NIEUWS

13-06-2024

International Theatre Afternoon

Zaterdagmiddag 22 juni fungeert Tryater in Leeuwarden als gratis ‘klein-Oerol’ met buitenlands, meertalig en eigentijds theater. Tijdens de International Theatre Afternoon spelen Noord-Noorse en Bretonse gezelschappen ieder een korte voorstelling in de eigen kleine taal, met Friese vertaling. Na afloop is er een nagesprek met de makers. De middag opent met een veelzijdige talkshow over theater in minderheidstalen, met onder andere de internationale gezelschappen én Friese taalgedeputeerde Eke Folkerts als gasten. Een plek reserveren kan via de Tryater-website.

 

Bretonse voorstelling
Rapper/muzikant/theatermaker Christophe le Menn uit Bretagne (Frankrijk) speelt het sferische en muzikale Bastard (in het Fries Bastert), over zijn persoonlijke zoektocht naar zijn vader. Le Menn is internationaal actief op verschillende gebieden en betekent veel voor de Bretonse taal, door 200.000 mensen gebezigd. Als rapper is hij populair maar hij is bijvoorbeeld ook een gewild acteur, muzikant en comedian. Bastard is een moderne, multidisciplinaire voorstelling die de bezoeker op bijzondere wijze meevoert op een innerlijke reis.

 

Noord-Noorse voorstelling
Uit het noorden van Noorwegen komt gezelschap Kvaaniteätteri om Sallika lasten tulla minun tyköni (Lit de bern mar by my komme) uit te voeren. Een persoonlijk verhaal van producent Inger Birkelund, geregisseerd door Wessel de Vries van Tryater. Birkelund schetst hierin de strijd die zij als moeder binnen de lokale, Læstadiaanse kerk voerde. Met een belangrijke rol voor het Kven, de taal die in het gebied nog door zo’n 5.000 mensen gesproken wordt. Beide stukken - rond de 45 minuten -  worden tweemaal in een eigen zaal gebracht, zodat iedere bezoeker ze kan zien. De Fries ondertitelde voorstelling wordt steeds afgesloten door een nagesprek, met makers en publiek.

 

Talkshow met Friese gedeputeerde en makers
Voorafgaand aan de voorstellingen is er een talkshow over minderheidstalen en theater, in de Grutte Seal van Tryater. Met leiders van gezelschappen Teatr Piba (Bretagne), Kvaaniteätteri (Kven) en Tryater. Ook schuiven toneelschrijvers en andere makers aan. Te gast zijn verder Friese taalgedeputeerde Eke Folkerts en Elisa Braun, de Duitse projectmanager van het internationale project Phōnē waar acht Europese gezelschappen aan deelnemen en deze International Theatre Afternoon een uitwerking van is. De waarde van taal en van theater en wat de twee voor elkaar betekenen wordt besproken en er is, met input vanuit de zaal, uitwisseling over bijvoorbeeld taalliefde en struikelblokken die het opwerpt.

 

De internationale theatermiddag, op zaterdag 22 juni bij Tryater aan de Oostersingel in Leeuwarden, is gratis toegankelijk maar reserveren via www.tryater.nl/ita wordt vanwege de ruimte op prijs gesteld.

 Credits foto: Christophe le Menn

 

LID WORDEN