NIEUWS

11-05-2016

Meet and greet met Taiwanese collega’s

Medewerkers van het Taipei Performing Arts Center (TPAC) zijn op dit moment in Nederland voor een stage. Vorige week in de Stadsschouwburg Amsterdam, nu in Nationale Opera en Ballet en volgende week in de Rotterdamse Schouwburg. TPAC is een spectaculair nieuw theater in het centrum van Taipei, ontworpen door Rem Koolhaas. Taiwan investeert al enkele jaren op grote schaal in nieuwe theaters. In Taichung bouwde de Japanse architect Toyo Ito het nieuwe Taichung Metropolitan Opera House. Het National Theater in Taipei wordt ingrijpend verbouwd en in Kaohsiung wordt gebouwd aan het Wei Wu Ying National Kaohsiung Center for the Arts. Dat laatste project is een ontwerp van Mecanoo Architecten uit Delft. Er zijn niet alleen Nederlandse architecten betrokken bij de nieuwe theaters, maar ook Nederlandse theateradviseurs waaronder Frans Swarte die aan dit project werkte voor het Franse bureau Scéno Ducks. Theateradvies deed een haalbaarheidsstudie voor het National Theater in Taipei en is theateradviseur in Kaohsiung. Door deze theaterprojecten is er veel contact met Taiwan en ook via OISTAT. Taiwan bekostigt namelijk het internationale hoofdkwartier van OISTAT in Taipei.

Taiwan investeert in de nieuwe theater en daarnaast in de opleiding van het benodigde personeel. En waar kan dat beter dan in Nederland met zijn cultuur van reizende voorstellingen, flexibele theaters en niet te vergeten: overal geautomatiseerde hijsinstallaties.

Op vrijdag 20 mei is er gelegenheid om kennis te maken met onze Taiwanese collega’s in de Rotterdamse Schouwburg. Zij zullen laten zien wat ze hebben opgestoken in Nederland en wat de belangrijkste overeenkomsten en verschillen zijn tussen Taiwan en Nederland. Alle leden van OISTAT (dus alle VPT leden) zijn van harte welkom. De toegang is gratis. Laat wel even vooraf weten of je komt, zodat we een geschikte ruimte kunnen reserveren en kunnen zorgen voor een drankje.

Rotterdamse Schouwburg, 20 mei, 14.00 uur. Aanmelden via secretariaat@vpt.nl

LID WORDEN