NIEUWS

04-09-2021

Frans Banninck Cocqpenning voor Marc van Warmerdam

Van Warmerdam heeft in 1972 aan de wieg gestaan van muziektheatergezelschap Orkater, waar hij eind september afscheid neemt als algemeen directeur. Met Orkater produceerde Van Warmerdam in de afgelopen jaren meer dan 200 voorstellingen en films in binnen- en buitenland. Hij maakte van Orkater een plek waar nieuwkomers en jonge talenten de vrijheid kregen om zich artistiek te ontwikkelen. Hij heeft de afgelopen jaren vele bijzondere voorstellingen verzorgd in Amsterdam, in samenwerking met onder meer het Bijlmer Parktheater, Theater Bellevue, ITA, het Amsterdamse Bostheater en het Over ’t IJ Festival.

Ook zette hij filmtheater Het Ketelhuis op, produceert hij films van zijn broer Alex en is hij een belangrijke speler in de lobby van de culturele sector richting Den Haag: zo streed hij voor goede arbeidsvoorwaarden, was een van de woordvoerders van de invloedrijke actie ‘Schreeuw om Cultuur’ in 2011 en zette zich in 2016 en 2019 in voor een reparatie van het budget voor het Fonds Podiumkunsten.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

LID WORDEN