•  
    Spijkerharde informatie, Pim Vonk, Zichtlijnen 175, november 2018

    In de scriptie waarmee Pim Vonk zijn opleiding afsloot peilde hij bij gezelschappen en podia de belangstelling voor de theaterdatabase. Is er behoefte aan gestandaardiseerde technische informatie van theaters? “Jazeker”, antwoordde driekwart van de ondervraagden.

     

    Download

  •  
    Eén school, vier theaters, Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 168, september 2016

    Betere leerlingen opleiden in minder tijd. Geen slogan, maar bittere noodzaak voor het Grafisch Lyceum in Rotterdam. In het nieuwe schoolgebouw maken vier schaaltheaters het mogelijk. Bastiaan Schoof, docent licht in ‘020’, kijkt er rond en spreekt met docenten.

    Download

  •  
    Dossier Opleidingen: Zijn we er al? door Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 162, september 2015

    Als selfmade technicus zag Bastiaan Schoof de komst van mbo-opleidingen voor theatertechniek. Als docent Licht op een mbo-opleiding ziet hij beleidswijzigingen en bezuinigingen. ‘Wil je de professionalisering van het vakgebied vervolmaken, dan is kennisuitwisseling op vakniveau tussen docenten van de verschillende opleidingen noodzakelijk’’

    Download

  •  
    ‘Niet meteen de hele taart!’ door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 154, mei 2014

    Opleiding en training van medewerkers gebeurt bij Ampco Flashlight tegenwoordig onder de vlag van de Ampco Flashlight Academy. Die is nog volop in ontwikkeling maar de structuur staat er, compleet met e-learning, praktijktraining en toetsing. Modules variëren van heftruck en hoogwerker tot rigging en het tunen van een PA. Zichtlijnen sprak met Marco de Kof, Manager Operations, en opleidingsmanager Han Ellenbroek

    Download

  •  
    Media and Performance Laboratory door Marloeke van der Vlugt , Zichtlijnen 151, november 2013

    Het MAPLAB in Utrecht combineert en onderzoekt theater, interdisciplinaire maakprocessen en mixed reality technologie. Wat houdt dat in? En wat kan dit lab betekenen voor theatermakers?

    Download

  •  
    Stagiair of arbeidskracht? door Fred van Vliet en Sebas van Haperen, Zichtlijnen 145, november 2013

    In een ‘Open brief aan de Nederlandse theaters’ waarschuwen de inspiciënten van het Nationale Toneel voor het inzetten van stagiairs als volwaardige arbeidskrachten. Zichtlijnen vroeg reacties aan Fred van Vliet (Grafisch Lyceum Rotterdam) en Sebas van Haperen (Schouwburg Utrecht).

    Download

  •  
    In Memoriam Cornelis Nooteboom door Frits van den Haspel, Zichtlijnen 149, juli 2013

    Op 1 juni 2013 is Cornelis Nooteboom overleden. Als adjunct-directeur van de Theaterschool in Amsterdam was hij de drijvende kracht achter het nieuwe gebouw waarin de school sinds 1997 is gehuisvest. Frits van den Haspel werkte vele jaren met Cornelis Nooteboom samen en schreef het navolgende In Memoriam.

    Download

  •  
    Nieuwe huisvesting PET-opleiding Drachten door Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 148, mei 2013

    Veel mbo-opleidingen theatertechniek zijn ooit begonnen in een gymzaal. Zo ook de opleiding Podium- en Evenemententechniek in Drachten. In 2003 kreeg deze opleiding de beschikking over de halve gymzaal van de oude mavo aldaar. Het tweede pand waar ze naar verhuisden was opnieuw een gymzaal, nu een hele. En vlak voor het begin van het schooljaar, in juni 2012, verhuisden ze voor de derde keer. Het nieuwe gebouw is aan de wensen van de techniekopleiding aangepast.

