NIEUWS

27-10-2021

Ecodesign-regels worden van kracht, inclusief uitzonderingen voor entertainmentverlichting

De herziene Ecodesign-regelgeving is eind september in werking getreden en is nu van toepassing in alle EU-lidstaten. De nieuwe regelgeving omvat zwaarbevochten vrijstellingen voor bepaalde podium- en studiolampen, namelijk: high-output en puntbron (ontladings)lampen; high-power LED's met hoge kleurweergave; high-power LED's met adaptieve kleurtemperatuur; specifieke landschappelijke wolfraambronnen; high-power LED's met poort (meestal gebruikt in bewegende lichten met witte lichtbron); kleurafstembare lichtbronnen (zoals gebruikt in RGB+ LED-spots), plus een vrijstelling van de standby-stroomvereisten voor gespecialiseerde entertainmentverlichtingsarmaturen.

De herziene regelgeving is verwelkomd door de European Entertainment Ecodesign Coalition, de Europese groep van verenigingen die de sectoren entertainment, lichtontwerp, liveoptredens en film/tv vertegenwoordigen, waaronder PLASA, Pearle, IALD, VPLT, ALD, DTHG, OETHG , SLF en STEPP.

De coalitie erkent de opmerkelijke prestaties van het regelgevend comité en de Europese Commissie om werkbare oplossingen te vinden voor de entertainmenttechnologie-industrie. De meeste zorgen met betrekking tot podium- en studioverlichting werden aangepakt, met gerichte uitzonderingen waardoor het overgrote deel van de lichtbronnen die op het podium en in filmstudio's nodig zijn, kon blijven worden gebruikt. De belangrijkste reden voor de vrijstellingen is het gebrek aan vervanging op de markt voor technische apparatuur die tegenwoordig wordt gebruikt, namelijk voor bepaalde speciale lichten die op het podium worden gebruikt.

Het doel van de coalitie is om de komende jaren duurzame podium- en studioverlichting te garanderen om een ​​professionele entertainmentverlichting van hoog niveau veilig te stellen en de beste kwaliteit en ervaringen te bieden aan klanten met lichtontwerp, het publiek van live-evenementen en filmtoeschouwers. Verder zet de coalitie zich in om verder samen te werken met de Europese Commissie en de expertgroep op het gebied van energie-etikettering en Ecodesign om input te leveren voor duurzame oplossingen in podiumverlichting.

LID WORDEN