NIEUWS

17-09-2021

De Taskforce culturele en creatieve sector krijgt de Prijs van de Kritiek 2021

De Taskforce is een koepelorganisatie van onder meer Kunsten ’92, de Federatie Cultuur en branche- en belangenverenigingen zoals de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), en werd vrijwel direct na de eerste theatersluiting in maart 2020 opgericht om de sectorspecifieke problematiek naar aanleiding van de coronacrisis te beschrijven en oplossingen te formuleren. Aangesloten partijen inventariseren de financiële schade op de korte en de langere termijn en ontwikkelen in wekelijkse gesprekken onder leiding van Kunsten ’92 voorzitter Jan Zoet voorstellen voor ondersteuning. De lobby richting Den Haag was volgens de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) dankzij de Tarkforce nog nooit zo eensgezind. ‘De coronacrisis is een enorme klap voor de cultuursector, maar zonder de Taskforce zou de schade nog veel groter zijn geweest.’

De leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici kiezen de winnaar van de Prijs van de Kritiek. Aan het eind van elk theaterseizoen kan ieder lid drie mensen of instellingen of instituties noemen die het afgelopen jaar een positieve bijdrage hebben geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret die niet ongenoemd mag blijven. Uit die suggesties worden tijdens de ledenvergadering drie nominaties gedestilleerd, waaruit de leden dan weer een keuze kunnen maken.


Nadat de keuze bekend is, wordt de winnaar geïnformeerd. Samen met de KNT wordt de uitslag naar buiten gebracht. In overleg met de winnaar wordt op een later moment de prijs officieel en publiekelijk overhandigd. Dit gebeurt door de overhandiging van een bronzen sculptuur van Michiel Jansen voorstellende een ballonnetje op een sokkel. De Prijs bestaat sinds 1967. Eerder wonnen onder meer Theaterfestival Boulevard  (2020) en muziektheatergroep Orkater (2019).

LID WORDEN