Verantwoording selectie
De vierde wand voorbij
Omdat de selectiecommissie niet louter de stand van zaken in de theatervormgeving van de laatste vier jaar wilde laten zien, maar juist datgene waar Nederland heel goed in is, heeft zij als Nederlandse inzending naar de PQ03 voor een presentatie van het locatietheater gekozen. Om daar zoveel mogelijk aspecten van te kunnen laten zien, hebben we niet voor het werk van één, maar dat van vele ontwerpers gekozen. Dat geeft ons de gelegenheid de veelzijdigheid van vormgevers die voor locaties ontwerpen te presenteren en een zeer gevarieerd beeld van meerdere disciplines als dans, jeugdtheater, toneel, opera of events op locatie te tonen. We geven geen verslag van de voorstellingen, maar we laten zien wat de ontwerpers op en met de locaties doen.
Het motto dat we daaraan gegeven hebben is: ”de vierde wand voorbij”. Vele Nederlandse theatermakers hebben in hun zoektocht naar een andere verbeeldingskracht het lijsttoneel verlaten. Zij zijn door de vierde wand heen gebroken en zijn gaan spelen op allerlei andere plekken dan alleen de theaters. Nederland loopt hierin nog steeds voor op andere landen.
Theatervormgeving is (bijna) niet te tonen in maquettes, die vangen een stilstaand moment van de vormgeving, terwijl de dynamiek waar theater over gaat niet zicht- en voelbaar gemaakt kan worden. Daarom hebben we ervoor gekozen bewegende beelden te laten zien. Zoekend naar een manier om ook de belevenis van het zijn op een locatie na te bootsen, (een duinpan of boot meenemen naar Praag was nou ook niet onze bedoeling) we voor een meerwandige projectie..... het project werd telkens ambitieuzer!
De commissie heeft er ook voor gekozen om de theaterarchitecten in één en hetzelfde paviljoen met de ontwerpers te tonen. Bij de selectie van de theaterarchitecten hebben de aandacht vooral gefocusd op de publieksruimte, de plek dus waar theatervormgevers en publiek elkaar ontmoeten, en niet zozeer op het gebouw zelf. Nu vele vormgevers ook buiten de schouwburgen op andere locaties theater maken, wilden we kijken of dat al in de ontwerpen van de nieuwe theaters tot uitdrukking is gekomen. De uitkomst hiervan blijkt zeer gevarieerd, vlakke vloer zalen, waarmee je alle kanten op kunt, multifunctionele theaters en ook traditionelere schouwburgzalen worden getoond.
De combinatie van ontwerpers en architecten in een paviljoen leidde bij ons tot de conclusie dat juist een architectenbureau het paviljoen moest ontwerpen.
De Praagse Quadriennale besteedt deze editie extra aandacht aan de kostuums. Deze gelegenheid heeft de commissie aangegrepen om een hommage aan de vorig jaar verongelukte kostuumontwerpster Tessa Lute te brengen. Daarmee willen we haar ontwerpersleven vieren en tegelijkertijd laten voelen dat we haar talenten als kostuumontwerpster node missen.
Mirjam Grote Gansey,
voorzitter selectiecommissie
Bron: Zichtlijnen 89, juni 2003
Bedankt, binnen enkele minuten ontvangt je een e-mail van ons met daarin een persoonlijke link. Klik op de link om een nieuw wachtwoord op te geven.