NIEUWS

16-07-2018

Gluren bij de buren: juli 2018

In gluren bij de buren kijken we wat er speelt bij onze zusterverenigingen elders in de wereld. Deze keer bij de DTHG (der Fachverband Deutsche Theatertechnische Gesellschaft).

 • Vorige maand vierde de DTHG de 111e verjaardag op de 59e Bühnentechnischen Tagung in Dresden. Met 84 exposanten en 1.350 bezoekers kijkt de organisatie tevreden terug.
 • IGVW: De DTHG participeert in het samenwerkingsverband IGVW. Zie hier onze eerdere berichtgeving over IGVW.
 • Symposium DTHG en BKM: Op 13 november 2018 organiseren DTHG en BKM (overheid) een symposium over de bouw en renovatie van theaters en evenementenlocaties. Doel is een handleiding te ontwikkelingen voor uitvoering van plannen en vernieuwing van deze gebouwen.
 • Gelijkheidsambtenaar: DTHG heeft laten weten gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de evenementenindustrie te willen bevorderen.
 • Samenwerking INTHEGA: INTHEGA is de belangenvereniging van steden en dorpen zonder eigen theatergezelschap. Zij vertegenwoordigen ongeveer 12 miljoen inwoners in kleine en middelgrote steden. De DTHG en INTHEGA hebben de afgelopen maanden prettig samengewerkt en zullen zich in de toekomst samen blijven richten op  gezamenlijke projecten zoals digitalisering en bouw en renovatie van bestaande gebouwen. INTHEGA heeft een database van alle huizen gemaakt en wil deze in de toekomst uitbreiden met gegevens van technische apparatuur. DTHG-leden kunnen tegen korting gebruik maken van deze database.
 • Netzwerk Beginners: DTHG biedt een netwerk voor jonge professionals waarin ideeën uitgewisseld kunnen worden en jongeren gemakkelijker aan een stage kunnen komen.
 • Akademie für Digitalität und Theater: Experimentele laboratoria leren van elkaar. Ministeries en openbare instellingen zijn geïnteresseerd in oprichting en ontwikkeling. De deelstaat Nordrhein-Westfalen ondersteunt ook financieel de academie.
 • EcoDesign: Het assortiment halogeenlampen is onmisbaar voor het artistieke lichtontwerp!
 • Chronik online: Hubert Eckart schreef de DTHG-kroniek. Hierdoor heeft de vereniging het meest uitgebreide naslagwerk over de ontwikkeling van eventtechnologie van de afgelopen 111 jaar. Het boek geeft een overzicht van de ontwikkeling en geschiedenis van podiumtechnologie en architectuur. Het kan een belangrijke bron zijn voor (technische) theaterstudies. Chronik.dthg.de
 • Mobile Akademie: Tijdens de BTT in Dresden werd door DTHG-leden de wens uitgesproken voor een Mobile Academy. Euraka en het DTHG-bestuur voeren hier intensieve gesprekken over. INTHEGA zal hierbij samenwerken met DTHG.
 • ETTE: het ETTE-project (European Theatre Technicians Education Project) gaat over indeling van Europese vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen. Bevestigd is dat er een Europese pas komt. De cursus en pas zijn bedoeld om de elementaire veiligheidscompetenties van iedereen op het podium, in het theater en op evenementen te verbeteren. In tegenstelling tot andere initiatieven is dit niet gericht op wetgeving maar op competenties, op het beheersen van een veilige werkpraktijk. Instructeurs- en leerlinghandleidingen zijn gratis verkrijgbaar. Er is inmiddels ook buiten Europa grote belangstelling voor het project. 
 • Internationale contacten: DTHG is door verschillende instanties en vertegenwoordigers gefeliciteerd het 111-jarig jubileum, waaronder door de Nederlandse OISTAT-president Bert Determann.
 • Bühnenverein: De werkgroep Workplace Future houdt zich bezig met personeelsontwikkeling en het tekort aan geschoolde arbeiders in theaters.


Bron: DTHG

LID WORDEN