NIEUWS

06-04-2016

Het eerste energieneutrale theater van Nederland

Theater Ins Blau, het vlakkevloertheater uit Leiden wil nog deze zomer volledig energieneutraal worden. Het innoverende theater wil een voorbeeld zijn voor de kunst en cultuurbranche. Nederland kent nog geen energieneutraal theater, de investering is vaak te hoog. “Schone kunst hoeft niet vuil te zijn” aldus Theater Ins Blau.

Om 100% energieneutraal te worden, is er meer nodig dan de kachel een graadje lager zetten. Theaters zijn immers grootverbruikers van energie. Het theater wil haar energiebehoefte verlagen en volledig overgaan op eigen energie.

Er worden drie verschillende maatregelen genomen om de beoogde energieneutraliteit te bereiken. Allereerst zal het dak van het theater vol gezet worden met zonnepanelen. Ten tweede worden de theaterspots vervangen door LED-spots. Ten derde zal een warmte-terugwininstallatie er voor zorgen dat de warmte uit de theaterzaal zo mogelijk wordt gebruikt om de rest van het pand te verwarmen.

Vooral de theaterspots verbruiken veel energie, zo’n 1000 watt per stuk. Met de LED-spots kan Theater Ins Blau haar verbruik met 75% reduceren.

Theater Ins Blau heeft een groot deel van de financiering rond, dankzij de gemeente Leiden en Fonds 1818. De laatste €80.000 gaat zij ophalen door middel van een crowdfundingcampagne ‘Groen licht voor Theater Ins Blau’. Als de crowdfunding voor 17 april succesvol wordt afgesloten, heeft Nederland in september haar eerste energieneutrale theater. Kijk voor meer informatie over de crowdfunding op www.voordekunst.nl/theaterinsblau

Bron: Theater Ins Blau

LID WORDEN