NIEUWS

18-12-2018

Gluren bij de buren: december 2018

In gluren bij de buren kijken we wat er speelt bij verenigingen elders in de wereld. Deze keer bij het Franse AGI-SON.

Jarenlang worden de professionals uit de branche gemobiliseerd om in concertzalen en op festivals geluidspreventie onder de aandacht te brengen. Hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van een constructieve en verantwoorde benadering van de gezondheid van het publiek en de rust van de omwonenden. De Franse staat heeft een nieuw geluidsbesluit (nr. 2017-1244 van 7 augustus 2017) opgelegd, van toepassing sinds oktober 2018, zonder de mening van AGI-SON te horen over de artistieke en technische aspecten, de relevantie van de maatregelen en de economische impact. De professionals van AGI-SON, die geraadpleegd zijn tijdens het schrijven van het decreet, hadden de punten onderstreept die technisch niet verenigbaar kunnen zijn met de fysica van geluid of esthetiek en artistieke praktijken. Veel van de vereisten in de tekst zijn technisch gezien niet realistisch.

AGI-SON Live en danger

Het nieuwe geluidsbesluit heeft gevolgen voor de gehele branche: kunstenaars, producenten, distributeurs, theaters, festivals, technische teams) en toeschouwers:

  • De artistieke expressie in gevaar
  • De muzikale diversiteit wordt aangevallen
  • Het is een bedreiging voor openluchtconcerten en festivals
  • De hele scène verzwakt.


AGI-SON, PRODISS en Sacem hebben een campagne gelanceerd om professionals te mobiliseren en  ook het publiek wordt geconfronteerd met de desastreuze gevolgen van het nieuwe besluit. Er is een professionele kit met een poster, een flyer en webbanners gemaakt om de campagne te promoten. De online petitie #Live en danger, is het platform van de campagne. De professionals vragen onder andere om een heropening van een raadpleging over het decreet van 7 augustus 2017 en de invoering van een overgangsperiode om de ontwikkeling van geschikte instrumenten mogelijk te maken.

> Teken de petitie # Live en danger

Bron: AGI-SON

LID WORDEN