    Download

  •  
    Theatertechnisch onderwijs: een toekomst met meer technici en minder werk? door Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 147, maart 2013

    Zestig deelnemers zijn afgekomen op het OSAT-symposium in het theater van het Deltion College in Zwolle, opleiding Podium- en evenemententechniek. Onder de deelnemers bevinden zich naast een tiental opleidingen ook een twintigtal werkgevers en stageverleners zoals schouwburgen, poppodia, facilitaire bedrijven en adviseurs. Naast de grote veranderingen in het mbo-onderwijs staat ook de vraag centraal: ‘Worden er niet teveel podium- en evenemententechnici opgeleid?’ 

    Download

  •  
    Popzaal en leslokaal door Leonor Jonker, Zichtlijnen 143, juli 2012

    Bij live concerten in Gebouw-T verzorgen studenten van het Zoomvliet College het licht en geluid. Anderen maken film- en geluidsopnames. Nergens anders werken een poppodium en een mbo-opleiding zo intensief samen. ‘Bij de mbo-opleidingen miste ik de artiest,’ zegt docent Cees Snellink.

    Download

  •  
    Cijfers over mbo-onderwijs en arbeidsmarkt door Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 141, maart 2012

    Vinden de leerlingen die van school komen met een diploma ook werk? Het schoolverlatersonderzoek van het GOC bevat veel interessante cijfers en percentages.

    Download

  •  
    Loopbaanplanning en onderwijs door Frank Smit, Zichtlijnen 132, september 2010

    Op maandag 21 juni vond het symposium Loopbaanplanning en onderwijs plaats in het gebouw van het Nationale Toneel in Den Haag. De dag kende zes presentaties en workshops en was georganiseerd door OSAT, waarvan de VPT het secretariaat voert. Een verslag door Frank Smit.

    Download

  • Theatertechniek op school door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 131, juli 2010

    De liefde voor het vak is bij veel theatertechnici begonnen op de middelbare school. Het Sint Vituscollege in Bussum is zo’n school die met groot enthousiasme en bescheiden middelen veel aan theater en theatertechniek doet. Arnold Houtermans vertelt.

    Download

  • Een nuttige dag over stages door Han Ellenbroek, Zichtlijnen 126, september 2009

    Op 8 juni organiseerden de VPT en OSAT een speciale dag voor praktijkopleiders bij bedrijven en instellingen die stagiaires begeleiden. Een dag was nog bijna te kort voor alle onderwerpen: het nieuwe stageprotocol, de krappe arbeidsmarkt, de examinering en de samenwerking tussen school en leerbedrijf.

    Download

  • Een theater in de school, Jos van de Haterd, Zichtlijnen 123, maart 2009

    Hoe leer je het vak theatertechniek op school? In Zwolle weten ze het: maak een theater van je collegezaal. Met het niveau aan technische voorzieningen zet deze mbo-opleiding een standaard voor de toekomst.

    Download

  • Theatertechnisch onderwijs De Stage, Han Ellenbroek, Zichtlijnen 123, maart 2009

    Han Ellenbroek vervolgt zijn serie over theatertechnisch onderwijs met het onderwerp stage. Behalve grote verschillen tussen de scholen zijn er ook aardig wat knelpunten. Een stageprotocol is in de maak.

    Download

  • Theatertechnisch onderwijs op HBO-niveau, Han Ellenbroek, Zichtlijnen 122, januari 2009

    In vervolg op zijn overzicht van het theatertechnisch onderwijs in Nederland neemt Han Ellenbroek het hoger beroepsonderwijs onder de loep.

    Download

  •  
    Naar een opleiding geluidsontwerp, redactie, Zichtlijnen 105, maart 2006

    Tijdens de Vakbeurs Theatertechniek presenteerde Cees Wagenaar zijn plannen voor een opleiding geluidsontwerp. Hij wil mensen bij elkaar brengen en partners vinden om zo’n opleiding van de grond te krijgen. Eerste vraag: wat is het doel van zo’n opleiding?

    Lees meer

  •  
    Meedoen in Grotemensenland, Bart Kalkhoven, Zichtlijnen 68, januari 2000

    Ingezonden: De discussie over theatertechniek-opleidingen en hun eindtermen In Zichtlijnen nr 67 sprak Jeroen de Leeuw zijn verontrusting uit over de 'wildgroei' die er in Nederland dreigt te ontstaan op het gebied van de theatertechnische opleidingen.

