NIEUWS

16-03-2020

Gesloten tot 6 april

Zondagavond 15 maart 2020, kondigden de ministers Bruins (Medische Zorg) en Slob (Onderwijs) aan dat alle scholen, horeca, en talloze andere gelegenheden tot 6 april dicht moeten. Vrijwel per direct. Veel theaters, bioscopen, universiteiten en bibliotheken hadden sinds donderdag 12 maart de deuren al gesloten.

Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies snel op en komen veel ondernemingen direct in acute liquiditeitsproblemen, de vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan terwijl de inkomsten volledig wegvallen. Vrijdag hadden er al maar liefst 5.000 bedrijven vanwege coronaperikelen deeltijdverkorting aangevraagd, meldt het ministerie. Met inachtneming van bovenstaande maatregelen neemt volgens een eerste inschatting de omzet in de getroffen sectoren over het hele jaar 2020 met 50% af, met 0% omzet in de periode van sluiting.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet er per direct steun komen vanuit de overheid om alle getroffen horecabedrijven, zowel hotel-restaurant-café-fastservice als aanverwant bedrijf, in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen. Maar vanwege de grote animo is de verwachting dat het langer kan duren voordat bedrijven weten of zij aanspraak maken op deeltijdverkorting of andere overheidssteun.

LID WORDEN