NIEUWS

06-09-2017

College akkoord met uitbreiding NIEUWE NOR

Het college van B&W van Heerlen is akkoord gegaan met een investering van ruim € 5,7 miljoen voor de verbouwing en uitbreiding van poppodium NIEUWE NOR.

Met Kegelpaleis en Studio 54 
Een deel van dit bedrag komt van IBA en van de Provincie. Bovendien gaat de NIEUWE NOR meer huur betalen na realisatie van de plannen waarmee het resterende deel van de investering is afgedekt. De gemeenteraad neemt het definitieve besluit hierover op woensdag 27 september. In verband met het herindelings-proces moet het voorstel ook worden goedgekeurd door de Provincie. 

Het succesvolle poppodium zit aan de top van haar capaciteit met haar zaal voor circa 300-400 mensen. Daarnaast zijn backstage en publieksruimten op dit moment al niet meer toereikend voor de vele activiteiten. Momenteel is er binnen de keten van poppodia in Parkstad echter geen voorziening voor 600-700 bezoekers, een zogenaamde middenzaal. Het doel is dat poppodium NIEUWE NOR met een ruimere zaal deze plaats in de keten kan innemen. 

Na realisatie van deze zaal kan de NIEUWE NOR, samen met de Oefenbunker in Landgraaf en Parkstad Limburg Theaters, muziekliefhebbers in Parkstad beter bedienen. Bands die Parkstad nu vaak overslaan, kunnen dan wel in een passende zaal terecht. Bovendien is het poppodium door haar urban programmering complementair aan de andere Zuid-Limburgse podia. 

Om de uitbreiding mogelijk te maken was de aankoop van het pand van de voormalige discotheek Studio 54 noodzakelijk. Deze extra ruimte en die van het Kegelpaleis worden benut om naast de nieuwe zaal voldoende kleedruimte, inpandige laad-en losruimten en publieksruimte te realiseren. 

Door de nieuwe invulling van het Kegelpaleis en Studio 54 verbetert het straatbeeld op deze locatie in de stad. Ondernemers in de binnenstad zullen profiteren van de extra bezoekers die het poppodium zullen bezoeken. Een levendige popscene is bovendien een goede aanjager voor het verblijfsklimaat van jongeren en daardoor het aantrekken van bedrijven en het tegengaan van leegstand. 

De ambities van de Nieuwe Nor sluiten goed aan op de plannen van de gemeente Heerlen zoals die zijn vastgelegd in het Bidboek Urban Heerlen. Het is bovendien van belang voor uitvoering van de onlangs vastgestelde culturele agenda.

Bron: Nieuwsbank

LID WORDEN