NIEUWS

08-10-2019

Nieuw: Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs

Illustere Figuren roept de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs” in het leven.
 

Het Nederlands Theater Festival is afgelopen, de prijzen zijn uitgereikt, het nieuwe theaterseizoen is inmiddels begonnen. Toch voelen de leden van het Leeuwardense theatercollectief Illustere Figuren dat we iets in de coulissen laten staan. Acteurs, schrijvers en regisseurs worden gevierd, maar de hardwerkende theatertechnici moeten het doen met een dankwoord van de personen met een beeldje in de hand.

Daarom heeft Illustere Figuren besloten vanaf dit jaar het onderbelichte theaterelement van het changement in de volgspot te zetten. Vanaf dit theaterseizoen zullen ze theatertechnici nomineren voor de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs”. 

“We weten allemaal hoe belangrijk de theatertechniek is voor een voorstelling. Technici kunnen een voorstelling maken of breken.” Aldus Zen Roorda, lid van het collectief, “Een goed uitgevoerd changement is dikwijls de spreekwoordelijke tape op de balletvloer . Daarom leek het ons goed om daarvoor een prijs in het leven te roepen, om al die mensen die zich gezien of ongezien bezig houden met het laten shinen van de mensen op het podium, zelf ook eens in het licht van de parren te zetten”.

De “Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs” zal (net als alle theaterprijzen tijdens het Nederlands Theaterfestival) in september 2020 worden uitgereikt. Echter niet in de Schouwburg van Amsterdam, maar in Schouwburgcafé de Souffleur in Groningen, dat is namelijk de plek “waar elke theatertechnicus zich thuis voelt” durft Joachim Rümke, lid van het collectief, stellig te beweren.

De jury bestaat uit de leden van collectief Illustere Figuren. De nominaties voor de “Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs” worden (na overleg met het desbetreffende gezelschap) bekend gemaakt via de website en sociale media van Illustere Figuren. 

Foto: Tim Verbeek

www.illusterefiguren.nl  

LID WORDEN