NIEUWS

15-09-2016

BEO/Trekwerk viert jubileum

Op 1 september jl. vierde BEO/Trekwerk haar 30-jarig jubileum. In dertig jaar is, wat op de Herengracht begon, uitgegroeid tot het huidige Trekwerk, inmiddels onderdeel van de Show Canada Group.

Op 1 september 1986 richtte Reind Brackman samen met Allart Okx BEO op. Reind Brackman: “Wij zaten in een heel leuk pandje in Amsterdam, op Herengracht 69, een voormalige groentewinkel. Het was een rare pijpenla van 4 meter breed en meer dan 30 meter lang. Een ouwe pipo aan de gevel moest duidelijk maken dat er geen groentes meer werden verkocht. Wij werkten toen veelal aan theater- en TV-dimmerinstallaties, grote kasten met 96 dimmers van 2,5 kW. Als de telefoon ging, moest iedereen stoppen met werken, anders kon je degene aan de telefoon niet verstaan.” Spraakmakende projecten uit de begintijd waren dimmers en lichtcomputers voor theater Carré, dat in 1987 ter ere van het 100 jarig bestaan de musical Cats naar Nederland haalde en de nieuwe NOB studio: “Studio 24”, de grootste TV studio van Europa.
BEO groeide en de Herengracht werd te klein. In 1991 verhuisde BEO naar Weesp. Onder invloed van de ARBO regelgeving, werd de focus van het licht naar de trekkenwand verlegd. Dit werd ondergebracht in Trekwerk. De eerste SynchroDisk staat in de Stadsschouwburg in Groningen, de eerste TNM ging naar de Toneelschuur in Haarlem.

Het 30-jarig jubileum is op 1 september 2016 officieel van start gegaan. Het komende jaar zal Trekwerk veel stilstaan bij de historie van BEO en de overgang naar de Trekwerk (onderdeel van de Show Canada Group).

Bron: STE Trekwerk BV, foto: Jos van de Haterd

 

LID WORDEN