NIEUWS

31-08-2023

Nederlandse versie Theatre Green Book in de maak

De VPT (Vereniging voor Podiumtechnologie), VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) en NAPK (Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten) slaan de handen ineen voor het publiceren van een Nederlandse versie van het Theatre Green Book. Het naslagwerk wordt in steeds meer landen binnen Europa gebruikt om structureel vorm te geven aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen. Ook in onze sector is de gevoelde urgentie om te werken met één gedeelde standaard hoog.

Als brancheverenigingen vinden we het belangrijk om de internationale klimaatdoelstellingen te gaan halen. Hiervoor is samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis onmisbaar. Juist daarom slaan we nu de handen ineen. Met dit initiatief sluit de Nederlandse podiumkunstensector aan op een internationaal netwerk waarbinnen duurzaamheidsmaatregelenen best- practices worden gedeeld.

 

We hopen met het Green Book uiteindelijk een goede basis te bieden aan de hele podiumkunstensector om het duurzaamheidsbeleid vorm te geven en zowel de producties, de gebouwen en alles eromheen te verduurzamen. Hoewel we ons realiseren dat organisaties al langer bezig zijn om te verduurzamen, zijn er ook organisaties die daarom verschillende redenen nog niet aan toe gekomen zijn. De Nederlandse versie van het Theatre Green Book moet voor hen een werkbaar open source document worden dat handreikingen biedt om een goede start met duurzaamheid te kunnen maken. 

Donderdag 7 september en vrijdag 8 september zullen de Britse initiatiefnemers Paddy Dillon en Lisa Burger tijdens het Theater Festival in Amsterdam keynotes geven, waarmee zij de start van het Nederlandse traject inluiden. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Vanaf dan is de eerste Nederlandse vertaling van de verkorte versie van het Theatre Green Book online beschikbaar op theatregreenbook.com. Dit najaar wordt iedereen opgeroepen om input te leveren met kennis en ervaring die er al in onze sector is op het gebied van duurzaam werken. Dit wordt gebundeld en vormt een belangrijke bijdrage voor de tweede versie van het Theatre Green Book (publicatieQ22024).

 

LID WORDEN