NIEUWS

06-10-2018

Johan Maaswinkel: In Memoriam

De Vereniging voor Podiumtechnologie heeft het droevige bericht ontvangen van het plotselinge overlijden van Johan Maaswinkel.

Bij leven was Johan toneelmeester van het Nieuwe de la Mar Theater.

Ere-lid Frits van den Haspel schreef een In Memoriam:

Johan Maaswinkel is op 1 oktober overleden.

We kennen Johan al erg lang. In het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw kwam ik in het Nieuwe de la Mar Johan al tegen. De assistent van Jan Borkus. Na het vertrek van Borkus lag het voor de hand dat Johan hem opvolgde. Johan heeft dat ingevuld tot september 2003, het moment van zijn afscheid van het theater. Dat afscheid werd opgeluisterd met het opspelden van de Gouden Krommer bij Johan.

Wanneer je goed telt waren die 40 jaren al eerder gepasseerd. Het personeel in het Nieuwe de la Mar was bijzonder personeel. Zij verzorgden de voorstellingen in technische zin, uiteraard. Destijds geen sinecure. Het theater lag op de eerste etage en alle decors gingen naar binnen m.b.v. een hijstouw. Zij waren daar zeer bedreven in, ook in de volgorde van binnenhalen van het materiaal. Het theater was niet erg groot, een diepte van 6,25 meter. Van de toneelrand tot de stenen schoorsteen van buurman Hotel Americain. Ook de breedte hield niet over. Het aantal schijnwerpers was beperkt en de lichtinstallatie was een eigen ontwerp. Met behulp van pedalen en fietskettingen werd op ingenieuze wijze een koppeling tot stand gebracht met de 12 transformatoren om het licht te regelen. Toch zijn hier alle musicals van de Crane in premiere gegaan en hebben diverse cabaretiers hier series gebracht. Het theater was elke dag open.

Naast de theatertechniek was ook het beheer van het gebouw een veelzijdige taak. Het eenvoudigste klusje was het controleren van de toiletten en de aanwezige closetrollen. Maar verstoppingen en lekkages kwamen ook voor en werden in eerste instantie in 'eigen beheer' uitgevoerd. Er was geen budget, het was een particulier theater. Piet Meerburg en Wim Sonneveld waren destijds de eigenaren. De samenwerking met de gezelschapstechnici, de humor en het plezier om steeds tot een oplossing te komen hebben hier niet onder geleden.

Dit alles is al een tijdje voorbij en nu definitief, dank je Johan. - Frits van den Haspel

Toen Johan Maaswinkel in 2003 afscheid van het Nieuwe de la Mar Theater nam, was hij 64 en had er 46 jaar op zitten. Zijn afscheidsavond werd opgeluisterd door artiesten als Japerina de Jong, Lenette van Dongen, Karin Bloemen, Martin van Dijk, Cor Bakker en Paul Haenen. Hij was samen met zijn collega Thom Schults onafscheidelijk en namen samen afscheid. Twee jaar na hun vertrek sloot het Nieuwe de la Mar Theater de deuren om plaats te maken voor het DeLaMar Theater.

Bob Logger herinnert zich nog een rondleiding van Johan in het theater. Johan Maaswinkel woonde zo dichtbij dat hij tijdens de rondleiding exact kon vertellen waar voor de verbouwing zijn woning was en waar zijn bed gestaan heeft. Er zijn een aantal huizen bij het theater getrokken na de verbouwing.

Pelle Herfst begon als 17-jarige als toneelknecht bij Johan Maaswinkel en leerde daar het vak. Hij zegt dat het hem gebracht heeft tot waar hij nu is en koestert warme herinneringen.

Wij wensen de nabestaanden van Johan Maaswinkel veel sterkte met dit verlies.

De uitvaart van Johan Maaswinkel vindt plaats op begraafplaats De Nieuwe Ooster te Amsterdam op dinsdag 9 oktober om 12.00 uur.

LID WORDEN