NIEUWS

06-11-2019

Lights in Blokzijl – 1e editie!

In de donkere decembermaand zal er dit jaar voor de eerste keer “Lights in Blokzijl” worden georganiseerd. De organisatie is in handen van BERLUX lighting design onder leiding van Berry van Egten en Ellen Goulmy., eveneens gevestigd in Blokzijl.

Lights in Blokzijl is het zusje van Lights in Alingsas. Eenzelfde soort evenement wat in Zweden al 20 jaar succesvol wordt georganiseerd.

Lights in Blokzijl bestaat uit een aantal onderdelen;

Internationale lichtontwerp workshop “Lights in Blokzijl” (6 december t/m 12 december) waarbij er op diverse locaties in Blokzijl gedurende 6 dagen een lichtkunstwerk ontworpen en gebouwd zal worden door een team onder leiding van een workshopleader.

Voor de workshopleaders zijn er diverse internationale lichtontwerpers uitgenodigd om een team te leiden en ieder team bestaat uit 10 studenten en professionals die allen geïnteresseerd zijn in licht en verlichten. Deelnemers hebben diverse achtergronden en komen uit de architectuur-, vormgevings-, kunst- en lichtbranche. Het doel van deze educatieve ervaring is dat deelnemers in staat zijn een lichtconcept uit te werken tot een tastbaar resultaat. Er zal getest worden met materialen en verlichting maar ook dient er in een groep samen gewerkt te worden. Een workshopweek is dan ook een zeer enerverende ervaring voor iedereen!

De workshopleaders bestaan uit:

  • Roberto Corandini (Italië)
  • Sjoerd van Beers + Juliette Nielsen (NL)
  • Luciana Alanis (Zwitserland)
  • Korhan Şişman (Turkije)
  • Anuj Gala (Finland) + Rogier Hengeveld (NL)
  • Kapil Surlakar (India)
  • Johan Moritz (Zweden) + Tina Wikström (Zweden)

Lichtcongres:

Op 11 december wordt er een Engelstalig lichtcongres georganiseerd. Gedurende deze dag geven top-sprekers vanuit de wetenschap, architectuur en lichtontwerp presentaties over licht gerelateerde onderwerpen. Als afsluitend onderdeel van het congres zullen de presentaties van de 7 workshop teams worden getoond die ieder het lichtconcept van het door hun gebouwde lichtkunstwerk zullen presenteren. Na afloop van het congres zal de officiële opening plaatsvinden met als hoogtepunt het aanzetten van alle lichtkunstwerken!  

Lichtfestival “Lights in Blokzijl”

Van 11 t/m 22 december zijn de lichtkunstenwerken voor iedereen, dagelijks van 17:00 tot 23:00, te bezoeken en worden er diverse extra activiteiten georganiseerd in en rond Blokzijl. Toegang is gratis.

www.lightsinblokzijl.nl

Over Lights in Blokzijl

In 2000 is er in Zweden een groep lichtontwerpers op zoek gegaan naar een locatie waar studenten en professionals in een echte omgeving met licht en verlichting konden werken. Deze eerste aanzet is een jaarlijkse traditie geworden en het evenement Lights in Alingsas wordt dit jaar (2019) voor de 20e maal georganiseerd. Berry van Egten van BERLUX lighting design is één van de workshop leiders geweest en is nog altijd sterk betrokken bij het evenement in Zweden en wilde dit event naar Nederland halen. Dit jaar zal de eerste editie zijn van Lights in Blokzijl waar er van idee naar realisatie in 6 dagen wordt gewerkt aan een lichtkunstwerk. De workshop leert de deelnemers theoretische en praktische vaardigheden in lichtontwerp. Het belangrijkste doel is dat een professionele lichtontwerper de deelnemers begeleid en inspireert door het gehele lichtontwerpproces. De workshop duurt 6 dagen en wordt ondersteund door de IALD (International Association of Lighting Designers), educatieve instellingen en vele partners. Vanuit de lichtfabrikanten worden de meest moderne armaturen, lichtbronnen en lichtregelapparatuur voor de workshop ter beschikking gesteld.

De eerste editie van het festival vindt plaats van 11 t/m 22 december. Gedurende deze dagen zijn de diverse lichtkunstwerken dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen in de historische binnenstad van Blokzijl. Alle werken zijn de gehele periode tegelijkertijd verlicht. Daarnaast worden er diverse side-events georganiseerd tijdens deze dagen. Toegang is gratis

De kunstwerken zijn gemaakt door nationale en internationale deelnemers welke tijdens de Lights in Blokzijl workshop in 6 dagen zijn gemaakt.

www.lightsinblokzijl.nl

 

Niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en rechtenvrij beeld contact op met:

 Lights in Blokzijl, Bierkade 9, 8356DH Blokzijl  ​0527 - 20 55 70  // 06 36 46 68 43 (Ellen Goulmy) of via: info@lightsinblokzijl.nl

Afbeelding met illustratie

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met object

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

 

 

 

 

 

 

LID WORDEN