NIEUWS

13-09-2017

Grond rond Schouwburg Middelburg ernstig vervuild

Op 12 september, de dag dat de verbouwing van de Middelburgse schouwburg van start ging, kwam naar buiten dat de plannen voor park Molenwater tonnen meer gaan kosten dan verwacht. De grond rondom de schouwburg is ernstig vervuild en de kosten voor de aanleg van een parkeerplein vallen hoger uit dan verwacht. Omwonenden zijn geïnformeerd.

De extra kosten voor de vervuilde grond bedragen zo’n 300.000 tot 500.000 euro, het exacte bedrag is nog niet bekend. De grond is ernstiger vervuild dan gedacht, voor de extra milieumaatregelen is geen geld opzij gezet. Het parkeerplein wordt 100.000 euro duurder. Dit gaat naar een plan, gemaakt door een bewonersgroep dat op veel draagkracht kan rekenen.

Naast de hogere kosten zal het complete project zes tot twaalf maanden langer gaan duren. Dit komt omdat door het parkeerplein het bestemmingsplan gewijzigd moet worden, deze procedure zal enige tijd in beslag nemen. Met de exploitant van de schouwburg, Zeelandtheaters, is contractueel vastgelegd dat parkeerproblemen voor 1 september 2018 opgelost moeten zijn. Dan gaat de schouwburg, na een ingrijpende verbouwing weer open. De sloop van het interieur van de schouwburg loopt op schema. Na de verbouwing moet de schouwburg nog zeker 25 jaar mee kunnen.

In 2003 werd er voor het eerst gesproken over de locatie van de stadsschouwburg in Middelburg. Het gebouw was sterk verouderd. Eerst werd besloten het te verplaatsen, maar toen werd begonnen met bouwen ontstond schade aan omliggende woningen. De bouw werd gestaakt. Het braakliggende terrein werd verkocht, volgegooid met water en uiteindelijk weer gedempt. Inmiddels is er een grasveldje en klein speeltuintje op de locatie. In 2007 werd het oude gebouw opgelapt. Inmiddels is besloten dat het oude gebouw gerenoveerd wordt. Het gaat om groot onderhoud zoals de plafonds, dubbele beglazing en nieuwe stoelen. De gemeente Middelburg besloot gelijktijdig de omliggende omgeving aan te pakken: het Molenwater en de parkeerplaatsen bij de schouwburg.

Bron: PZC, Omroep Zeeland

LID WORDEN