NIEUWS

27-05-2020

ESNS debatteert: een reeks online panels over de toekomst van de populaire muzieksector

Hoe gaan de verschillende delen van de totale keten in de muziekindustrie om met de Corona-maatregelen, de beperkingen, de toegezegde hulp vanuit de overheid of juist het uitblijven daarvan en de mogelijkheden die een versoepelde lockdown biedt? ESNS geeft in een reeks van drie online panels inzicht in de toekomst van de populaire muzieksector. Alle panels zijn live te volgen via het ESNS YouTube kanaal en ook later terug te bekijken op deze site.

 

Deel I • De makers en uitvoerenden

Dinsdag 26 mei, 19.30 uur (Dit debat kunt u hier terug kijken)

Voor componisten, artiesten en (sessie)muzikanten zijn de meeste inkomsten na begin maart sterk afgenomen of zelfs geheel weggevallen. Zo zijn optredens geannuleerd, lopen investeringen in het creëren van nieuw werk sterk terug en zullen Buma/Stemra en Sena-inkomsten op termijn sterk dalen. Waar vindt deze groep muziekprofessionals ondersteuning met alle maatregelen die de overheid heeft getroffen? Welke regelingen zijn er nu precies? En houden de generieke regelingen wel voldoende rekening met de uitzonderlijke situatie waarin veel muzikanten zich bevinden? Welke aanvullende initiatieven bestaan er nog meer waarop beroepsmuzikanten kunnen terugvallen om hun werk te kunnen blijven uitvoeren? Belangrijk is hoe de overheidsregelingen er voor de langere termijn uit komen te zien. Welke agendapunten en initiatieven zijn vanuit de sector daarbij leidend voor het gesprek met het Ministerie.

Met: Arjo Klingens (Popcoalitie), Dick Molenaar (All Arts Belastingadviseurs) en Henriëtte Post (Fonds Podiumkunsten).

 

Deel II • De poppodia

Woensdag 27 mei, 17.00 uur

Het is duidelijk dat festivals vooralsnog niet doorgaan. Algemeen heersende opvatting is dat festivals en grootschalige evenementen pas weer mogelijk zijn als er een vaccin is. Maar hoe ziet de toekomst van de poppodia eruit na 1 juni? Wat is toegestaan? Wat niet? Welke kansen liggen er voor podia? Welke activiteiten worden wel gepland en uitgevoerd? En hoe lang kan een podium actief blijven als het niet geoorloofd is om de kerntaken uit te voeren en er geen inkomsten zijn terwijl de kosten doorlopen? Welke financiële mogelijkheden zijn er als de gemeente geen extra middelen toezegt? Maar ook; hoe blijf je relevant? En hoe blijf je als sector in gesprek met de overheid om het belang en de functie van een poppodium voor de samenleving te duiden?

Met: Berend Schans (VNPF), Frens Frijns (013, Tilburg), Majel Blonden (Paard, Den Haag) en Toine Tax (Doornroosje, Nijmegen).

 

Deel III • De dienstverleners en toeleveranciers

Dinsdag 2 juni, 19.00 uur

De omvangrijke sector van dienstverleners en toeleveranciers voor de live-evenementen heeft een substantieel deel van haar omzet zien verdwijnen. Bovendien is deze sector voor een groot deel gebouwd op flexibele arbeidskrachten: ZZP-ers, freelancers, kleine zelfstandigen. Veelal mensen en bedrijven die met de bestaande regelingen niet of nauwelijks zijn geholpen. Daardoor dreigen niet alleen vele duizenden banen en maar ook heel veel knowhow verloren te gaan. Livemuziek kan alleen bestaan doordat er een gezonde keten is die faciliteert en mogelijk maakt: promotors, evenementenorganisatoren, backliners, (tour)managers, programmeurs, geluid- en lichttechnici, podiumbouwers, cateraars, beveiligers, merchandisers, (tent- en bus)verhuurders, vervoerders, ticketing bedrijven, decorontwerp etc.. Hoe houden we in gezamenlijkheid de sector gezond, zodat we weer grootschalige evenementen kunnen organiseren zodra het is toegestaan? Wat vraagt dat van de bedrijven in de sector zelf en wat mag de sector van de overheid aan steunmaatregelen vragen?

Met: Antoinette Wijffels (Improve), Dennis van der Haagen (Ampco Flashlight Rental), Hans Verhoeven (MTD), Ronny Hooch Antink (Mojo Productions) en Willem Westerman (VVEM).

 

 

LID WORDEN