NIEUWS

03-03-2016

5 maart ligt Zichtlijnen weer op de mat!

In Zichtlijnen 165 nemen we een kijkje in de Machinefabriek van het Noord Nederlands Toneel. Vanaf begin maart gaat de voorstelling 'Borgen' op reis gaat door het land. Volgens hoofd techniek Boes Diertens vormt de lange duur van de voorstelling, een slordige tien uur, geen bijzondere uitdaging, maar stelt vooral het culinaire bijprogramma in het voorgebouw het gezelschap op de proef. Voor het uitserveren van ongeveer 850 maaltijden zijn 20 minuten beschikbaar.

Op het Mediapark in Hilversum, aan het Joop van den Endeplein nummer 9, stapten we binnen bij Unbranded BV. Het voormalige Decorcentrum van de Omroep wil Europa in én een plek veroveren in de theaterwereld. Als bouwer van het decor van het Eurovisiesongfestival wist het bedrijf al de nodige aandacht op zich te vestigen. Maar hoe ver reiken de ambities in de theaters? We bezochten het decoratelier, bekeken de decoropslag, de rekwisietenvoorraad en het wagenpark. In de schaftruimte spraken we met de vorig jaar aangetreden directeur Jauko Hartveldt over kansen en uitdagingen in de wereld van de decorbouw.

Zonder de programmering te onderbreken is de monumentale Stadsschouwburg van Utrecht de afgelopen twee jaar volledig vernieuwd. De grote zaal kreeg een nieuwe heftribune. Foyers werden opgepimpt, kantoren verplaatst. De Blauwe Zaal werd een kwart slag gedraaid en daarna opnieuw aangelegd. We kijken naar de resultaten en horen het verhaal van hoofd techniek Sebas van Haperen. 'De paar grijze haren die ik heb, komen uit deze periode.'

In het Dossier staan de vrouwen centraal. De podiumtechniek is een mannenwereld, maar een hele vriendelijke mannelijke wereld. En wat denken de vrouwen daar zelf van?

Vier interviews geven een beeld. Marijcke Voorsluijs vraagt zich na een leven op en rond de podia af waar de meiden blijven, Ali B bezingt zijn steun en toeverlaat achter het mengpaneel. En waarom trok een groep vrouwelijke technici de zwarte T-shirts, de broeken en de lompe werkschoenen uit? Voor een kalender?

Naast de vaste rubrieken en een uitgebreid verslag van de CUE2016 verwelkomen we in Zichtlijnen 165 de eerste column van Hans Hof, eerder bekend als de technicus van het Hans Hof Ensemble.

LID WORDEN