NIEUWS

04-02-2022

Extra steun voor de culturele en creatieve sector, met name voor zzp’ers

Sinds 26 januari zijn de deuren van de culturele en creatieve sector weer open, maar onder voorwaarden. Nog steeds gelden er strenge beperkingen voor het aantal personen in een zaal en een verplichte sluitingstijd om 22 uur. Daarom komt het kabinet, bovenop de eerdere steun voor de periode vanaf 12 november met een extra steun aan de sector voor de periode 1 februari tot en met 8 maart. Producenten van professionele livevoorstellingen en -concerten worden gecompenseerd voor inkomsten die ze uit de kaartverkoop mislopen via een regeling bij het Fonds Podiumkunsten. Hierbij wordt tot 85% van de kaarten van deze activiteiten opgekocht, ook bij annuleringen.

Steun aan makers

Een groot deel van dit steunpakket is bedoeld voor het ondersteunen van makers, kunstenaars en andere culturele professionals. Het is dan ook de bedoeling dat aanvragers ervoor zorgen dat de subsidie zo snel mogelijk terechtkomt bij uitvoerenden en zzp’ers.

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media:

“De coronacrisis blijft de culturele en creatieve sector hard raken. Naast de steun voor gesubsidieerde instellingen, is er daarom ook extra steun voor zzp’ers. Dat is hard nodig om hun kennis en kunde voor de sector te behouden. Bij de fondsen verlengen we verschillende subsidieregelingen voor makers. Ook voor zzp’ers, makers en technici in het deel van de podiumkunstensector dat niet door het Rijk wordt gesubsidieerd is er steun via de compensatieregeling bij het Fonds Podiumkunsten.”

Bekijk hier alle informatie over het aanvragen van de verschillende steunpakketten.

LID WORDEN