NIEUWS

13-11-2017

Epidaurus-prijs voor Openluchttheater Eibergen

OPENLUCHTTHEATERS.NL (Vereniging Nederlandse Openluchttheaters) introduceerde dit jaar de Epidaurus-prijs om initiatieven voor de inhoudelijke en facilitaire ontwikkelingen in het openluchttheater te stimuleren. Het doel is de theaters uit te dagen hun meest innovatieve ontwikkelingen te delen.

Tijdens de jaardag van OPENLUCHTTHEATERS.NL op zaterdag 4 november werd Openluchttheater Eibergen door de leden gekozen als winnaar met low-budget sfeervolle schermen die voor diverse doeleinden te gebruiken zijn. Overige genomineerden waren Openluchttheater Valkenburg, Goois Openluchttheater Eemnes en Natuurtheater De Kersouwe Heeswijk-Dinther.
Hierbij moet vermeld worden dat bijna alle openluchttheaters in Nederland voor 100% vrijwilligersorganisaties zijn, waarbij vele medewerkers zich belangeloos inzetten om het theater nog mooier en professioneler te maken. Elk jaar gaan zij de uitdaging aan om met (zeer) beperkte middelen een maximaal resultaat te bereiken. Dat is terug te zien in de bezoekersaantallen: de 38 leden van OPENLUCHTTHEATERS.NL ontvingen afgelopen jaar samen bijna 400.000 bezoekers verdeeld over ruim 700 voorstellingen.

In 2009 was Openluchttheater Eibergen bijna failliet, maar wist zich ter herpakken en behoort inmiddels tot één van de grootste openluchttheaters van ons land. De afgelopen jaren is er door vele vrijwilligers hard gewerkt, gespaard en gerenoveerd om een reeks innovaties mogelijk te maken: een overkapping voor het publiek, een swingplein (dat in de winter als ijsbaan wordt gebruikt), een multi-functionele regie-ruimte, een nieuwe entree, meerdere bars, een kassa-wagen en een online-ticketsysteem. Dat alles met behoud van de markante en magische sfeer van het openluchttheater. Optredens van grote artiesten als Ilse DeLange, De Dijk, Typhoon en Douwe Bob zijn inmiddels gewoon. Dit jaar mocht Eibergen maar liefst bijna 20.000 bezoekers verwelkomen.

De prijs is vernoemd naar het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid, het theater van Epidaurus. Dit openluchttheater werd in de 4e eeuw voor Chr. gebouwd, volgens zuiver wiskundige principes en biedt plaats aan 14.000 toeschouwers. Het is werelderfgoed en als zodanig ook een grote trekpleister. Een prijs vernoemen naar dit theater is een zeer bescheiden eerbetoon aan onze verre voorouders op het gebied van openluchttheater.

Bron: OPENLUCHTTHEATERS.NL

Foto: voorzitter Henk Voets (links) van OPENLUCHTTHEATERS.NL overhandigt de oorkonde aan voorzitter Berry Kransen van Openluchttheater Eibergen (PR Openluchttheater Eibergen, Raph Schouten)​

LID WORDEN