NIEUWS

31-07-2020

Duits aerosolen onderzoek naar besmettingskans in de bioscoop biedt perspectief

Het Hermann Rietchel Instituut (HR) van de Technische Universiteit Berlijn deed deze maand onderzoek naar de verspreiding van aerosolen - minuscule druppeltjes lichaamsvocht die het coronavirus kunnen verspreiden - in bioscoopzalen en bedrijfsruimtes. Daaruit bleek dat de hoeveelheid ingeademde aerosolen in een bioscoopzaal slechts 0,3% is van het aantal dat je inademt als je op kantoor zit, ongeacht de tijd. Het onderzoek werd uitgevoerd in twee bioscoopzalen van verschillende grootte en gedurende 45 en 180 minuten. 

De uitkomsten van het onderzoek zijn naar buiten gebracht door HDF KINO, de grootste brancheorganisatie van bioscoopondernemers in Duitsland. De brancheorganisatie citeert het onderzoek door te melden dat 'zelfs in het scenario dat 10% van de maximaal toelaatbare bioscoopbezoekers besmet is, wat door het huidige aantal infecties niet te verwachten is, is de aerosolconcentratie onder de bezoekers van de bioscopen nog steeds aanzienlijk lager dan die bij kantoormedewerkers als er daar één persoon is besmet.'  

Het onderzoek verklaart het grote verschil door het feit dat mensen in een bioscoopzaal niet of nauwelijks praten terwijl dat in een kantooromgeving juist veel voorkomt. Daarnaast wordt als reden opgevoerd dat bioscopen doorgaans over betere ventilatiesystemen beschikken waardoor er veel frisse lucht naar binnen kan worden gebracht.

Lees op de website van HDF KINO verder.

LID WORDEN