EVENEMENTEN

PQ2007: Architecten

Architecten
Inzending Nederlandse Theaterarchitectuur

In Nederland heeft vrijwel elke stad een eigen theater en reizen de gezelschappen met hun voorstellingen naar deze theaters. In kleine steden blijven de voorstellingen veelal maar voor een of twee avonden om vervolgens weer naar een andere locatie te verhuizen. Dit heeft tot gevolg dat de pubileks- en toneelruimten erg flexibel moeten zijn - ze moeten toegerust zijn om een groot aantal verschillende soorten theater te kunnen presenteren. En om financieel exploitabel te kunnen zijn moeten deze theaters ook nog eens geschikt zijn om andere evenementen zoals conferenties, beurzen en feesten te huisvesten. Deze omstandigheden maken de Nederlandse theaters uniek in de wereld. Daarnaast zijn gedurende de laatste 10 tot 15 jaar de gezelschappen meer complexe theatertechnieken gaan gebruiken.  Dit betekent dat oudere theaters aangepast moesten worden om ook deze voorstellingen te kunnen faciliteren.

Als gevolg daarvan is er de afgelopen jaren veel gebeurd in de Nederlandse theaterarchitectuur: er zijn nieuwe multifunctionele theaters gebouwd en oudere theaters zijn gerenoveerd of uitgebreid om te kunnen inspelen op de veranderde theatersituatie.
De Nederlandse inzending voor de architectuurtentoonstelling op de PQ 2007 stelt een aantal van deze projecten ten toon die de afgelopen 4 jaar zijn gerealiseerd. Deze projecten zijn:

  • De Meerpaal in Dronten, oorspronkelijk ontworpen en gebouwd in de jaren zestig. Het bestaande theater werd door Atelier Pro gerenoveerd en omgebouwd tot bioscoop en een nieuw theater werd toegevoegd. De twee zalen zijn met elkaar verbonden door een soort van stadsplein, een levendige ontmoetingsplek met een café-restaurant en veel ruimte voor uiteenlopende activiteiten.
  • De Toneelschuur in Haarlem is een prominent theater dat de Nederlandse avantgarde op het gebied van theater, dans en film huisvest. De bekende striptekenaar Joost Swarte maakte de initiele schetsen voor het nieuwe gebouw. Architect Henk Döll draagde zorg voor een functioneel theater.
  • Het Parktheater in Eindhoven is gebouwd in 1960. In 2006 en 2007 is in een ontwerp van Architecten-en-en het oude theater gerenoveerd en een nieuwe vleugel toegevoegd. Deze vleugel bestaat uit nieuwe foyers en een nieuw auditorium. De al bestaande theaterzaal is nu geschikt gemaakt voor zowel theater als concerten.
  • Het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, was in 1887 gebouwd als circustheater met beperkte toneelinstallaties. Het theater is nu in een ontwerp van Greiner Van Goor Huijten Architecten verbouwd tot een goed geoutilleerd theater dat geschikt is voor alle soorten podiumkunsten, inclusief circus. Net onder het dak is een nieuwe foyer gebouwd. Deze kan ook apart gebruikt worden voor bijeenkomsten en feesten.
  • De Spiegel in Zwolle, gebouwd in 2005 en 2006. De basis voor het nieuwe gebouw, ontworpen door Greiner Van Goor Huijten Architecten is een theaterzaal voor 850 bezoekers. Door het plafond op te hijsen en de toneelopening te vergroten wordt het akoestische volume van de zaal bijna verdrievoudigd. Hierdoor verandert de ruimte in een concertzaal met 1000 stoelen.

LID WORDEN