NIEUWS

19-11-2019

In Memoriam Piet Nieuwint

Met dit bericht willen wij het ontzettend verdrietige nieuws delen dat Piet Nieuwint (1947), geluidstechnicus en geluidsontwerper, op 11 november 2019 op 72 jarige leeftijd is overleden.

Na een carrière als technisch tekenaar en projectbegeleider bij een ingenieursbureau, werkte Piet Nieuwint sinds 1979 als geluidstechnicus bij theatervoorstellingen en concerten. Hij reisde o.a. met Harry Sacksioni, Frans Halsema, Robert Paul, Toon Hermans, Paul van Vliet en vele anderen langs theaters en concertzalen in binnen en buitenland. Ook Louis Andriessen, Het Residentie Orkest en het Holland Festival behoorden tot de opdrachtgevers. In die periode was hij verantwoordelijk voor de geluidskwaliteit van meer dan 3500 voorstellingen en concerten.

Sinds 1993 had hij een eigen bedrijf: “Bureau voor Geluidprodukties”. Vanaf dat moment maakte hij vele ontwerpen voor onder andere opera’s, musicals en locatietheater. In 1994 ontving hij in het Circustheater te Scheveningen de “Scheveningen Vormgevingsprijs” voor het geluidsontwerp bij de voorstelling Scherzo van Mini en Maxi. In 2002 was hij (mede) verantwoordelijk voor het geluidsontwerp bij het burgerlijk huwelijk van Willem Alexander en Maxima in de Beurs van Berlage te Amsterdam. In 2012 is aan Piet de Gouden Krommer uitgereikt.

Sinds 1985 was hij docent geluidstechniek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de afdelingen Art Of Sound, Opleiding Docent Muziek en de Jazzafdeling. Hij doceerde vanaf 2003 aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bij de opleidingen Theatermaker, Techniek & Theater (OTT) en Productie Podiumkunsten (OPP). Daarnaast deed hij geluidsworkshops in theaters met en voor de eigen technici. Een groeiende activiteit was die van geluidsadviseur bij theaters, concertzalen en gezelschappen. Naast zijn docentschap gaf Piet geluidsworkshops in theaters met en voor de eigen technici.

Onze gedachten gaan uit naar familie en naasten.

Bronnen: AES en TheaterEncyclopedie

LID WORDEN