NIEUWS

02-11-2017

Betaald partnerverlof bij De Balie en Bellevue

Theater Bellevue heeft de werknemers laten weten betaald partnerverlof in te voeren. Werknemers kunnen op vier weken betaald verlof rekenen als hun partner bevalt. In september liet debatcentrum De Balie weten vier weken betaald verlof in te voeren. De Balie loopt daarmee voorop in de culturele sector en roept andere culturele instellingen op dit voorbeeld te volgen.

Jolanda Beyer van De Balie spreekt niet van een filantropische actie maar levert de organisatie voordelen op zoals blijere en minder vermoeide werknemers. Jeannette Smit, directeur van Theater Bellevue, vindt dat dit eigenlijk niet bijzonder moet zijn. "We lopen zo verschrikkelijk achter in Nederland."

De Balie en Bellevue lopen hiermee vooruit op de plannen van Kabinet Rutte II dat kraamverlof voor partners verder wil uitbreiden. Het kabinet wil het partnerverlof per 1 januari 2019 verlengen naar 5 dagen. Verschil met het huidige wetsvoorstel Wet uitbreiding Kraamverlof: de partner krijgt loon van de werkgever in plaats van een uitkering door UWV. Het kabinet wil 5 weken kraamverlof voor partners per 1 juli 2020. De partner neemt het verlof op in de eerste 6 maanden na de geboorte. De partner ontvangt 70% van het dagloon als uitkering van het UWV. Deze punten staan in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’.

Bron: Het Parool, Rijksoverheid

LID WORDEN