NIEUWS

11-01-2017

Design & Technologie nieuwe naam voor OTT

De nieuwe naam van Opleiding Techniek en Theater wordt Design & Technologie

In 2017 krijgt de Opleiding Techniek en Theater van de Academie voor Theater en Dans een nieuwe naam: Design & Technologie. Het markeert de verandering van de afgelopen jaren, zowel binnen de opleiding, als in het werkveld: moderne technologie en digitale middelen maken theatertechnici steeds meer tot ontwerpers en uitvinders.

Het creatieve en scheppende aspect van techniek heeft binnen de opleiding steeds meer aandacht gekregen. Onze afgestudeerden zijn werkzaam als allround technisch producenten en specialisten in het ontwerpen van licht, geluid en video. Vanaf de conceptfase maken zij deel uit van het creatieve team rondom een productie. Alumni zijn niet alleen in de podiumkunsten werkzaam maar ook bij bedrijven voor grote evenementen.

Digital design krijgt in de toekomst een nog grotere invloed op de wijze van produceren en maken van voorstellingen en presentaties. Jonge theatermakers maken steeds meer gebruik van de nieuwste technieken zoals videomapping, motion tracking en augmented reality om de ervaring van onderdompeling, die zo eigen is aan theater, te versterken. Andersom heeft het theater, de kunst van het vertellen van verhalen, veel te bieden aan die nieuwe virtuele belevingswerelden die zich aandienen. Daarom worden de modernste digitale ontwikkelingen in de opleiding Design & Technologie stevig verankerd.

Aan de grenzen tussen de disciplines wordt opnieuw gemorreld. Theater, beeldende kunst, film en muziek vervlechten zich steeds meer met elkaar. De Academie voor Theater en Dans heeft een Interdisciplinair Digital Lab opgezet: het IDLab. Een vrije ruimte om te kunnen experimenteren. Studenten en docenten onderzoeken in het IDLab de theatrale verbeeldingsmogelijkheden van die nieuwe technologieën.

De samenwerking tussen de opleidingen Scenografie en Techniek en Theater krijgt daarmee een nieuwe dynamiek. De nieuwe naam markeert daarmee ook de wens om dat nog verder uit te bouwen. Vanaf 2017 worden op de Academie voor Theater en Dans onder de naam Design & Technologie de technisch ontwerpers en producenten van de toekomst opgeleid.

Doorstroomprogramma in oprichting Vanaf het studiejaar 2017/2018 heeft de Academie voor Theater en Dans de oprichting van een verkort HBO-programma gepland: een Associate Degree, gericht op doorstromers van Podium- en Evenemententechniek opleidingen van het MBO. Binnen deze tweejarige opleiding worden uitvoerende theatertechnici en stage managers tot leidinggevende theatertechnici opgeleid. Met dit doorstroomprogramma wordt binnen de Academie een helder onderscheid gemaakt tussen de HBO bachelor Design & Technologie en de Associate Degree.

Bron: Academie voor Theater en Dans
Beeld: scenefoto van de afstudeervoorstelling WIND3 (fotografie Robert van der Ree)

LID WORDEN