NIEUWS

31-03-2021

Cultuur in tijden van corona: Vijftien portretten van culturele instellingen in het jaar 2020

Ondanks de grote problemen in het eerste coronajaar namen culturele instellingen een alerte houding aan om de band met hun publiek vast te houden. Met speciale projecten kon de nodige veerkracht worden opgebracht. Dit blijkt uit de publicatie Cultuur in tijden van corona: Vijftien portretten van culturele instellingen in het jaar 2020, vandaag uitgebracht door het BNG Cultuurfonds in samenwerking met o.a. de Boekmanstichting. De portretten bieden een gevarieerd en verdiepend inzicht in de uitzonderlijke omstandigheden waarmee culturele instellingen in alle delen van Nederland geconfronteerd zijn.

 

De organisaties hebben op eigen wijze de beperkingen, gedwongen sluitingen en lockdowns doorstaan met onder meer culturele bezorgdiensten, kunstroutes, een online cultuuraanbod en bijzondere contactmomenten voor specifieke publieksgroepen. Wat de toekomst betreft laten de portretten een grote onzekerheid zien en doen de organisaties een beroep op de lokale, regionale en landelijke overheid om extra steun te geven. Naast de portretten bevat de publicatie ook een interview met Jan Zoet en Marianne Versteegh (Kunsten '92) die vanuit de Taskforce Culturele en Creatieve Sector terugblikken op 2020.

 

De geportretteerde instellingen

Stadkamer, Zwolle (Astrid Vrolijk-de Mooij)

De Vaillant, Den Haag (Harrie van de Louw)

Het HEM, Zaandam (Kim Tuin)

De Domijnen, Sittard-Geleen (Tom de Rooij)

Tomorrow’s Language, Groningen (Lola Diaz Cantoni en Jorien Ketelaar)

LUX, Nijmegen (Pien Houthoff)

HipHopHuis, Rotterdam (Aruna Vermeulen)

Concordia, Enschede (Willem Jaap Zwart)

CBK Zeeland, Middelburg (Kathrin Ginsberg)

Emoves, Eindhoven (Thom Aussems)

BUOG, Leeuwarden (Kees Botman en Pieter Stellingwerf)

BredaPhoto, Breda (Fleur van Muiswinkel)

ICO, Assen (Wytze de Vries)

Kunstlinie, Almere (Adriana Strating)

Casco Art Institute, Utrecht (Binna Choi)

 

De publicatie is een uitgave van het BNG Cultuurfonds dat hiermee een alternatief biedt voor zijn reguliere jaaroverzicht in wat voor iedereen een uitzonderlijk jaar was. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met ASOM, de Boekmanstichting en Casco Art Institute: Working for the Commons. De portretten zijn samengesteld door Giep Hagoort (coördinatie), Jan Jaap Knol (begeleiding), Erik Uitenbogaard en Sabine Zwart (eindredactie). De fotografie is verzorgd door Michel Groen en de vormgeving door Bertine Colsen.

 

Cultuur in tijden van corona: Vijftien portretten van culturele instellingen in het jaar 2020 is hier te downloaden.

 

 

 

LID WORDEN