NIEUWS

02-10-2018

GLOW Eindhoven: 10 t/m 17 november 2018

Nog zes weken en dan start voor de 13e keer het internationale lichtkunstfestival GLOW Eindhoven. Dit jaar worden de lichtprojecten op de route gefilterd. Met vier kleuren worden op de plattegrond de categorieën (Groot Licht, Nieuw Licht, Kunst Licht en Groen Licht) aangegeven. Een extra handvat dus. De early bird verkoop is begonnen. De GLOW-route met 35 lichtkunstwerken is gratis te bezoeken van 10 t/m 17 november 2018.

Groot Licht - het ultieme WOW effect
Met Groot Licht worden projecten aangegeven die ook echt groots zijn, in omvang, in spektakel en in beleving. Een voorbeeld van Groot Licht dit jaar is de productie van de Portugese kunstenaarsgroep Ocubo Criativo op de Catharinakerk. Virtuele dansers zijn onderdeel van dit video-mapping project. De Catharinakerk is een jaarlijks terugkerende GLOW-locatie. Ook de projectie op de Lichttoren van Jan Fabel en Dirk van Poppel wordt dit jaar groots. Zij zijn ook de makers van publieksfavoriet Blob the Bulb op GLOW 2017. 

Nieuw Licht - talent en experiment 
Deze categorie is een doorontwikkeling van wat vroeger GLOW Next was. De Nieuw Licht projecten zijn veel meer co-producties van kunstenaars, partners en studenten. Nieuwe innovatieve werken die zijn samengevoegd op de GLOW-route en niet langer geconcentreerd zijn op één locatie. Een bijzonder uniek Nieuw Licht is chatbot ‘GLOWIE’, een robot die terug praat in woorden en met licht. GLOWIE is speciaal voor GLOW ontwikkeld samen met Greenhouse Group. De chatbot ziet voor het eerst het licht tijdens de Dutch Design Week in oktober in Eindhoven.  

Kunst Licht - artistiek
Kunst Licht is de pure vorm van lichtkunst van waaruit GLOW is ontstaan. In het oorspronkelijke logo van GLOW in 2006 stonden letterlijk de waarden ‘light in art & architecture’. Dit zijn de lichtkunstwerken die in al hun eenvoud mooi zijn en verwonderen, met een bepaalde diepgang, esthetiek. Een voorbeeld hiervan is de lichtinstallatie ‘Caleidoscope’ van Tamar Frank. In een ronddraaiend ritme creëren vier kolommen onder het viaduct Fellenoord een licht- en schaduwspel. 

Groen Licht - maatschappelijk- en milieubewust
Dit zijn de projecten die gericht zijn op duurzaamheid, milieu en maatschappelijk bewustzijn. Deze waarden zijn verwerkt in de lichtkunstprojecten. Dit jaar onder andere te zien in het project Light Market van Lucas Maassen en Margriet Craens.    

Lichtshow Philips Stadion - start ticket verkoop
Het Philips Stadion, altijd levendig en indrukwekkend tijdens wedstrijden. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in het stadion als er niemand is? Als alles donker is en alles uit staat. Welke wedstrijd speelt het stadion dan? TWOFIFTYK brengt dit jaar een magisch schouwspel dat nooit eerder vertoond is, waarbij het stadion tot leven komt en een wedstrijd gaat spelen tussen schaduw en licht, tevens het thema van GLOW 2018. Een fantasievolle show waarbij techniek en muziek de overhand nemen en menselijke vormen aannemen.

Meer informatie over de projecten, de route en de lichtshow staat op gloweindhoven.nl.

Bron: Glow Eindhoven

LID WORDEN