NIEUWS

15-11-2023

In memoriam Jeroen de Leeuw

Jeroen de Leeuw (1966-2023) richtte zich de laatste jaren met succes op het bouwen van communities en adviseren rondom duurzaamheid. "De sleutel voor verdere verduurzaming ligt in de samenwerking met de omgeving."

Daartoe startte hij zijn eigen adviesbureau op onder de naam Advies etc. Hij werkte voor Theater Rotterdam, 7Square Endeavour, Theater Meervaart, Amare en vele andere. Een waar ambassadeur voor duurzaamheid, het ging wat hem betreft niet ver en snel genoeg.

Dhian Siang Lie schreef onderstaande In Memoriam:

========================

Op 15 oktober 2023 overleed Jeroen de Leeuw. Jeroen was een bijzonder mens in de podiumkunsten. Hij was actief als adviseur, projectleider, bestuurlijk en als lid van de VPT. Hij was daarbij een geweldig mens, echtgenoot en vader van twee geweldige zoons. En het is vooral naar hen die mijn gedachten uitgaan al sinds het bericht dat Jeroen ernstig ziek was geworden en hij zijn alom gewaardeerde werkzaamheden en activiteiten uit zijn handen moest laten vallen.

 

Over die vaak heel verschillende werkzaamheden en activiteiten is veel te vertellen en ik hoop dat meerdere mensen die daarvan getuige zijn geweest dat ook doen, opdat Jeroen ten aanzien van geen enkel aspect van zijn vruchtbare leven vergeten wordt.

 

Ik wil in het bijzonder getuigen van wat Jeroen voor mij en mijn eigen ontwikkeling betekend heeft. Voor een snelle blik op wie hij en was en ikzelf, zie in de eerste plaats de respectievelijke pagina’s in de Theaterencyclopedie.

 

Jeroen was dus eigenlijk een moderne danser, maar daarnaast had hij ook een vakopleiding als meubelmaker. Door een blessure ging Jeroen zich bezighouden met de werkzaamheden rond de realisatie van de Theaterschool-voorstellingen (nu Academie voor Theater en Dans) en kwam al snel tot de ontdekking dat de verschillende dansopleidingen geen gestructureerde organisatie hadden rond die voorstellingen. Jeroen ontwikkelde daarvoor een plan, gebaseerd op het begrip voorstellingsleider, dat in die tijd begon rond te zingen in de podiumkunsten en bood dit plan aan de directie van de Theaterschool aan, waaronder een voorstel om een opleiding voorstellingsleider te beginnen. De directie vertelde over dit plan in de Commissie van advies van de Theaterschool, waarvan ik in die tijd voorzitter was. Voor mij, als aanjager van een dergelijke positie bij Het Nationale Ballet, was dat de aanleiding om met hem in contact te komen.

 

Gezamenlijk werkten wij zijn plan uit en introduceerden dit bij de directie die hem de ruimte gaf om een vorm van voorstellingsleiding rond de Theaterschool-dansvoorstellingen te organiseren. Jeroen raakte door mijn bemoeienis geïnteresseerd in mijn werkzaamheden als adviseur in de podiumkunsten en toen ik daarbij wat hulp kon gebruiken, vroeg ik Jeroen.

 

Was ik aanvankelijk zijn leermeester om ook adviseur te worden, ik profiteerde tegelijk van zijn vaak originele kijk op organisatie en de theatertechniek in de podiumkunsten. Hij voorkwam daardoor dat ik niet vastroestte in oude modellen, werkwijzen en opvattingen uit mijn verleden. Ik leerde daardoor net zoveel van hem als hij van mij. Jeroen begon daarbij zelf nieuwe opdrachten aan te trekken, waar wij samen aan werkten. Hij hielp zo mijn krimpende opdrachtenportefeuille te compenseren. Kortom, de samenwerking was vruchtbaar voor ons beiden.

 

Tegen de tijd dat ik besloot met werken te stoppen, besloot Jeroen dat het tijd werd als adviseur op eigen benen te gaan staan. Ik heb hem daarin met het volste vertrouwen gesteund in de constatering dat Jeroen een geweldige ontwikkeling had doorgemaakt van mijn assistent tot de betrouwbare en creatieve zelfstandige adviseur en projectleider, alsook in diverse bestuurlijke posities.

 

Zo dankbaar als ik was dat Jeroen door zijn professionele ontwikkeling, mijn eigen aflopende activiteiten rustig kon uitzitten, zo dankbaar betoonde Jeroen zich naar mij, door zich persoonlijk geweldig in te zetten opdat ik een koninklijke onderscheiding zou verkrijgen voor mijn eerdere werk.

 

Dank, Jeroen, voor wat jij op een bescheiden wijze voor mij en voor veel diverse andere personen en organisaties rond podiumkunsten hebt betekend en voor "schouders die je hebt geboden waar andere en nieuwe generaties bovenop kunnen staan".

 

Dhian Siang Lie, erelid VPT

LID WORDEN