NIEUWS

20-05-2019

Afgewezen architecten eisen nieuwe aanbesteding Theater Den Bosch

Vier architectenbureaus spannen gezamenlijk een kort geding aan tegen de gemeente Den Bosch omdat ze vinden dat de aanbesteding van het ontwerp voor het nieuwe Theater aan de Parade fundamenteel onjuist is verlopen. Ze eisen dat de gemeente de procedure opnieuw doet. De zaak dient op 19 juni bij de rechtbank in Den Bosch. 


De vier afgewezen partijen –  MVRDV, AMA, van Dongen – Koschuch en Kraaijvanger – vinden dat de gemeente ernstige fouten in de aanbestedingsprocedure heeft gemaakt. Ze zijn van mening dat het winnende ontwerp van NOAHH net als de overige vier ingediende plannen niet aan het bestemmingsplan voldoet. Het was een onmogelijke opgave omdat het functioneel ontwerp dat de gemeente opstelde afweek van het geldende bestemmingsplan uit 2013. Ook zou een van de afgewezen bureaus onjuist geïnformeerd zijn door de gemeente.


De gemeente Den Bosch ziet geen reden om terug te komen op het gunningsbesluit zij zijn van mening dat er sprake is van een rechtmatige gunningsbeslissing ten gunste van NOAHH B.V. en dat bestrijden dat het idee dat functioneel ontwerp en bestemmingsplan juridisch strijdig zijn met elkaar.


Het kort geding komt voor Den Bosch op een ongelukkig moment, nu de gemeente ook net vijf aannemers heeft geselecteerd voor volgende fase in de aanbesteding van de bouw van het nieuwe Theater aan de Parade. Het gaat om: Ballast Nedam (Eindhoven), Dura Vermeer (Houten), Mertens (Weert), combinatie Sprangers/Kuijpers (Breda/’s-Hertogenbosch) en combinatie Visser & Smit Bouw/Engie (Rotterdam/Oisterwijk). De gemeente wil in september een definitieve keuze maken.


Bron: Cobouw.nl

 

LID WORDEN