NIEUWS

15-04-2020

Live vraaggesprek met Minister van OCW Ingrid van Engelshoven

Op 14 april zou de Werkconferentie Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Sector plaatsvinden, georganiseerd door Platform ACCT. Doel van de conferentie was om met de breed vertegenwoordigde sector in gesprek te gaan over actuele arbeidsmarktvraagstukken. Minister van Engelshoven van OCW zou als spreker aanwezig zijn.

Als alternatief voor de conferentie vond er een live vraaggesprek plaats tussen Minister van Engelshoven en moderator Kim Coppes op het kantoor van het OCW en met de interim voorzitter van Platform ACCT, Erik Akkerman die thuis via Skype meedeed.

Dit gesprek was  bedoeld om de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector en uiteraard de enorme gevolgen op de sector na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus te bespreken. Hoe houden – of krijgen - we de sector vitaal en toekomstbestendig? Welke maatregelen zijn er genomen? Welke kansen liggen er voor makers om zich bij- of om te scholen en verder professioneel te ontwikkelen? Ieder die geïnteresseerd was kon vragen insturen en die zijn gebundeld en aan de minister gesteld.

Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) ziet zij dat het voorjaarsseizoen voor de culturele sector verloren is. De omzetderving is vele malen groter dan zij ooit kunnen oplossen. Als we kijken naar alle getroffen sectoren dan zal nergens de omzet helemaal goed gemaakt worden. Iedereen zal toch zoveel mogelijk moeten kijken naar de generieke oplossingen want een oplossing voor alle denkbare varianten is een onmogelijke opgave. De maatregelingen zijn voor niemand een vetpot. Haar doel is om de sector zo vitaal mogelijk te houden zodat als de situatie weer normaal is, of liever als we in het nieuwe normaal zijn, mensen zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen.

Ze onderschrijft dat dit een sector is zonder veel vet op de botten en dat het een sector is dat nu zijn geld eigenlijk moet verdienen en dat dat geld niet meer terug te verdienen is. Daarom werken zij snoeihard om de problematiek op te lossen. Het onderzoek naar een overbruggingsmaatregel gaat stapje voor stapje.  “Ik hoop dat zij de ministers van economische zaken en financiën kan overtuigen van het belang van de cultuursector voor het publiek.” Want vooral nu wordt duidelijk dat dit een vitale sector is voor de welzijn van mensen.

Ter afsluiting van de livestream vond er een kort nagesprek plaats met moderator Kim Coppes, Erik Akkermans en Jan Brands, bestuurslid van Platform ACCT.

Kijk hier het volledige interview.

 

 

LID WORDEN