•  
  Net of geen net door Sebas van Haperen, Zichtlijnen 146, januari 2013

  Bij valgevaar moet er een vangnet over de orkestbak. Maar wat als er artistieke redenen zijn om hiervan af te wijken? Welke zijn die redenen? Hoe moet het ontvangende theater handelen? Eric Blom van het Nederlands Dans Theater beschrijft de kwestie vanuit zijn gezelschap, Sebas van Haperen geeft zijn visie vanuit de Stadsschouwburg Utrecht.

  Download

 • Onderzoek naar veiligheid rond de orkestbak, Jos van de Haterd en Kas van Huisstede, Zl 126, sept 2009

  Download

 • Dossier Orkestbak door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 125, juli 2009

  De orkestbak is in elk theater een complex gebied, ingeklemd tussen toneel en publiek. De bak moet groot genoeg zijn, goed toegankelijk, akoestisch goede condities bieden en hij moet goed ingericht zijn, niet te koud of te warm, en veilig. Op 4 mei organiseerde de VPT een expertbijeenkomst over dit onderwerp.

  Download

 • De weg naar een orkestbaknet door Sebastiaan van Haperen, Zichtlijnen 125, juli 2009

  Valbeveiliging rond de orkestbak is een actueel thema in de schouwburgen. Een veiligheidsnet is zeker niet dé oplossing voor alle risico’s, maar wel één van de middelen om te verhinderen dat mensen in de orkestbak vallen. En in iedere schouwburg is de situatie weer anders. In dit artikel beschrijft Sebas van Haperen de specifieke problemen en oplossingen in Utrecht.

  Download

LID WORDEN