NIEUWS

28-04-2021

Geen grote uitbraken na het testconcert in Barcelona

Liveconcerten, tentoonstellingen en sportevenementen zijn ofwel geannuleerd of zonder live publiek gehouden sinds de pandemie zo'n 14 maanden geleden in Europa uitbrak. Een maand geleden woonden echter zo'n 5.000 mensen een indoor proefconcert bij in de Catalaanse hoofdstad.

Voorafgaand aan het evenement werden ze gescreend en getest op coronavirus met behulp van antigeentests. De menigte werd ook geïnstrueerd om FFP2-maskers te dragen, waarbij de organisatoren de capaciteit van de badkamer beperkten.

Slechts zes mensen meldden dat ze 15 dagen later positief testten. Een lid van een medisch team dat toezicht hield op het evenement zei echter dat zijn collega's er "zeker van waren dat in vier van deze zes gevallen de overdracht niet plaatsvond tijdens het concert". "Er zijn geen aanwijzingen dat de overdracht tijdens het evenement plaatsvond", vertelde Josep Maria Llibre, een specialist in infectieziekten van het Duitse Trias i Pujol-ziekenhuis op een persconferentie.

Concertorganisator Jordi Herreruela zei: "Er is licht aan het einde van de tunnel." Aantal zaken ver onder het gemiddelde Volgens Llibre zijn de zes besmettingen minder dan de gemiddelde besmettingsverspreiding voor Barcelona op dat moment. Hij zei dat de zes gevallen zouden worden geëxtrapoleerd naar een incidentie van 131 per 100.000 mensen, terwijl het cijfer in de hele stad bijna het dubbele was.

Bron: DW

LID WORDEN