NIEUWS

15-10-2018

Grootste theatercomplex ter wereld geopend in Taiwan

Zaterdag 13 oktober opende de Taiwanese president Tsai Ing-wen het National Kaohsiung Center for the Arts in Taiwan, ontworpen door Francine Houben (Mecanoo architecten).

Het theatercomplex is het grootste kunstencentrum onder één dak, met een oppervlakte van twintig voetbalvelden. Het gebouw van 225 meter lang en 160 meter breed.

Het theater- en muziekcomplex staat op een voormalig kazerneterrein, dat inmiddels is getransformeerd tot een park. De vorm van het complex is geïnspireerd door de banyanboom. Het gebouw kan gezien worden als glooiend bomenlandschap. Er zijn twee concertzalen, een operazaal en een theater, met in totaal 5.861 stoelen, en waar de ‘kruin’ van de boom de grond raakt, is een openluchttheater aan het park gemaakt: Banyan Plaza. Geprobeerd is om de ambiance ontspannen en huiselijk te maken: straattheater, een ontmoetingsplek.

Het project kostte 300 miljoen euro.

Directeur is de Taiwanese dirigent Chien Wen-pin, die zijn sporen verdiende aan de Deutsche Oper am Rhein. De eerste buitenlandse gasten die hij uitnodigt zijn de Berliner Philharmoniker.

Het kunstencentrum verrees in Kaohsiung, de derde stad van Taiwan. Ze telt drie miljoen inwoners, kende een snelle groei door de havenindustrie en investeerde intussen sterk in cultuur.

Het ontwerp van het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaohsiung het hoogtepunt in het omvangrijke oeuvre van Francine Houben. Daarvoor wordt ze op 1 november beloond met de BNA Kubus, de tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Zie hier en hier voor een video van het National Kaohsiung Center for the Arts.

Bron: 1Limburg, de Volkskrant, De Standaard

LID WORDEN