NIEUWS

31-08-2016

Het Nationale Theater start per 1 januari 2017

Vandaag, 31 augustus, kondigen de Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel, NTjong en Theater aan het Spui aan dat de voorgenomen fusie per 1 januari 2017 definitief doorgang vindt. De naam van de nieuwe organisatie luidt: Het Nationale Theater. De Raden van Toezicht en bestuur van de betrokken organisaties zijn deze week akkoord gegaan met deze fusie.

Door de fusie ontstaat een krachtige theaterorganisatie, het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland met meerdere zalen in Den Haag, een open en bruisend gemeenschapshuis voor een breed publiek. 

De ambitie is om met Het Nationale Theater een toonaangevende nationale culturele instelling neer te zetten, met eigen theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui. Het Nationale Theater produceert en programmeert vernieuwend, geëngageerd toneel en journalistieke programma's, voor volwassenen en jeugd. Het toont een breed scala podiumkunsten van cabaret tot dans. Het gezelschap blijft uiteraard in het hele land spelen en is het grootste reisgezelschap van Nederland.

De directie van Het Nationale Theater is aangesteld en bestaat uit Walter Ligthart (Voorzitter directie), Theu Boermans (Directeur Productie), Cees Debets (Directeur Programmering) en Simon van Driel (Zakelijk directeur). Per 1 september 2018 neemt Eric de Vroedt de functie van Theu Boermans over.
In sociaal opzicht zullen de gevolgen van de fusie beperkt zijn. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. De organisatie Het Nationale Theater heeft het afgelopen jaar gezamenlijk subsidies aangevraagd voor het Kunstenplan 2017-2020 bij Gemeente Den Haag en het Rijk. Over deze aanvragen is inmiddels positief geadviseerd.

Bron: ANP

LID WORDEN