NIEUWS

29-11-2017

Einde aan jaarlijkse benefieten voor Theater PePijn

Aan een jarenlange traditie van jaarlijkse benefietavonden is op maandag 27 november een einde gekomen.
De aanleiding voor het Benefiet voor PePijn was in 1994 het behoud van het theater. Subsidie werd niet meer verleend. Het Benefiet was toen nodig om het kleine theater überhaupt overeind te houden. Inmiddels heeft PePijn onder de vleugels van Diligentia bestaanszekerheid verworven. Het theatertje draait goed , maar dat geldt niet altijd voor het jonge talent in de cabaretwereld. Die categorie zoekt altijd naar professionele plekken om te kunnen spelen, zodat ze podium meters kunnen maken. De opbrengst van deze laatste Benefiet-editie is dan ook bestemd voor het stimuleren van jong talent.

Dat het de laatste editie is, betekent niet dat hierna géén aandacht voor talentontwikkeling meer zal zijn. Diligentia maakt samen met partners in de stad plannen hoe ze, op een eigentijdse manier, de steun van het publiek kunnen blijven verzilveren. Ze vinden echter dat in de huidige tijd de term Benefiet vooral voorbehouden moet zijn aan problematiek met een grotere maatschappelijke urgentie.

Geschiedenis: Paul van Vliet en Theater PePijn
Paul legde in 1964 het fundament voor een Haags podium waar hij met zijn cabaretvrienden kon spelen, teksten uitproberen, stevig falen, sterker opstaan en groeien tot de gevierde cabaretier die hij is. Door de jaren heen heeft hij met hulp van vrienden als Youp van ’t Hek en Herman van Veen het theatertje overeind gehouden. Onder de vleugels van Diligentia en met zijn toezicht, is het theatertje aan de Nieuwe Schoolstraat inmiddels ontwikkeld tot een ontmoetingsplek voor (startende) cabaretiers én publiek waar eerste teksten worden uitgeprobeerd, eerste podiummeters worden gemaakt, ervaringen worden uitgewisseld en contacten worden gelegd.

Bron: Diligentia

Foto: Jaap Reedijk Theater - Muziekfotografie

LID WORDEN