NIEUWS

23-02-2016

Multifunctioneel gebouw de Neushoorn in Leeuwarden

In samenwerking met 3TO ontwierp DP6 architectenstudio de Neushoorn in Leeuwarden. Wat dit gebouw onder andere bijzonder maakt is het feit dat er een poppodium én een school onder één dak vertoeven.

Het gebouw is te vinden op de hoek van het oude Ruiterskwartier en de Haniasteeg in Leeuwarden. Meteen is te zien dat de ontwerpers een manier hebben gevonden om de overblijfselen van de gesloopte panden, en verschillende graffiti-stukken, te kunnen behouden. Architect Chris de Weijer (DP6 architectuurstudio): “Het was een flinke puzzel maar we wilden graag de oude panden en de sfeer van de bestaande stegen behouden èn er iets nieuws mee doen.” Een gedeelte van het oude pand is blijven staan en maakt deel uit van de nieuwe constructie. Door het nieuwe gebouw op een compacte wijze te ontwerpen ontstond er aan de achterzijde van het gebouw ruimte om het historische Haniahof een voorplein te geven en publieke buitenruimte te creëren.

De Neushoorn biedt grote en kleinere ruimte. Zo bezit het twee podia, een café, oefen- en culturele productieruimten en ruimten voor workshops plus twee onderwijsruimten voor D’Drive, de praktijkafdeling van het Friesland College. De concertzalen zijn achter in het gebouw geplaatst en de gevels zijn transparant gebleven zodat de voorbijganger naar binnen kan kijken. Het poppodium wordt ook overdag gebruikt. Aan de gevel bevindt zich daarom op de begane grond het popcafé en op de eerste verdieping een dans- en dramalokaal als glazen box”.

De functies van het gebouw produceren allen geluid. Daarom zijn de individuele ruimtes ontworpen als vrijstaande dozen die zorgen voor een optimale geluidsisolatie. Akoestiek heeft veel invloed gehad op de keuze voor de wanden. Zo is de schuine wand als thema in het gebouw opgenomen en de muur bij de grote trap is tegelijkertijd een speciaal door DP6 ontworpen akoestisch paneel. Neushoorn in Leeuwarden is op 8 februari geopend.

Bron: Architectuur.nl

LID WORDEN