NIEUWS

08-06-2020

De Raad voor Cultuur presenteert adviezen

Dit jaar is in onze sector met extra spanning uitgekeken naar het advies van de Raad voor Cultuur. Door de coronacrisis verkeert een groot deel van de sector in financiële problemen. Met het advies is jaarlijks bijna 200 miljoen euro aan subsidie gemoeid. Om vernieuwing mogelijk te maken was er ruim 30 miljoen euro extra uitgetrokken. Het advies kan het verschil maken tussen overleven of niet.

De Raad voor Cultuur heeft donderdag 4 juni een advies uitgebracht aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Voor 105 van de 220 subsidieaanvragen voor rijkssubsidies in de periode 2021-2024 heeft de Raad een negatief advies uitgebracht. Ruim honderd culturele instellingen zijn volgens het advies van de Raad voor Cultuur verzekerd van vier jaar subsidie. Onder hen zestig nieuwkomers. Onder meer Scapino Ballet Rotterdam, West, Theatergroep Kwatta, Frascati, het productiehuis van Theater Rotterdam en festival Eurosonic/Noorderslag verliezen volgens het advies hun bestaande rijkssubsidie.

Acht instellingen met een voorlopig negatief advies krijgen alsnog de kans om voor 1 november aanstaande hun plannen aan te vullen of te verduidelijken. Op Prinsjesdag maakt de minister haar besluit over toekenning van de subsidies voor de komende vier jaar bekend.

LID WORDEN