NIEUWS

16-06-2019

In memoriam Henk van der Geest

 

Donderdag 13 juni 2019 is markant en vermaard lichtontwerper Henk van der Geest (1952) overleden. Hij was reeds enige tijd ernstig ziek. Henk was niet alleen een groot vakman met vele lichtontwerpen voor theater, architectuur en musea op zijn naam, hij had vooral een sterke en gepassioneerde visie op het fenomeen licht. Met al zijn kennis en liefde voor licht en lichtontwerp heeft hij veel voor het hele vakgebied en voor de VPT betekend.

Zijn betrokkenheid bij de VPT dateert van vrijwel het begin. In nummers uit 1981 van de vakuitgave van de VPT, dat toen nog ‘Podium & Techniek’ heette, was hij al adverteerder en sponsor, maar zijn betrokkenheid ging veel verder. Al snel verschenen artikelen van zijn hand in het blad dat nu Zichtlijnen heet. Hij heeft er tientallen geschreven en was circa 15 jaar lid van de redactie.

Henk was ook een groot belangenbehartiger en inspirerende docent. In 1984 nam Henk samen met Wim Dresens en René Waerts het initiatief om de vereniging Lichtontwerpers Nederland op te richten, met als doel de Nederlandse lichtontwerpers bijeen te brengen en hun belangen te behartigen. In 2007 richtte hij het Instituut voor Lichtontwerpen – iLo – op om de kwaliteit van lichtontwerpen te stimuleren en kennis te delen. Henk is ook heel lang hoofd van de OISTAT Lighting Design Group geweest, gaf veel lezingen en cursussen in het buitenland en was een van de initiatiefnemers van Scenofest, het PQ randprogramma voor studenten.

Tot het laatst toe bleef hij de belangen van lichtontwerpers met verve behartigen. De afgelopen jaren ook in verband met de hype rond LED en de Europese hetze tegen conventionele lichtbronnen die de ware lichtontwerper onterecht dreigt te beroven van een wezenlijk deel van zijn creatieve gereedschapskist.  

In 2008 ontving hij voor al zijn verdiensten de Frits van den Haspel Award van Reind Brackman. Het deed hem goed dat deze prijs, nadat hij die heeft doorgegeven aan Niko Bovenberg deze hem doorgaf aan de helaas in 2018 overleden Hugo van Uum, een ander groot lichtmens.

Wij staan allen op de schouders van inspirerende voorgangers en verliezen met Henk van der Geest een zeer gewaardeerde vakbroeder waar de VPT veel dank aan verschuldigd is. Wij wensen zijn vrouw Titia en alle familie, vrienden en vakgenoten veel sterkte met dit verlies.

Het bestuur van de VPT

 

 

 

LID WORDEN