    Lees meer

  •  
    Na- en bijscholing, Zichtlijnen 68, januari 2000

    Zoals beloofd hebben we een overzicht gemaakt van de bij ons bekende na- en bijscholingscursussen die interessant kunnen zijn voor theatertechnici.

    Lees meer

  •  
    Wildgroei in scholing theatertechnici is een feit, Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 67, november 1999

    Het wereldlijke vervolg op het artikel van Margriet Prinssen (Zichtlijnen nr 57) Door het werk van de Sott op het gebied van theatertechnische scholing leek er een periode van betrekkelijke rust op dat terrein te gaan heersen.

    Lees meer

  •  
    OISTAT Diary, OISTAT bulletin bij Zichtlijnen 67, november 1999

    OISTAT Diary

    Lees meer

  •  
    SOTT gaat door, Bart Kalkhoven, Zichtlijnen 52, mei 1997

    De huidige bijscholingscursus van de SOTT draait voor ongeveer vijftig procent op bijdragen van cursisten en werkgevers. De overige gelden werden tot nu toe door het Ministerie van OCW, afdeling kunsten, opgebracht.

    Lees meer

  •  
    Zomercursus zaalversterking, Zichtlijnen 28, april 1993

    In de periode van 23-27 augustus organiseert de faculteit Muziek en Theater van de Koninklijke Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Theater in Den Haag voor de vijfde maal een zomercursus zaalversterking.

    Lees meer

  •  
    SOTT-onderzoek naar opleidingsbehoeften, Frans van Haaren, Zichtlijnen 28, april 1993

    Vanaf het begin van haar bestaan heeft de SOTT gestreefd naar opleidingen en bijscholing voor theatertechnici die ook werkelijk aansluiten op de praktijk van het theaterleven.

    Lees meer

  •  
    Bijscholing voor theatertechnici, Zichtlijnen 28, april 1993

    Hoewel er reeds een aantal inschrijvingen binnen is voor de zevende bijscholingscursus, blijkt de groep technici van gezelschappen niet optimaal vertegenwoordigd te zijn.

    Lees meer

  •  
    Mogelijkheden voor bijscholing, Frits van den Haspel, Zichtlijnen 27, februari 1993

    Veelvuldig bereikt ons het verzoek voor mogelijkheden tot bijscholing. Niet alleen van het totale pakket zoals opgenomen binnen de bijscholingscursus, maar juist op deelgebieden.

    Lees meer

  •  
    Bijscholing SOTT, Frits van den Haspel, Zichtlijn 12, augustus 1990

    De SOTT gaat ondanks de perikelen rond de dagopleiding voor theatertechnici gewoon verder met de bijscholingscursus. Het tweede cursusjaar breekt voor de deelnemers, die inmiddels allen het eerste deel van het basispakket Elektrotechniek op zak hebben, binnen enkele weken alweer aan.

    Lees meer

  •  
    Theaterschool - Faculteit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Ben Hurkmans, Zichtlijn 11, juni 1990

    Theatertechnische opleiding, jazeker, maar wanneer? In het maart- en juninummer 1989 van de Nieuwsbrief van de Vereniging voor Podiumtechnologie werd gemeld dat per september 1990 een theatertechnische opleiding van start zou gaan in Amsterdam.

    Lees meer

  •  
    OISTAT-commissies in Amsterdam, Aaltje Atsma, Zichtlijn 11, juni 1990

    De commissies Onderwijs en Scenografie van de OISTAT brachten van 18 tot en met 20 april j.l. een bezoek aan Amsterdam. Aanleiding hiervoor vormde de tentoonstelling Toneelbeeld vanaf 1945 in Nederland in de Beurs van Berlage (Zie Zichtlijn nr. 10).

    Lees meer

  •  
    Zomercursus geluid, Zichtlijn 10, april 1990

    Het ligt in de bedoeling om ook in de zomer van 1990 weer een zomercursus geluid te houden in het Koninklijk Conservatorium. Te verwachten is dat deze valt in de periode van 20 augustus tot 1 september.

    Lees meer

LID WORDEN