NIEUWS

12-01-2021

Een nieuw netwerk voor digitaal erfgoed van theater, dans en muziek

Er wordt in Nederland veel theater en muziek gemaakt van een hoog kwalitatief niveau. Van veel van die voorstellingen en concerten bestaan goede beeld- of geluidopnames. Ook zijn er programmaboekjes, bladmuziek, recensies, foto’s en andere blijvende herinneringen aan al die prachtige podiumkunst. Podiumkunst.net wil die schatkist aan beeldmateriaal, archiefopnames en teksten beschikbaar maken voor iedereen.

Ze willen intensief samenwerken met alle instellingen in de podiumkunsten. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat hun collecties een netwerk vormen. Dat betekent dat elke instelling verantwoordelijk is voor zijn eigen collectiedeel in het archief. Ze willen een centraal toegankelijk netwerk van collecties creëren, een netwerk dat met een simpele muisklik te bereiken is en waarin iedereen zich kan onderdompelen in de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten. Door middel van tekst, beeld en geluid wordt de geschiedenis nieuw leven ingeblazen. 

Veel jonge muzikanten en theatermakers hebben behoefte aan een historische context. Nu is die vaak niet of nauwelijks te vinden. Podiumkunst.net wil in die behoefte voorzien, en daarmee kunstenaars inspireren, zodat ook de toekomst van de podiumkunsten gewaarborgd blijft. Podiumkunst.net brengt dit netwerk onder de aandacht via de kanalen van alle partners, zoals Muziekschatten, Theaterkrant.nl, Beeld en Geluid, Muziekweb en Theaterencyclopedie.nl.

Bron: Podiumkunst.net

LID WORDEN