NIEUWS

09-03-2017

Onderzoeken naar ZZP’ers en de Wet DBA

Lees hier alles over de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) en de (uitgestelde) handhaving ervan.

Uit een onderzoek van ZZP Barometer onder 825 ZZP’ers blijkt dat men slecht op de hoogte is van de inhoudelijke aspecten van de Wet DBA. Bij stellingen over de wet kon gemiddeld 28,4 procent van de respondenten niet het correcte antwoord geven. Verder blijkt uit het onderzoek dat bij de meerderheid van de ZZP’ers (53,8%) de wet weinig tot geen invloed heeft gehad op het ondernemerschap. De hinder die wel is ervaren is het verkrijgen van minder opdrachten, het moeten laten rekenen van een lager tarief en het krijgen van kortere opdrachten.

De Kamer van Koophandel publiceerde in februari een onderzoek dat ZZP’ers in een kwart van de gevallen een modelovereenkomst gebruiken. Een vijfde zegt deze nooit te gaan gebruiken en ruim een derde alleen als de opdrachtgever er om vraagt.

Terwijl zelfstandige professionals zich zeker voelen over hun ondernemerschap, blijkt uit de antwoorden van de ZZP’ers dat opdrachtgevers zich in 2016 onzekerder voelden dan in 2015. Bijna een vijfde (18%) van de zzp’ers heeft in het afgelopen jaar vaker dan het jaar ervoor meegemaakt dat een opdrachtgever liever geen ZZP’ers meer inhuurt. Ze lopen vaker tegen opdrachtgevers aan die alleen nog maar willen werken via een tussenpartij, zoals een bemiddelaar, een payrollbedrijf of een uitzendbureau.

Het rapport ‘ZZP’ers en hun opdrachten’ is hier te downloaden.

Bron: ZZP Barometer, Kamer van Koophandel

LID WORDEN