kunnen al gebruik maken van de diensten van de bibliotheek, die naast toneelteksten e.d. ook een interessant aanbod heeft van boeken over geluid, licht, theatertechniek en –productie, grime, kostuums, gebouwen en gezelschappen, theatergeschiedenis, marketing en management en nog veel meer.

  Lees meer

 •  
  Vergeetboek, Georges Lambrecht, Zichtlijnen 68, januari 2000

  In memoriam Has Noordhoek Hegt

  Lees meer

 •  
  Mark den Hertog, Shirley Constapel, Zichtlijnen 28, april 1993

  Sinds ongeveer anderhalf jaar is Mark den Hertog directeur van de Schouwburg en het Concertgebouw in Haarlem en sinds augustus 1992 is hij tevens voorzitter van de Vereniging voor Podiumtechnologie. Hij bracht het van balletdanser tot schouwburgdirecteur, een loopbaan die hem naar veel verschillende plaatsen voerde, waaronder Frankrijk en Duitsland.

  Lees meer

 •  
  Nieuwe Boeken: Uitgeven met impact, Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 172, mei 2017

  Twee techniekdocenten maken een boek van een reader, en al snel loopt het uit de hand. Meer uitgaven volgen, vertalingen, seminars. Bastiaan Schoof tekent op hoe uitgeverij Edusonic aan het kopieerapparaat werd geboren.

  Download

LID WORDEN