NIEUWS

13-02-2020

Gevolgen Brexit nu al voelbaar voor Britse toerende gezelschappen

Naar verluidt worden sommige Britse toerende gezelschappen opgehouden bij Europese grensovergangen na de recente exit van het VK uit de EU, ondanks de overgangsperiode tot het einde van dit jaar.

Toeren in Europa was een bron van zorg voor Britse artiesten en technici toen Brexit opdook, waarbij experts uit de industrie herhaaldelijk waarschuwden voor dure visa en carnets, gecompliceerde bureaucratische procedures en langdurige grenscontroles. Volgens meerdere getroffen mensen worden sommige van die zorgen al gerealiseerd - hoewel een overgangsperiode of implementatieperiode van 11 maanden het VK technisch gezien gebonden houdt aan de EU-regels voor de rest van 2020.

Geluidstechnicus en tourmanager Jim Mitcham, die onlangs aan de Duits-Nederlandse grens werd tegengehouden voor "paspoort- en identiteitscontroles", zei dat duidelijk werd dat grensambtenaren gericht waren op "Britse voertuigen vanwege Brexit".

Een andere Britse tourmanager citeert soortgelijke grieven en zei dat zijn gezelschap was gestopt en zes uur aan de Italiaanse grens werd vastgehouden op de dag nadat Groot-Brittannië de EU verliet. "Het kan alleen maar erger worden", schrijft de tourmanager in een Facebook-bericht. "Het is een trieste dag voor de livemuziekindustrie."

De problemen zijn ook niet beperkt tot reizen over de weg. Een muzikant beschrijft problemen op de luchthaven van München, waar hem werd gevraagd om een ​​bewijs van accommodatie, verdere reizen en fondsen. Volgens de bron accepteren geautomatiseerde paspoorten niet langer Britse paspoorten op de luchthaven.

Lees het hele artikel hier.

Bron: IQ

LID WORDEN